Ексклюзиви
четвер, 08 квітня 2021 08:37

Із 1 квітня зрівнюють пенсійний вік чоловіків і жінок

Понеділок, 29 березня, 12:42

– Участь у злочині ймовірна. Є підстава для призначення цілодобового домашнього арешту до 24 травня. Підозрюваний має носити електронний засіб контролю, – суддя Печерського райсуду Києва 43-річна Крістіна Константінова зачитує рішення щодо громадського активіста Романа Ратушного, 23 роки. Відпустити його на поруки народних депутатів відмовилася.

Ратушного звинувачують у хуліганстві з використанням зброї під час акції "Не чуєш? Побачиш" 20 березня під Офісом президента. Мовляв, він підпалив фаєр, кинув його в будівлю ОП і пошкодив фасад. Люди вимагали звільнити активіста Сергія Стерненка, якого в лютому засудили до семи років і трьох місяців тюрми. На будівлі писали балончиками, кидали фаєри та запускали феєрверки. Розбили скло у вхідних дверях. Збитки ОП попередньо оцінив у 2 млн грн.

Підозри в хуліганстві з використанням зброї також вручили співзасновнику видавництва "Дім химер" Владиславові Гранецькому-Стафійчуку, лідеру організації "Невідомий патріот" Євгенові Строканю, голові руху "Гонор" Сергієві Філімонову, його побратиму Олексієві Білковському й активісту Давидові Гаджимурадову. Перші двоє – під домашнім арештом. Рішення щодо інших суд не ухвалив, станом на 29 березня.

– Суддя зробила, як їй наказали. Рішення оскаржимо, – говорить Ратушний. – У прокуратури є чорні фото з білими плямами. Одною з них є я, стверджують. Також обвинувачення має свідчення поліцейської. Говорить, що бачила мене. Хоча описала по фото з додатку "Дія", а не так, як того дня був одягнутий. Мала чотири світлини на впізнанні. Моя була позначена червоним трикутником. Їй підказували, кого обрати

Автор: gettyimages.com
  Сфери зі столиками всередині встановили для клієнтів на терасі кафе у Вінниці. Кулі захищають людей від контакту з іншими відвідувачами, зменшується ризик захворіти на коронавірус. Одночасно в такій можуть розміститися шість осіб. Вінниччина на 29 березня перебувала в помаранчевій зоні карантину
Сфери зі столиками всередині встановили для клієнтів на терасі кафе у Вінниці. Кулі захищають людей від контакту з іншими відвідувачами, зменшується ризик захворіти на коронавірус. Одночасно в такій можуть розміститися шість осіб. Вінниччина на 29 березня перебувала в помаранчевій зоні карантину

А в цей час:

45-річний Тарас Сорока обходить із металошукачем свою земельну ділянку в селі Брище Луцького району на Волині. Апарат пищить біля старого будинку. У суботу господар відкопав тут шматок надгробної плити.

– Із кумом рили траншею для каналізації й натрапили на пам'ятник, – розповідає Тарас. – Розгледіли лише рік поховання – 1912-й. Дружина з матір'ю налякані. Думають, хата може стояти на цвинтарі.

Чоловік зв'язується зі знайомим істориком у Луцьку. З'ясовує, що кладовище було за кілометр від його двору. Під час Другої світової війни його зруйнували.

– Як частина надгробка опинилася в нас, ніхто не знає. На місці хати був колись базар. Товариш порадив перевірити територію, – додає Сорока.

За 2 год. за допомогою металошукача знаходить вісім монет різних років, стару праску, гирю, радянську каску, черепки від глечиків.

– Вже зібрали речі. Тебе довго чекати? – киянка 32-річна Олена Шевченко дзвонить чоловіку Артемові, 39 років, із дитячої лікарні "Охматдит".

Виписується з донькою 2-річною Миро­славою. У медзаклад потрапили три дні тому, бо дитина відкрила упаковку з пральним порошком і розкусила три капсули. Хімія розтеклася по обличчю, руках і одягу. Батьки викликали "швидку". У лікарні Мирославі промили шлунок, взяли кров і сечу на аналіз, ставили крапельниці.

– За лікування не заплатили жодної копійки, – говорить Олена.

Артем ставить речі в багажник. Доньку садять в автокрісло. Коли від'їжджають, жінці дзвонять із поліції. Кличуть на допит, обіцяють поставити родину на облік.

– Хіба ми неблагополучні? Двох доньок виховую. За молодшою просто не додивилася, – каже Олена. – Чоловік працює на двох роботах, аби дівчата мали все найкраще. Я продаю одяг у соцмережі. Живемо у трикімнатній квартирі.

  Україна входить у десятку країн світу, де найбільше поширюється коронавірус. За два-три тижні на ковід можуть хворіти по 25 тис. людей щодня, прогнозує міністр охорони здоров’я Максим Степанов. ”Що краще – бути античемпіоном чи не брати участі у змаганнях?” – запитує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Україна входить у десятку країн світу, де найбільше поширюється коронавірус. За два-три тижні на ковід можуть хворіти по 25 тис. людей щодня, прогнозує міністр охорони здоров’я Максим Степанов. ”Що краще – бути античемпіоном чи не брати участі у змаганнях?” – запитує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Влада перейшла в наступ на суспільство

Влада скинула маски й перейшла у відкритий наступ на громадянське суспільство. Усіма силами намагається задушити критику та вимоги нормально працювати. Розлам суспільних відносин між державою та її громадянами безпрецедентно глибокий.

Першою під мусорськими чоботами завжди опиняється пасіонарна меншість, бо намагається будь-якими законними й мирними методами боротись і привертати увагу до проблем. Що голосніше ця пасіонарна меншість заявляє про небезпеку, то більше бажання влади просто усунути "джерело шуму".

Якщо зараз не заступатися одне за одного, то мрії Портнова й інших "русских" реалізуються: активістів просто позаганяють у тюрми і в країни заберуть останній актив, готовий на вулицях відстоювати права громадян. Країна погрузне в мороку.

Якщо думаєте, що зупиняться на посадках якихось "радикалів", то ні. Апетит від беззаконня приходить під час обіду. Потім візьмуться за журналістів, блогерів і тих, хто просто співчуває.

Роман СІНІЦИН, волонтер

Закон про громадянство треба змінювати

Половина Закарпаття має паспорти Угорщини, половина Галичини – Польщі, половина Донбасу – Росії. Практично весь політикум і великий бізнес мають десяток різних документів. І коли депутатом або мером обирають громадянина Росії (на довиборах у Верховну Раду в окрузі №50 на Донеччині переміг Андрій Аксьонов, один з організаторів так званого референдуму щодо статусу Донбасу 2014 року. – Країна), влада розводить руками.

Ситуація почала впливати на національну безпеку, й потрібні екстраординарні заходи, щоб це зупинити. Законодавство треба змінювати. Люди з паспортом іншої країни повинні виходити з громадянства України автоматично, без довгих судів і процедур.

Повернення в громадянство України має бути складне та витратне для тих, хто свого часу відмовився від паспорта.

Особи, які постійно живуть в Україні та набули громадянства інших країн, мають самі повідомити про зміну громадянства. У разі приховання – відповідати за законом.

Держслужбовець чи депутат, який приховав іноземне громадянство, має бути притягнутий до кримінальної відповідальності.

Сергій МАРЧЕНКО, засновник рекрутингової агенції "Борщ"

"Посилилася зачистка неконтрольованих владою патріотичних і ветеранських кіл. Зеленський вирішив одночасно воювати проти всіх, хто з ним бореться або конкурує. Таку тактику може собі дозволити влада, сповнена легітимності та інституційної стійкості. Першого вже немає, іншого так і не набули. Ґрунт під його ногами руйнується", –

Михайло БАСАРАБ, політолог

123 підлітки торік скоїли самогубство в Україні. Це на 12 більше, ніж 2019-го, за даними Міністерства внутрішніх справ

1,1 трильйона гривень витратили українці торік на харчі. На транспорт і алкоголь – 292 та 120,6 млрд грн відповідно. 165 млрд пішло на охорону здоров'я, 141 млрд – на одяг і взуття. Загалом витрати людей сягають понад 3 трлн грн, за даними Державної служби статистики

Коли сестра погладшала, я перепитала, чи не вагітна. Вона образилася. Мовляв, чоловік кілька місяців на заробітках. А згодом попросила телефон гінеколога. Зі­зналася, що зустріла першу любов – і все закрутилося. Він стосунки порвав, бо має сім'ю. Чоловік родички згодився виховувати чужу дитину.

Олена ШИМКО

16-річним повертався о четвертій ранку з нічної риболовлі. Побачив, як із сусідського двору двоє чоловіків викочують велосипеди. Почав кричати. Дядьки кинулися в різні боки. Одного нагнав під посадкою, повалив і дочекався старших. Виявився місцевим пияком. На крадіжку пішов із двоюрідним братом.

Віталій МАЛЬЧЕНКО

Після розлучення чоловік раз на два тижні забирав доньку на вихідні. Якось набрав: "Не верну малої. Їй краще зі мною". Із братом миттю поїхали до нього додому. Колишній відкрив двері та став на коліно, простягнув обручку: "Виманив, аби освідчитися. Давай заново все почнемо". Дала йому ляпаса. Дитину забрала додому.

Марина МАТВІЄНКО

"У Європейському Союзі показали, який вигляд матиме документ про щеплення від коронавірусу. Адміністрація США і приватні компанії працюють над розробленням "паспортів вакцинації". Світ переходить у нову фазу визначення "свій-чужий". Почуємо багато заяв, що відсутність документа не заборонятиме приїжджати туристам. А фактично це нові візи. Розвинені країни захищатимуть себе від невакцинованих іноземців", –

Борислав БЕРЕЗА, громадсько-політичний діяч

215 тис. доз китайської вакцини від коронавірусу CoronaVac доставили в Україну 25 березня. Препарату вистачить для щеп­лення 112,5 тис. людей. Усього маємо отримати майже 1,9 млн доз вакцини.

Рада національної безпеки й оборони перевірить усі дозволи на розробку природних надр, видані з 1994 року. Обіцяють анулювати оформлені з порушеннями ліцензії.

Чат для прийому скарг на товари і продавців запустила в телеграмі Держслужба з питань безпечності харчових продуктів та захисту прав споживачів. Необхідно вказати власні дані та описати проблему.

Із 1 квітня зрівнюють пенсійний вік чоловіків і жінок. Становитиме 60 років.

Американське суховантажне судно Ocean Glory доставило в Одесу військову допомогу від США – 350 т армійського спорядження та 35 всюдиходів. Зброю та техніку розподілять між підрозділами Збройних сил.

 

У метро побачив, як злодій витягнув у жінки гаманець. Закричав і збив його з ніг. Двоє інших пасажирів накинулися на мене, повалили і тримали: "Псих! Чого на людей кидаєшся?" Доки пояснював, крадій вибіг на зупинці з вагона.

Володимир, 32 роки, Харків

Знайомий жалівся, що його б'є дружина: "У сварках лупить кулаками по голові, ногами у живіт. Не відповідаю". На днях вивіз речі зі спільної квартири, подав на розлучення. Жінка перейшла межу – зламала ніс, пояснив.

Костянтин, 29 років, Дніпро

Подруга познайомилася в інтернеті з багатим іспанцем. Скаржиться: "У нас тут усе погано. В країні бідність. Ледь на їжу вистачає". Він її жаліє – надсилає гроші. Знайома задоволена, називає це роботою. Отримує більше за мене.

Ольга Ващенко, 35 років, Тернопіль

Чоловік влаштував скандал. Бо побачив фото, як сиджу з незнайомцем у ресторані: "Це твій коханець!" Пояснила, що це колега, з яким раніше за інших приїхали на корпоратив. Не повірив. З'їхав до мами.

Катерина Семенюк, 37 років, Луцьк

Чоловік зловив на риболовлі велику щуку. Коли чистила, у шлунку знайшла чималий золотий перстень. Продали за 9 тисяч гривень. Гроші витратили на новий телевізор і мікрохвильовку.

Ірина, 36 років, Полтава

Зараз ви читаєте новину «Із 1 квітня зрівнюють пенсійний вік чоловіків і жінок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути