четвер, 24 червня 2021 09:34

Із 10 червня в Україні почався перехід на електронні трудові книжки

Неділя, 13 червня, 10:39

– Вічно житиму в тобі, відвічна Україно! Свята, могутня, соборна, – кілька сотень людей на площі Свободи в Маріуполі на Донеччині проголошують молитву українського націоналіста. Її написав один із лідерів ОУН Осип Мащак наприкінці 1920-х.

Військові та містяни відзначають сьому річницю визволення Маріуполя від бойовиків самопроголошеної ДНР. Під українськими прапорами рушають до міського театру. Попереду люди з плакатами: "Дякуємо полку "Азов" за вільний Маріуполь".

– Радію і плачу. Вилітає серце з грудей, як чую українські пісні та вітання, – розповідає місцева жителька Олена Кам'янська, 35 років. – Важко уявити, що чекало б на місто, якби військові не втрутилися. Два місяці окупації моя родина жила в страху. Хочеться, щоб подібні марші невдовзі пройшли в Донецьку та Луганську.

Опівдні в центрі починається військовий парад. Їде техніка, маршем проходять загони Національної поліції, бійці полку "Азов" і Національної гвардії, військові Збройних сил, рятувальники, курсанти Міністерства внутрішніх справ.

– Мужність добровольців, цивільних, військових і правоохоронців довела, що Україні не можна диктувати умови. Ніхто не має права вказувати, яка територія наша, а яка – ні, – каже командувач Нацгвардії Микола Балан, 52 роки.

Терористи захопили Маріуполь 13 квітня 2014-го. Заблокували держустанови, банки, перекрили виїзди. 13 червня о 4:50 місто штурмували бійці "Азова", підрозділи Нацгвардії та батальйону "Дніпро-1". Знищили опорні пункти бойовиків, їхню техніку. Чотирьох українських бійців поранили. Шестеро терористів загинули

Автор: Валерій Шмаков
  Курсанти збираються пити шампанське із пожежної каски під час святкування випуску зі Львівського державного університету безпеки життєдіяльності. За традицією, по черзі підкидали вгору монету, яка символізує чудову кар’єру. 131 лейтенант працюватиме у службі з надзвичайних ситуацій
Курсанти збираються пити шампанське із пожежної каски під час святкування випуску зі Львівського державного університету безпеки життєдіяльності. За традицією, по черзі підкидали вгору монету, яка символізує чудову кар’єру. 131 лейтенант працюватиме у службі з надзвичайних ситуацій

А в цей час:

Киянка 37-річна Катерина Лисюк стає на ваги. Показують 56 кг. Чоловік Олексій, 38 років, кривиться. Програв дружині парі, яке уклали 13 березня. Пообіцяв купити Volkswagen, якщо схудне за три місяці на 15 кг.

– Думав, ніколи не влізе у джинси, в яких ми познайомилися. А стала ще худішою, – розповідає Олексій. – На карантині обоє поправилися. Пробував ходити в басейн, але він був часто зачинений. Закинув. Катя навпаки стала працювати над собою – пробіжки, прес качає, на скакалці стрибає. Все готувала в пароварці. Відмовилася від вечері.

– Було не по собі, коли мала 71 кілограм. На другий поверх піднімалася із задишкою, – говорить Катерина. – Відмовилася від хліба й цукру. Записалася у вайбер-групу жінок, які худнуть і підтримують одна одну.

Автомобіль Олексій обіцяє придбати жінці до кінця червня.

– Виходь за мене! – каже на вулиці Амстердама 30-річний Андрій Савицький коханій Оксані Гончар, 35 років. Протягує золоту обручку.

Прилетіли на матч чемпіонату Європи Нідерланди – Україна. Туристи поруч аплодують.

– Так, вийду, – червоніє Оксана. Щоками котяться сльози.

Пара сім років живе в цивільному шлюбі. Мають 11-місячного сина.

– Його батьки спершу були проти. Я на п'ять років старша, вже була заміжня. Кілька разів намагалися посварити, – розповідає Оксана. – Все налагодилося, коли стали жити окремо. Одружуватися не спішили, бо я прихильниця шлюбного контракту. Андрія це дратувало. Але після появи сина пішов на поступки. Пообіцяв, що до його дня народження матимемо штампи в паспорті.

Зареєструвати шлюб планують після повернення до Києва. У вересні вирішують обвінчатися.

За рік Зеленського не слухатимуть

Питання номер один – судова реформа. Її відсутність – причина поганого інвестиційного клімату в країні, заявив Давид Арахамія, голова фракції "Слуга народу". Але реформу потрібно робити не під себе, а для країни. Добирати суддів, а не намагатися домовитися з цими. Нинішні показали, що не готові працювати чесно. Долари в конвертах для них важливіші за судочинство.

Треба відверто говорити про злочинців у мантіях, які розграбовують державу, перефарбовуються з одного політичного кольору в інший. У них найкраща політична чуйка. Вони вже знають, хто буде наступним президентом, і підлаштовуються. Зараз ще слухають Зеленського, а за рік – перестануть. Якби був тоталізатор, то вони на ньому заробляли б не менше, ніж на корупції.

Микола ДАВИДЮК, політолог

Контролювати Київ – мрія кожної влади

Зеленський точив зуби на Кличка з перших днів президентства. Київ – найбільш ласий шматок у країні. Там сконцентровано 10 відсотків населення і чверть фінансового потенціалу держави. Контролювати такі потоки – мрія кожної влади.

Київ, як показали президентські, парламентські й місцеві вибори, Зеленського не любить. Низький рівень підтримки серед населення та нелояльна людина в кріслі мера – це причина постійного головного болю на Банковій.

"Проблема Кличка" – високий рівень довіри, впізнаваність, історія успіху та низький антирейтинг. Разом це створює потужний плацдарм для президентських амбіцій. Зеленський намагається розчистити електоральне поле для другого терміну.

Парадоксально, але Володимирові Зеленському було би зручно вийти у другий тур виборів знову з Петром Порошенком. Антирейтинг останнього створює для нього електоральну "стелю", вище якої не стрибнути. Зручним спаринг-партнером був би Юрій Бойко чи Юлія Тимошенко.

А от виграти у Віталія Кличка буде складно. За нього голосуватимуть на заході, півдні та сході. Це та стартова позиція, яка два роки тому допомогла перемогти Зеленському – він не асоціювався з певним регіо­ном чи вузькою політичною нішею.

До виборів ще три роки, але зараз Кличко виглядає єдиним реальним конкурентом, який може перемогти Зеленського.

Андрій ЛЮБКА, поет, публіцист

  Верховна Рада ухвалила закон, що обмежує використання тонких поліетиленових пакетів. До 2023 року мають залишитися лише їхні екологічні відповідники. За безоплатне розповсюдження заборонених видів передбачений штраф до 3400 гривень, за повторне порушення – до 8500. ”Якщо ви завели сміття у своїй голові, то легко потоваришуєте з тарганами у вашому домі”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Верховна Рада ухвалила закон, що обмежує використання тонких поліетиленових пакетів. До 2023 року мають залишитися лише їхні екологічні відповідники. За безоплатне розповсюдження заборонених видів передбачений штраф до 3400 гривень, за повторне порушення – до 8500. ”Якщо ви завели сміття у своїй голові, то легко потоваришуєте з тарганами у вашому домі”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

248 готелів в Україні оцінені від одної до п'яти зірок, за даними Державного агентства розвитку туризму. П'ятизіркових найбільше в Одеській області та Києві – 15 та 10 відповідно. Усього в країні майже 3 тис. закладів

31 950 людей створили першу в Україні рукописну Біблію, яку 7 червня представили у Софійському соборі в Києві. Майже три роки книжку вручну переписували парафіяни різних конфесій, президенти країни, прем'єр-міністри, нардепи, голови Верховної Ради

Із 10 червня в Україні почався перехід на електронні трудові книжки. Упродовж п'яти років Пенсійний фонд вноситиме в цифрові реєстри дані з нинішніх паперових документів.

Майже 584 тис. російських паспортів роздали українцям на окупованих територіях Донбасу. Люди беруть їх, щоб не втратити роботи, каже уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Швидкісні туристичні теплоходи "Ракета" запустять влітку в тестовому режимі з Києва до Чорнобиля й Канева. На постійній основі працюватимуть, якщо на такі рейси буде попит, кажуть у Державному агентстві розвитку туризму.

Міжнародні паперові свідоц­тва про вакцинацію почали видавати людям, які отримали два уколи проти коронавірусу. Можна отримати після повторного щеплення або в сімейного лікаря. Дають право виїжджати у країни, які його визнають. Поки що це зробила Молдова й Угорщина. Для подорожей у держави Євросоюзу необхідний Covid-паспорт. Їх почнуть видавати в липні.

2022 року середня зарплата в Україні становитиме близько 15,3 тис. грн, 2023-го зросте до майже 17,2 тис. 2024 року – до 19,1 тис. грн, за прогнозом Кабінету міністрів.Середня виплата нині становить майже 13,5 тис. грн.

Любив у лісах збирати трави. Сушив і продавав, як чаї. Раз зайшов далеко і провалився в яму. Довелося ночувати, бо не міг вилізти. Люди знайшли наступного дня. Мати так переживала, що пережила інсульт.

Володимир Назарук

Розлучилася за рік після шлюбу. Тяжко захворіла тітка, а чоловік відмовився допомогти грошима: "Ми їх на Туреччину збирали, а ти профукати хочеш в один момент?" Назвала його меркантильною твариною. Кілька разів намагався помиритися. Відмовила: "Для мене ти помер".

Інна Харченко

У 13 років посперечався з двома друзями, що залізу в колодязь у дворі. Обв'язався мотузкою, кінець дав товаришам і поліз, доки баба з дідом були в гостях. Майже одразу шубовснув у воду. Було глибоко, не відчував дна, тіло почало німіти. Хлопці потягнули за мотузку, але підняти не вистачало сил. Зчинили крик. Прибігли сусіди й гуртом мене дістали. Дід місяць зі мною не розмовляв.

Олексій Коновод

 

Після інсульту батько не зміг відновитися, погано ходить. Звільнився з роботи, отримує пенсію по інвалідності. Оптиміст, каже: "Все життя пахав і світу білого не бачив. Хвороба дала можливість відпочивати. Гармонія".

Андрій, 36 років, Суми

Чоловік вичитав про пивну дієту. Мовляв, якщо 20 днів напоєм заміняти їжу – можна скинути до 10 кілограмів. На 11-й день став блювати кров'ю. Відкрилася виразка, про яку не знав. Гастроентеролог був у шоці від методу схуднення: "Більшої дурні не чув".

Валерія, 35 років, Дніпро

Мої та чоловікові батьки скинулися та купили нам квартиру, зробили ремонт. Потім стали приїжджати без попередження, привозили родичів. З часом почали рахувати, хто більше вклав у хату. Ми з чоловіком не витримали й переїхали в орендоване житло.

Тетяна Процюк, 30 років,

Івано-Франківськ

Сусідка відмовилася від доньки, бо та вийшла заміж за троюрідного брата. Казала: "Не буде вам щастя!" Перший син у пари помер, одна донька народилася з вадою серця, у другої – проб­леми з ногою. Чоловік б'є.

Марія, 35 років, Тернопіль

Поставив 15 тисяч гривень на вихід збірної України з групи на чемпіонаті Європи. Якщо проваляться – жінка приб'є. Бо це половина суми, яку зібрали на відпочинок за кордоном у серпні. Зняв потай з рахунку.

Віталій, 29 років, Харків

Сестра отримала у спадок квартиру, машину й бізнес. Нотаріус сказав, що від батька. Мати зізналася, що вони в нас різні. Сестра народилася від першого чоловіка, про якого нам не розповідала.

Галина Ткаченко, 28 років, Рівне

Зараз ви читаєте новину «Із 10 червня в Україні почався перехід на електронні трудові книжки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути