пʼятниця, 29 січня 2010 16:13

Італійцям дозволили відмити гроші

Півроку - із 15 липня по 15 грудня 2009-го - в Італії тривала податкова амністія. Уряд надав підприємцям можливість анонімно повернути в італійські банки незаконно зароблені кошти. Таких виявилося 95 млрд євро. З них стягнули найменший у Європі податок - 5%.

Опозиційні політики заявляють, що уряд утретє за вісім років допоміг мафії відмити сумнівні гроші. Імена податкових злочинців не розкрито, отже проблеми "тіньової економіки" не вирішено.

Із "відмитого" виділили:

- 500 млн євро італійській миротворчій місії

- 400 млн  автоперевізникам

- 350 млн університетським фондам

- 250 млн Фонду солідарності агропромисловців

- 130 млн на друкування підручників

- 130 млн на розвиток приватних шкіл

- 100 млн потерпілим від землетрусів та повеней


Лора Ґрін, 31 рік, асистент директора приватної міжнародної школи Marymount, Рим

- Про податкову амністію ми чули. Але тим, хто веде чесну бухгалтерію, вона ні до чого. Ми не маємо "чорних" грошей. Недавно одержали листа, що розподілятимуть гроші на конкурсній основі, тож треба відповісти, куди ми хотіли б їх витратити. Але ми реалісти, і ні на що не розраховуємо. По-перше, у нас немає знайомих в уряді. По-друге, відсутня поки що й потреба в урядових коштах.

У нас немає знайомих в уряді

Ремонт зробили своїми силами. Одного разу нам подарували партію книжок - вони були жахливої якості, надруковані дрібним шрифтом і надто яскравими фарбами. Такого дітям давати не можна. Від другої партії взагалі відмовилися. Потім подарували 20 банок яскраво-рожевої фарби. Я не знаю, кому таке спало на думку, адже діти реагують на яскраве, як бики на червоне. Фарбу ми повернули на склад. Після цього нам від уряду більше нічого не пропонують.


Джакомо д"Антоніо, 26 років, студент фінансового факультету Міланського університету

Фонд університету в Мілані вже отримав першу частину грошей. Нам їх дуже не вистачало для того, щоб запросити науковців-росіян - збиралися разом вивчати валютні ринки. Із цих коштів найкращим студентам заплатили додаткові стипендії, докупили техніку в гуртожитки, виділили кошти на бібліотеку. А ще купили 150 раритетних видань. Зрозуміло, що це "тіньові" гроші. Але ж їх витрачають із хорошою метою.


Паскуале, 62 роки, фермер, Калабрія (район на півдні Італії)

Припускаю, що гроші, які принесла податкова амністія, можуть осісти на півночі, ближче до можновладців. А ті видаватимуть їх "своїм". Але якщо вони таки дійшли б, то мене мало хвилює їхня чистота. Я не відмовлюся, адже мрію побудувати великі теплиці під склом. Вирощую цитрусові, томати, інжир, баклажани, мигдаль, фенхель, артишоки.

Узагалі, кошти просто так роздавати не можна. Уряд мав би оголосити конкурс проектів.

Колись я вже став жертвою державної субсидії на розвиток сільськогосподарської галузі. Подав свій план будівництва теплиць, отримав гроші. Невдовзі держінспекція вчинила огляд території. Висновок був такий: треба було будувати на 15 метрів далі від моря. Так, ніби на паперовій стадії вони того не розуміли. Через це мій план тоді провалився і продовжити будівництво я не зміг.




Фабіо д"Антоніо, 56 років, водій, Піза

Коли почув про амністію, хотів навіть оформити і свої несплачені податки. Але хлопці сказали, щоб я не був дурний і не смішив людей в інспекції. Ми чули, що уряд виділив майже півмільярда перевізникам. Гроші отримають великі компанії - до водіїв вони не дійдуть. А прикро. Мені треба поміняти пічку, бо стара вже несправна. Ця зима надто сувора, і я одного разу обморозив пальці на нозі. Досі сверблять час від часу. Мій напарник звільнився, бо весь час хворів. Через це мені іноді доводиться не спати по дві доби. Тож найняв би когось. Ще можна радіо новіше, бо старе ловить не всі хвилі, а мені нудно їхати. Якби трохи лишилося, купив би квітів і парфуми - подарував би сусідці, вона симпатична. Може, у нас щось і вийшло б.


Мауріціо Корбу, 37 років, Фонд відбудови міста Аквіла, яке постраждало від торішнього землетрусу

Про амністію читав, але не знаю жодного, хто скористався б нею. Мені здається, це внутрішні справи уряду і його друзів. Така собі гра: "Зроби незаконне законним". Нам перерахували вже кількасот тисяч євро. Якщо чесно, я навіть не уявляю, як казатиму це людям. Це мізерно. Як визначити, кому саме їх віддати? Чому досі Берлусконі не може зрозуміти, що тисячі сімей залишилися без даху. Було б краще, якби уряд не кидав подачки, а справді почав щось робити.



10 "заповідей" мафіозі



Після арешту голови мафії 67-річного Сальваторе Ло Пікколо в жовтні 2007-го на його віллі у провінції Палермо поліцейські знайшли кодекс законів сицилійської мафії. У ньому 10 "заповідей":

1. Ніколи не представляйтеся самі. Вас має відрекомендувати інший наш друг.

2. Ніколи не заглядайтеся на дружин друзів.

3. Не допускайте, щоб вас побачили в компанії поліцейських.

4. Не ходіть до клубів та барів.

5. Ваш обов"язок - завжди бути в розпорядженні "Коза Ностра", навіть якщо ваша дружина ось-ось народить.

6. Завжди приходьте на зустрічі вчасно.

7. До дружин треба ставитися з повагою.

8. Якщо вас просять надати будь-яку інформацію, відповідайте правдиво.

9. Не привласнюйте гроші, які належать іншим членам "Коза Ностра" або їхнім родичам.

10. Членами "Коза Ностра" не можуть стати ті, чиї близькі родичі служать у поліції, зраджують дружину чи чоловіка або не дотримуються моральних принципів.

Зараз ви читаєте новину «Італійцям дозволили відмити гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути