четвер, 24 жовтня 2019 14:45

Кабінет міністрів скасовує трудові книжки

Четвер, 10 жовтня, 12:07

55-річна Дарія Бабій із села Турильче Борщівського району Тернопільської області гладить по голові сусіда Ігоря Благого, 5 років. Прийшла до нього на подвір'я.

– Під оком, бачу, попечено, біля вушка. Волосся вигоріло, – показує на дитині.

Два дні перед тим витягла хлопця, його брата і сестру з палаючого будинку.

– Я в обід вийшла дрова колоти. Тільки одне поліно розрубала, чую запах диму. Потім крик 11-річної Гані, сестри Ігорчика. Біжу до сусідів. У них хата горить, а з вікна діти виглядають. Двері зачинені. Я до вікна. Ганя мені ключа дає. Беру за гарячу ручку дверей, відкриваю, і бачу стовпи диму вищі за мене. Вертаюся до вікна, натягую кофту на долоню і вибиваю шибку. Ганя передає 3-річного Сашу, Ігоря, а тоді сама вилазить. Усі плачуть, бо там лишається горіти собака з трьома цуценятами.

Доки приїжджають пожежники – вигорають дві кімнати. Ігоря "швидка" забирає до лікарні з опіками. Повертається мати 40-річна Тетяна Блага, коли бачить пожежу, непритомніє. Уранці зі співмешканцем поїхали у справах до райцентру, дітей залишили на старшого сина 18-річного Володимира.

– Він закрив їх у хаті й пішов гуляти, – додає жінка.

9 жовтня Ігоря забирають із лікарні. Родина живе в Тетяниної матері в тому ж селі. Виносять із хати згорілі речі, починають ремонт. Поліція визначає, що пожежа виникла через несправну проводку

Автор: УНІАН
  У столичному парку ”Володимирська гірка” біля пам’ятника Володимирові Великому школярі-кадети 11 жовтня до Дня захисника України складають першу присягу
У столичному парку ”Володимирська гірка” біля пам’ятника Володимирові Великому школярі-кадети 11 жовтня до Дня захисника України складають першу присягу

А в цей час:

– Аню, забирай тєфтєлі з тарілки. В нього нема грошей, – каже до колеги працівниця львівської їдальні комунального підприємства 52-річна Тетяна Іванівна. Перераховує гроші за столом біля прилавку з їжею. Поряд стоять емальовані миски з салатами, перші страви в алюмінієвих каструлях, на тацях – м'ясне.

31-річний Владислав Гошовський для розрахунку за обід пропонує картку.

– То касовий апарат, а не термінал, – відповідає жінка. Скручує звук у дисковому магнітофоні. Звідти грає пісня Ані Лорак.

41-річна Галина Кіндрись, наступна в черзі, докладає чоловікові 20 гривень за тюфтельки. Той дякує та забирає тарілки. Разом сідають за стіл. На вільних кріслах Галина ставить дві дорожні сумки. Йтиме на трамвай до залізничного вокзалу. Владислав пропонує довезти її на власному авто.

40-річний Ришик Козловскі з польського Катовіце заходить у вінницький супермаркет "АТБ" купити квіти. Вигукує на всю залу: "Пшепрашам, пані! Квєти для тестьової єст?"

– Захотів зробити сюрприз Людці. Не попередив, що в гості збираюся. Дзвоню, а телефон вимкнений. Уже хотів брати квиток назад. Думав, обманула. У Польщі казала, що живе сама, дочку має. А насправді, може, й не так, – говорить польською Ришик.

Перед тим 5 год. сидить на центральному автовокзалі. Аж поки його зустрічає 40-річна Людмила Калініченко. Кілька днів тому вона покинула роботу в Польщі. Почали зустрічатися там, коли разом працювали на овочевому складі.

Жінка віддзвонює, як тільки вмикає мобільний. Саме їде на вокзал, щоб узяти квиток до Катовіце за тиждень.

– Людка спершу не вірила, що я приїхав. Як зустрілися, обняла. Квітів для її матері так і не знайшли, тут їх не продають у супермаркетах. Але вазон орхідей купили. Теща розцілувала, але не розуміла, що говорю. Кажу: "Дочку вашу кохаю, вона файна господиня. Хочу женитися". А мати киває тільки. Наступного разу привезу їй риби. Людка шепнула, що теща любить її більше за квіти.

У Києві створили мапу місць, де можна купити єдину електронну картку для проїзду. З 1 листопада столиця перейде на безконтактну оплату проїзду у громадському транспорті. Не буде жетонів у метро, талонів у автобусах, тролейбусах і трамваях. Для поїздки необхідно мати разовий електронний квиток або багаторазову картку.

Українці зможуть отримувати водійські права й документи для реєстрації автомобілів у Центрах надання адміністративних послуг. Це полегшить процедуру для громадян, які живуть у селах і віддалених населених пунктах. Для центрів закуплять спецобладнання вартістю 70 млн грн.

Кабінет міністрів скасовує трудові книжки. Реформу мають запустити до кінця року. Влаштовуючись на роботу, громадяни не зобов'язані будуть подавати трудову книжку. А роботодавці не муситимуть її перевіряти та зберігати. Дані про трудовий стаж українців із 2000 року є в електронних реєстрах. Звідти їх беруть для розрахунку пенсій та інших соціальних виплат.

Укрзалізниця збільшила до 45 діб термін продажу квитків на 16 поїздів східного напрямку. Відтепер квитки до Луганської та Донецької областей можна придбати за півтора місяці до відправлення.

Із 1 січня 2020 року в Україні дозволять зводити будівлі заввишки до 150 м. Тобто – 30-поверхові.

"Наступне десятиліття буде надважливе. Заходу треба інвестувати в успіх України. Це єдиний шлях, яким можна допомогти Росії змінитися. А не діалог із Путіним", –

Андрюс КУБІЛЮС, екс-прем'єр-міністр Литви

686 379 бізнесів відкрили в Україні від серпня 2017-го. Найбільше підприємців на Київщині, Харківщині й Одещині

131 729 гривень заробив у вересні генеральний прокурор України Руслан Рябошапка. Оклад становить 37 тис. грн. Решта – премія і надбавки, зокрема за виконання особливо важливої роботи

5500 електромобілів зареєстрували в Україні за 10 місяців 2019 року. 91% – вживані

"Ми народжуємо найбільше талантів на квадратний метр. Нашими фахівцями користується весь світ. Якщо навчимося задіювати цей потенціал тут – матимемо іншу країну. Але на те треба інший менталітет", – Іван МАРЧУК, художник

"Україна може керувати своїм майбутнім. Вона зупинила просування Росії на Донбасі фактично без допомоги Заходу. Українське військо відродилося й досягло успіху. Саме тому країна має великі можливості з повернення своїх територій", – Метью БРАЙЗА, колишній радник держсекретаря США

  Президент України Володимир Зеленський дав першу велику прес-конференцію на посаді глави держави. Зустріч із журналістами була незвична за формою, рекордна – за тривалістю, насичена – за змістом. ”Якщо вівці починають хвалити свого пастуха, хор не виходить”, – розмірковує художник Володимир Казаневський
Президент України Володимир Зеленський дав першу велику прес-конференцію на посаді глави держави. Зустріч із журналістами була незвична за формою, рекордна – за тривалістю, насичена – за змістом. ”Якщо вівці починають хвалити свого пастуха, хор не виходить”, – розмірковує художник Володимир Казаневський

Переїхали з дружиною за місто. Я вирішив завести пасіку. Люблю мед, і заробіток непоганий. Виявилося, в жінки алергія на укуси. Сказав, щоб була обережнішою, хоч просила продати пасіку. Її вкусила бджола, й не було можливості випити ліки. Дружина померла. Меду більше не їм, бджіл позбувся.

Володимир Горбовий

На роботі віддали велику суму боргу по зарплаті. Зайшла дорогою в супермаркет, і гаманець випав із сумки. То були гроші, щоб одягнути дітей на зиму і повернути позики. Якийсь чоловік знайшов гаманець. Написав мені в соцмережі, що хоче віддати. Домовилися про зустріч. Гроші й картки були на місці. Спекла йому торт.

Неоніла Молоднякова

В офіс забігла поліція. Просять вийти з будівлі на безпечну відстань, бо нас заміновано. На вулиці зібралося чимало люду, вибухотехніки. Консьєрж­ка знайшла в холі справжню міну. Виявилося, лежала два дні. Чоловік із сусіднього офісу приніс для якогось соціального проекту і забув.

Анна Альбоща

Здала в комісійний магазин антикварний годинник ХІХ століття. Продавець сказав, річ коштує понад 20 тисяч гривень. Виписав чек, дав візитку. За тиждень приходжу, а магазин закритий, телефон не відповідає. Думала, власник кинув мене. Дізналася, що вчора потрапив у аварію. Лежить у лікарні.

Валентина Мельник

Європейські нації вимирають

Європейський Союз перебуває у кризі. Ідея створення спільноти загальноєвропейців наштовхнулася на демографічну проблему в найбільших країнах ЄС – Німеччині та Франції. Ключові європейські нації вимирають.

Цей процес неможливо зупинити. Єдиний спосіб компенсувати людські втрати – міграція. Для Берліна й Парижа прийнятний варіант залучати громадян зі Східної Європи. Але цього недостатньо. Доводиться приймати біженців із мусульманських держав, яких важко асимілювати. Тому ЄС не готовий до розширення та включення України до свого складу.

Фактично ми намагаємося приєднатися до кризи. Українці як мігранти також стають частиною Євросоюзу. Але вхід туди для країни поки що закритий. Тому зараз важливо почати суспільну дискусію в Україні. Пояснити складність ситуації. Та намагатися думати, який шлях обрати державі, щоб залишитися незалежною та суверенною. Що в перспективі матиме всі шанси на економічний добробут. Зараз перебуваємо в ідеологічному глухому куті.

Олексій КУРОП'ЯТНИК, експерт із міжнародних відносин

Маємо робити вигляд "системної країни"

Історичний досвід має приклади успішного розведення військ. Але тільки не тоді, коли в них бере участь Росія.

Щонайменше два розведення сил у Грузії на початку 1990-х дали абхазам змогу спочатку захопити Гагри, а потім – Сухумі. Можемо згадати ціну "російських гарантій" в Іловайську. Тому дієвим цей крок буде лише тоді, коли існує система санкцій до порушників.

Демілітаризована зона влаштує Європу – їм потрібен мир, а не територіальна цілісність України. Питання в тому, чи влаштує це нас? Доки росіяни стоять у Донецьку, Луганську і Криму, а в нас немає можливості вигнати їх звідти воєнними методами, маємо для світу робити вигляд "системної країни". І грати у гру "ми виконуємо "Мінськ".

Питання в тому, чи робиться щось, аби ця гра була наша, а не грали нами. Бо якщо розведення – це єдиний елемент алгоритму, то ми отримаємо демілітаризовану зону, як між двома Кореями. Якій уже 66 років.

Богдан ПЕТРЕНКО, заступник директора Інституту дослідження екстремізму

 

Син вирішив вчитися на ветеринара. Ми з чоловіком переконували, що професія неперспективна й малооплачувана. Він добре зарекомендував себе на практиці. Фермер запросив на роботу, дав хорошу зарплату і житло.

Олена Василів, 50 років, Львів

Батько на початку 2000-х на барахолці за 2 долари купив старий фотоапарат. Не користувався ним. Недавно продав колекціонеру за тисячу доларів. За ці гроші мені придбав сучасну дзеркалку.

Аліна Кудрись, 18 років, Рівне

Колега постійно відпрошувалася з роботи до дітей-двійнят. Виявилося – ходила до коханців. Якось в офіс прийшла класний керівник зі школи. Казала, діти недоглянуті, пропускають уроки, а до матері не може кілька місяців додзвонитися.

Орест Колобич, 42 роки, Шепетівка Хмельницької області

Лікарі сказали сусідові, що його дружина народила двійню й одне дитя померло. Був приголомшений. Чекали на одне немовля. Доки його жінка відходила від наркозу, з'ясувалося, що друга породілля мала таке ж прізвище й ім'я. Медики переплутали.

Людмила Потапенко, 36 років, Хмельницький

Зараз ви читаєте новину «Кабінет міністрів скасовує трудові книжки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути