середа, 11 вересня 2013 15:41

Київському школяреві прийшла повістка з військкомату

П'ятниця, 6 вересня, 17.05

– Підпаліть мені цигарку, будь ласка. Сигарети та запальничка в лівій кишені куртки, – просить ламаною російською паломник 25-річний Іцхак Аарон у місті Умань на Черкащині. Два дні тому до могили духовного лідера рабі Нахмана з'їхалися близько 26 тисяч хасидів на святкування Рош-ха-Шана, 5774-го Нового року за юдейським календарем. У цей час їм не можна нічого робити – ні вмикати світла, ні відкручувати кранів.

– Один долар, містер. За роботу треба платити, – відповідає таксист, що називається Сергієм, на вигляд років 30. Дістає з кишені прочанина доларову купюру, підкурює йому цигарку.

За 10 хвилин Іцхак повертається до орендованої квартири по вулиці Пушкіна. На підлозі біля ліжка стоять нерозпаковані валізи, на столі – авіаквиток. У неділю опівдні разом із 10 вірянами Аарон вирушить до Києва, звідти повернеться до Ізраїлю.

Того ж дня каналізація в будинку заб'ється. Сантехніки дістануть зі стоку пластиковий посуд та використані вологі серветки.

– Щороку маємо проблеми, – каже 57-річна Лариса Кобрин. – Як не каналізація, так квартиру мало не спалять. Люди, що здають паломникам помешкання, годинами сидять під вікнами, аби квартиранти не наробили біди. Але ж заробіток. Увесь рік із тих грошей живемо

А в цей час:

Полтавка 44-річна Валентина Волошина плаче на автобусній зупинці "Головпоштамт" у центрі міста. Півгодини тому в автобусі в неї з пакета витягли гаманець із 2 тис. грн.

– Хотіла дочці картку для ­поповнення рахунку купити. У пакет руку ­сунула, а замість гаманця – здоровенна, як кулак, дірка збоку вирізана, – розказує. – На лавку сіла і хвилин 15 поворухнутися не могла, а далі сльози прорвали. Це ж майже вся моя місячна зарплата, – витирає хустинкою очі.

Перехожі купили Волошиній півлітрову пляшку води й валеріанку.

Бездомний 48-річний Богдан Посміхайлов стрімголов летить із 13-метрової купи сміття на найбільшому на Полтавщині звалищі біля села Макухівка, що неподалік обласного центру. Підвертає ногу, розбиває голову. Згори виїжджає трактор, пригортає відходи, частина їх лавиною суне на Посміхайлова. Той відкочується вбік.

– Довбаний тракторист, – важко піднімається, спльовує кров. – Баче ж, що їжу шукаю, і пре. На цій свалці сотні бомжів сім'ями живуть. Халупи з хламу роблять, підзаробляють, сортуючи сміття.

Звалище працює понад 60 років. ­Щодня на нього звозять більш як тонну відходів із Полтави й району.

24-річний Тарас Павлів, лідер фан-клубу львівських "Карпат", вантажить у авто банер із мультиплікаційними героями – трьома козаками. Розміри 25 на 40 м. Готуються до гри між збірними України та Сан-Марино.

Полотно потрапить на стадіон "Арена Львів" за 15 хв. до початку матчу.

О 21.30 банер триматимуть кілька тисяч осіб. На грудях козака, що посередині, – тризуб. Під ним запалять фаєр. Це створить ефект, ніби державний символ світиться.

Збірна України виграє з рахунком 9:0.

Співачка 36-річна Наталія Захур, яка виступає під псевдонімом Камалія, народжує двійню у столичній приватній клініці "Ісіда". Її за руку тримає мати 56-річна Інна Шмаренкова. ­Поряд чоловік 58-річний Мохамед. Знімає пологи на відео і плаче.

Перейми почалися вранці через нер­вове напруження після інтерв'ю. ­Камалії робили епідуральну анесте­зію – вводили катетер уздовж хребта в районі поперека. Перша дівчинка Арабелла з'явиться на світ о 21.24. Її ­сестра-близнючка Мірабелла – за 9 хв.

Новонародженим у палаті прочитали азан, тепер вони – мусульманки. ­Дітей годують сумішшю, бо в Наталії мало молока.

У дворі змітає пір'я 23-річна Ірина Кирилюк із міста Хмільник на Він­ниччині. Годину тому посварилася зі свекрухою Людмилою Павлівною.

– Вона сказала, щоб я забиралася, й почала викидати речі. Так жбурнула подушкою об асфальт, що та луснула. Я пір'я й не збирала б, але прийшла сусідка – вона алергік.

Ірина місяць тому вийшла заміж і переїхала до чоловіка.

– Як тільки переступила поріг, усе було не так. Неправильно мила посуд, погано готувала. Чоловік поїхав у відряд­ження, а свекруха знов за своє. Я спересердя розділила кухню навпіл. У маленькій каструльці зварила собі плов. Та, як побачила, що я не помила її посуд, розкричалася. Втихомирювати прибігли сусіди.

Після сварки Ірина та Олександр Кирилюки винаймають кімнату на сусідній вулиці.

200 заправок із 400 перевірених продають в Україні неякісний бензин, за інформацією Державної інспекції з прав ­споживачів. Основні претензії до порушників – занижене октанове число та завищена частка ­бензолу

Що робили у прокуратурі, судах і міліції

Водій і пасажири Volkswagen Passat побили даїшника, який намагався їм допомогти. ­Чоловіки з'їхали у кювет за селом Жизномир Бучацького району на Тернопільщині. У машини відірвався бампер, погнулися колеса. ­Інспектор побачив аварію, коли проїжджав повз.

6 вересня прокурор Київської області  50-річний Михайло Витязь надіслав листа до обласної міліції. Просить перевірити, чи не заважають рухові транспорту продавці кавунів і динь, які торгують уздовж доріг. Подібний лист надіслав до Державної санітарно-епідеміологічної служби – із проханням перевірити якість ягід.

Три роки в'язниці отримав колишній голова кримського селища Коктебель Олексій Булига. Він незаконно передав в оренду місцеву овочеву базу. З посади його відсторонили 5 березня. Міський суд Феодосії розглядав справу про службову халатність. Під варту Олексія Булигу взяли в залі засідань, одразу після оголошення вироку.

Власника автобуса "Еталон", водій якого потрапив під поїзд 12 жовтня 2010 року, ув'язнять на п'ять років. Таке рішення оголосив Марганецький міський суд Дніпропетровщини. Тоді на переїзді Марганець – Нікополь загинули 45 пасажирів і восьмеро скалічились. Власника покарали, бо не оформив із водієм трудового договору, не провів відповідних навчань, стажувань та інструктажу. Раніше шофера позбавляли права керувати всіма видами транспорту.

Екс-даїшник із міста Бердичів на Житомирщині заплатить 510 грн штрафу державі та 3 тис. грн – своєму колишньому начальнику. Півтора року тому побив його.

– Після робочої зміни ми залишили патрульні машини на майданчику на вулиці Котовського. Там же вирішили перекусити й випити по 50 грам, – розповідає засуджений. – Тут зайшов начальник. Поскидав пляшки на підлогу, почав нас обзивати. Ми з ним трохи поштовхались.

Начальник ДАІ опинився у травмпункті. ­Вимагав із підлеглого 100 тис. грн компенсації. Прокуратура розглядала випадок як бійку між двома громадянами, а не між керівником і ­підлеглим.

Де зошити з Гітлером?

Чергова поява у вільному продажі в Україні шкільних зошитів із портретами Йосипа Сталіна, Мао Цзедуна, Володимира Леніна та інших диктаторів ХХ ст. породжує лише одне питання: "Де зошити з Адольфом Гітлером?" Адже фюрер фашистської ­Німеччини навіть не приховував, що в багатьох аспектах своєї політики брав приклад із товариша Сталіна. А отже, сама історія прирекла їх бути поруч.

Більше запитань до факту появи таких ­зошитів на шкільних базарах та прилавках спеціалізованих канцелярських магазинів немає. Бо активне просування в український соціум насамперед Сталіна – ­частина неофіційної, проте, напевне, кимось схваленої державної політики саме України.

Андрій КОКОТЮХА, письменник

Мільярдери вдягнуть вишиванки і заговорять українською

Росія вирішила тиснути на Україну, думаючи, що так змусить її вступити до Митного союзу. Та наші багатії зробили протилежні висновки: треба йти у Європу, де ринок

прогнозованіший і не залежить від політичної кон'юнктури. Бо гроші, кажуть, люблять тишу.

Зачарувавшись проросійською передвиборною риторикою Партії регіонів останніх років, кремлівські керівники проґавили найголовніше: доки їхні політтехнологи розвінчували шароварний український націо­налізм, в Україні сформувався дієвіший націоналізм – буржуазний. І хоча наші олігархи ще не вдягають вишиванок і не говорять українською – це питання часу. І вдягнуть, і заговорять.

Олександр ГУНЬКО, політичний оглядач

За самовільне відключення від централізованого та гарячого водопостачання громадян штрафуватимуть на 340–1360 грн, посадових осіб – на 850–1700 грн. Стільки ж доведеться заплатити за неузгоджене перепланування помешкань.

Київському школяреві 8-річному Івану Острушку прийшла повістка з військкомату. У разі неявки пригрозили штрафом у 85 грн. Непорозуміння сталося через помилку жеку. Він надав неправильні дані про вік третьокласника. Іван уже отримував повістку в армію у 6 років. Цього разу у військкоматі помилку виправили й вибачилися.

Україна – найгірша в Європі для народження дітей. Аналітики корпорації The ­Economist ­Intelligence Unit оцінювали країни за 11 критеріями.

Серед них: рівень життя, стабільність на ринку праці, рівно­правність статей, рівень злочинності, оцінка особистого щастя тощо. У світовому рейтингу Україна посіла 78-му сходинку. Лідирують Швейцарія, Австралія й Норвегія.

Другий Всеукраїнський перепис населення Кабмін переніс з 2013 року на 2014-й. Його мали провести позаторік, згідно з рекомендаціями ООН, але перенесли на 2012-й, потім ще на рік. Останній перепис відбувся 2001-го. ­Торік станом на 1 січня в Україні жили 45,63 млн осіб, за даними ­Держав­ної служби статистики.

Мати при собі мобільний телефон та аксесуари до нього дозволили засудженим народні депутати. 5 вересня внесли зміни до Кримінального кодексу.

"Якщо нас влаштовує бути такими, як сьогодні, то розвитку не буде. Українці змирилися з тим, що вони "наймити світу", що вони не грають провідної ролі, що вони "секонд хенд". Це і є найбільша проблема: немає ­гідної ­самооцінки, є тільки спроба вижити – навіть шляхом приниження і рабської праці"

Ганна Герман, нардеп-"регіонал"

Анекдоти

Як справжній джентльмен, Янукович завжди знімав капелюха. Шкода, не свого.

Найбільш шкідлива робота у політиків. Стільки шкоди не приносить ніхто.

"У моїй молодості такого бардака не було", – подумав Янукович, підписуючи закон, що дозволяє засудженим мати при собі мобільні телефони.

Головне питання, що хвилює українців: чи є життя після

"покращення"?

Зараз ви читаєте новину «Київському школяреві прийшла повістка з військкомату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути