Ексклюзиви
пʼятниця, 01 листопада 2019 12:19

Кабінет міністрів повернув Укрзалізницю в підпорядкування Міністерства інфраструктури

Неділя, 20 жовтня, 16:24

У кафедральному храмі Грецької православної архієпископії Америки – соборі Святої Трійці у Верхньому Іст-Сайді в Нью-Йорку лунає молитва грецькою, англійською та українською мовами.

Віряни підходять до священиків у золотих ризах, причащаються, цілують хрест. Чоловіки – у темних костюмах, жінки у вишуканих сукнях.

Митрополит Київський і всієї України 40-річний Епіфаній виходить до іконостаса. Він – уперше з офіційним візитом у США. Поруч – Архієпископ Вселенського патріархату у Сполучених Штатах Елпідофор, 51 рік. Разом завершують літургію.

Люди розсідаються в залі на лавах.

Архієпископ вручає Епіфанію архієрейський посох. Той виголошує промову українською і дарує Елпідофору нагрудну ікону Богоматері.

– Уперше звершив урочисту Божественну літургію в Америці, – каже Епіфаній. – Архієпископ завжди вірив, що Українська церква здобуде автокефалію.

Напередодні Епіфанію вручають премію за відстоювання релігійної свободи.

12 жовтня позачерговий собор усіх єпископів Грецької церкви визнав автокефалію Православної церкви України

Автор: УНІАН
  До Каховського і Дніпровського водосховищ у Запорізькій області 16 жовтня випускають п’ять тонн мальків білого амура, товстолоба й коропа. Тонна такої риби коштує 50–60 тисяч гривень. Зарибнюють за державний кошт
До Каховського і Дніпровського водосховищ у Запорізькій області 16 жовтня випускають п’ять тонн мальків білого амура, товстолоба й коропа. Тонна такої риби коштує 50–60 тисяч гривень. Зарибнюють за державний кошт

А в цей час:

– Май нейм із Люда. Найс ту міт ю. Вот із йо нейм? – 54-річна Людмила Прокопенко повторює з блокнота фрази англійською мовою. Сидить на лавці у львівському парку ім. Тадеуша Костюшка навпроти університету Івана Франка. Готується до заняття з англійської. Їх міська рада організувала безкоштовно. Проходять двічі на тиждень у міській бібліотеці. Триватимуть три місяці. Людмила та ще 15 учасників пройшли відбір.

– Їздила в автобусний тур, і в Австрії не могла запитати, як пройти в туалет. У нашій групі – половина моїх однолітків. Одна жінка ходить, бо в неї підозри на хворобу Альцгеймера. Лікар приписав "розпрацьовувати мозок".

15 хв. Людмила Григорівна в зошиті з'єднує англійські слова з малюнками.

28-річний Станіслав Бобер кладе в картонну коробку паяльник, викрутки, чорні від пилу зубні щітки. Вигортає з-під робочого столу використані паперові горнята. Складає у сміттєвий пакет і виносить із магазину мобільних аксесуарів у Тернополі. Два роки працював продавцем.

– Приїжджаю з Туреччини, а він мені за тиждень 2 тисячі гривень здає. Та моя молодша сестра в іншому магазині стільки за день має, – розповідає товаришу про Станіслава власник магазину 28-річний Остап Мельник. Стоять на автобусній зупинці неподалік.

– Давно запідозрив, що краде. Ніколи в нього зайвих грошей у касі нема. Все сходиться. І невже не забуває записати жодної речі, що продав? Підіслав двох знайомих. Він їм телефони поремонтував з моїми запчастинами, а гроші – в кишеню. Камера записала. Сьогодні недорахувався товару на 8 тисяч. Домовилися, що 5 віддасть.

Станіслав проходить повз зі сміттєвими пакетами. Віддає Остапові ключі.

– Ну, давай. Я й так звільнятися думав, бо забагато на мені заробляєш, – говорить Бобер.

У національних і заслужених усе сумління – в шароварах

У національних заслужених академічних хористів увесь розум – у легенях, а сумління – у шароварах. Промовистою здалася ціна питання – $1 тис. (у шоу "Вечірній квартал" 19 жовтня на телеканалі "1+1" за участі хору ім. Григорія Верьовки висміяли підпал будинку колишньої голови Нацбанку Валерії Гонтаревої. За виступ отримали 30 тис. грн, каже художній керівник Зеновій Корінець. – Країна). Я не вірю в цю цифру. Але ціна репутації цілком адекватна – десь по тисячі гривень на сестру чи брата. Обдертюхи з національним статусом. Ще є така Спілка письменників і решта національних творчих організацій, що живуть у своїй реальності, яка до моєї не має жодного стосунку.

І от коли люди пишуть, що, мовляв, живемо в бульбашці, з якої треба виходити в реальний світ, я не згоден. Це вони живуть у бульбашці зі своїми шароварами і преміями Олеся Гончара, з їхнім мертвим пафосом і стерильними голосами, з порожніми розмовами про духовність і культуру, за якими хтонічна безодня смислової і культурної порожнечі. Це вони в бульбашці зі своїми тупими жартами. Від того, що мають вплив і рейтинг, не перестають бути пострадянською субкультурою.

Андрій БОНДАР, письменник

Арешт Гладковського – PR-акція

З почуттям глибокого вдоволення українське суспільство сприйняло звістку про арешт Олега Гладковського, екс-заступника секретаря РНБО. Українці радіють. А я – ні. Дивлюся на все це з відразливою гримасою. Підстав для арешту Гладковського – більше ніж достатньо. Але питання: що йому інкримінуватимуть?

Екс-заступник секретаря РНБО організував схему з продажу військовим заводам вживаних запчастин із російських військових складів. Ця схема не могла функціонувати без кремлівської санкції найвищого рівня. У ній були залучені російські міноборони, прикордонна служба, митниця й всевидюще око ФСБ. Чи хтось думає, що силові структури РФ осліпли враз і на кілька років?

Ця схема не могла працювати і без санкції Петра Порошенка. Чи хтось думає, що військова прийомка, прикордонна та митні служби, СБУ не доповідали президенту про махінації заступника секретаря РНБО?

Закладаюсь, навіть якщо справа Гладковського дійде до суду, епізоди про змову з РФ у ній не фігуруватимуть. Бо голови теперішніх господарів Банкової так само повернуті на північний схід. У справі не буде і про сприяння Петра Порошенка діяльності громадянина Гладковського. Бо Петро Олексійович – недоторканний. Він канава, до якої зливається протестний рух. Весь цей арешт Гладковського – PR-акція. Нова телевізійна розвага для наївних, довірливих і озлоблених.

Валентин БУШАНСЬКИЙ, політолог

  Національне антикорупційне бюро затримало колишнього першого заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони Олега Гладковського. Його підозрюють у зловживанні владою і неправдивому декларуванні доходів дружини. “Сила тяжіння до золотого тельця прямо пропорційна жадібності та зворотно пропорційна порядності”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Національне антикорупційне бюро затримало колишнього першого заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони Олега Гладковського. Його підозрюють у зловживанні владою і неправдивому декларуванні доходів дружини. “Сила тяжіння до золотого тельця прямо пропорційна жадібності та зворотно пропорційна порядності”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Поряд зі мною на лавку присіла старша жінка. Коли я зібралася йти, в сумці не знайшла гаманця. Підняла крик, викликала поліцію, жінку забрали у відділок. Удома знайшла гаманець у рюкзаку. Поки добігла, жінку правоохоронці вже відпустили.

Мирослава ЦІСАР

Влітку прийшло повідомлення про штраф за порушення Правил дорожнього руху в іншому місті. Ніколи там не був. Подав до суду. З'ясували, що штраф виписали водію машини такої ж марки і номерного знаку, але реєстрація – різних років і зразків.

Олег КРАСОВ

Знайомий у маршрутці спіймав крадія на гарячому. Двоє чоловіків, що їхали поруч, запропонували вивести його й викликати поліцію, щоб не затримувати пасажирів. Ті двоє виявилися спільниками. Усі втекли.

Андрій БОКАЛО

"У "говоріннях про Донбас" є одна сумнівна річ – певна відокремленість, опосередкованість самого предмета розмови. "Що з ними робити, як їх реінтегрувати, як із ними взагалі говорити?" – жителі сходу виступають такими собі чужими, з якими доводиться мати справу. Добре було б не забувати, що Донбас – така сама частина України, як Галичина чи Закарпаття. З тими самими правами й обов'язками", –

Сергій ЖАДАН, письменник

42 тонни важить танк Т-72, який четверо бійців 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс" перетягнули на 3,35 м. Встановили рекорд України

4325 гривень у середньому віддає щомісяця на харчування українська сім'я. Це 43,8% сукупних витрат.

850 гривень становить штраф за безпідставну відмову водія перевозити пільговиків

Кабінет міністрів повернув Укрзалізницю в підпорядкування Міністерства інфраструктури. Підприємство розділять на три частини – вантажну, пасажирську й інфраструктурну. Воно стане публічним, акції продаватимуть на міжнародних біржах.

Створили єдиний реєстр для отримання дозволів на вирубку лісу. Опубліковано 27 тис. до­звільних квитків. Ресурс працюватиме на всій території держави. До кінця року на сайті відкриють онлайн-карту рубок.

Укроборонпром проводитиме закупівлі на понад 25 тис. грн через Prozorro. Раніше про тендери від 1 млн грн публікували звіти, а допорогові торги проводили на закритому майданчику. До кінця року системою Prozorro користуватимуться всі підприємства – учасники концерну.

Компанія "Біокон" оголосила творчий конкурс "Осяяні любов'ю. Батьківство та материнство". Триватиме до 31 березня 2020-го. Переможці отримають премії: 50 тис., 30 тис. і 20 тис. грн. Мета – привернути увагу суспільства до родинних цінностей. Участь можуть узяти професійні художники від 20 років. Треба надати твір в одній із трьох технік – графіці, живописі чи скульптурі.

 

Не могла підібрати одяг по фігурі й сама накреслила силуети. З ними пішла в ательє. Подруги й колеги ахнули від нового гардероба. Попросили намалювати їм фасони, що пасують. Тепер беру за це гроші.

Тетяна ЧМИР, 29 років, Біла Церква Київської області

Сестра вийшла заміж у Росію. Через це посварилася з батьками. Не спілкувалися чотири роки. Недавно зателефонувала і сказала, що розлучилась і повертається. Батьки пробачили.

Інна БУЛАН, 32 роки, Тернопіль

Замовила в інтернеті джинсову куртку. Переказала гроші на картку. У коробці прислали купу пінопласту. Інтернет-сторінку видалили.

Анна КОБЕЦЬ, 19 років, Вінниця

Сестра працювала на касі в супермаркеті. Чоловіку не вистачило 10 гривень, щоб розрахуватися за покупки. Сестра доклала свої. За тиждень повернув гроші, приніс квіти і шоколад.

Мар'яна ТУРЕЦЬКА, 32 роки, Чернівці

Подруга перед весіллям поїхала на заробітки в Польщу. Дорогою познайомилася з поляком, закрутився роман. За місяць завагітніла. Приїхала в Україну сама. Він одружуватись не спішить, час від часу навідується до дитини.

Тетяна КУЦИК, 23 роки, Тернопіль

Баба була дитиною, коли вмер Сталін. Її батьки не могли натішитися. Мати напекла пляцків. Тато напився від радості і сусідам розповідав, що його мрія збулася. На другий день його звільнили зі школи, де вчителював 20 років. Хтось із сусідів поскаржився.

Дарка КОЗУБ, 32 роки, Борщів Тернопільської області

Зараз ви читаєте новину «Кабінет міністрів повернув Укрзалізницю в підпорядкування Міністерства інфраструктури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути