середа, 02 грудня 2009 11:33

Індусів привчають до туалетів через космос

Автор: фото: AFP/Sebastian D’SOUZA
 

У середині ХХ ст. Магатмі Ґанді доводилося переконувати співвітчизників у необхідності мати вдома вбиральні. Навіть заможні й освічені індуси в ті часи справляли свої природні потреби в кущах. Сотні років вони вважали, що мати туалет у будинку - негігієнічно.

- Там, де готують та їдять, переконаний багато хто, не може бути туалету, - пояснює Віджай Баскар, голова санітарної програми індійського міністерства з розвитку сільської місцевості. - Прибирати туалет - негідно, за законами окремих каст. Для цього слід наймати певних людей. Але на таке часто бракує грошей. Тому й ходять у кущі. На вулицях сморід, спалахують епідемії тифу, малярії та інших небезпечних хвороб.

За останні чотири роки міністерство спорудило понад мільйон туалетів в оселях. Проте дві третини з 1,13 млрд індусів продовжують справляти потреби просто неба.

- Це передусім біднота, - каже Радж Гопал, менеджер із Мумбаї. - У мене вдома два туалети, я регулярно в них прибираю. Більшість людей не розуміють, навіщо будувати вбиральню, коли всі й так оправляються посеред вулиці. Туалети треба мити, вони смердять. У вашій країні бувають зими, бігати в кущі, коли мороз, мабуть, не надто приємно. Тому туалет в оселі - необхідність.

У штаті Хар"яна живуть 21 млн індусів. Мають телевізори 70% із них, а вбиральні - 40. Навесні місцеві жителі зробили крок до вдосконалення гігієни: перестали видавати дівчат заміж за чоловіків, в яких удома немає туалету. У містах штату з"явилися плакати: "Не маєш туалету - не маєш дружини". У міністерстві кажуть: ініціатива виявилася дієвішою за всі попередні програми. У відомстві обліковують будинки без вбиралень. У багатьох помешканнях почали активніше облаштовувати туалети.

- У нас діє програма виплат: кожен індус, який споруджує вдома вбиральню, отримує 2500 рупій (400 грн. - "Країна"). Сільським громадам виділяють цемент і цеглу для будівництва. Усі будматеріали безкоштовні, - додає Віджай Баскар. - А "шлюбну ініціативу" міністерство підтримує - вона дає реальні результати.

Креативну пропозицію жителів Хар"яни підхопили й тамтешні організації із захисту прав жінок. Для слабкої статі відсутність домашніх туалетів - проблема.

- Йдеться не лише про гігієну, а й про безпеку, - пояснює Раньяна Кумарі, індійська правозахисниця, директор організації "Центр соціологічних досліджень". - У селі вдень справити потребу важко - скрізь люди. Тому сором"язливі жінки чекають темряви й виходять із будинку, наражаючись на небезпеку. Когось ґвалтують, хтось наступає в пітьмі на змій.

Раньяна переконана - там, де погано діють урядові програми, спрацьовує людська принциповість.

- Ненасильницькими методами - бойкотами, голодуванням - можна досягти незалежності. Це довели індуси 60 років тому. Відмовляючи нареченим, доки ті не побудують удома туалет, можна побороти й антисанітарію, - каже Кумарі.

Програми з будівництва туалетів стартували майже одночасно з черговим витком освоєння космосу. Нещодавно уряд Індії виділив $2,4 млрд на розробку пілотованого космічного корабля. Його планують запустити 2015 року.

Таке капіталовкладення індійці вважають розумним, хоча 76% населення країни в день витрачають менше ніж $2. Завдяки космічним програмам у віддалених сільських районах держави з"явилося телебачення, інтернет і пункти телеконсультацій із міськими лікарями.

- Завдяки супутникам ми через телебачення залучаємо людей до боротьби з антисанітарією. Вчимо правил гігієни, пояснюємо причини епідемій, закликаємо облаштовувати туалети і не викидати сміття в річки, - каже представник Індійської організації космічних досліджень Шрі Гурупрасад. - 70 відсотків індусів живуть у селах і не мають можливості лікуватися. Через супутниковий зв"язок ми практикуємо телемедицину: людина може прийти до місцевої лікарні й отримати консультацію спеціаліста або групи фахівців із провідних медичних центрів. Для цього в сільських госпіталях облаштовують кабінети зі спеціальним телекомунікаційним обладнанням. По всій країні їх 268.

Подібна система працює і в школах. Через супутник сільські учні можуть прослухати музейну екскурсію або курс професорських лекцій.

- В Індії є 13 автобусів із телекомунікаційним обладнанням. Вони курсують віддаленими регіонами, де немає доступу до інформації, - розповідає Шрі Гурупрасад. - Космічні програми  буквально допомагають вирішувати суто земні проблеми.


Каналізаціям Хараппи п"ять тисяч років

За часів цивілізації міст Хараппи і Мохенджо-Даро в ІV тисячолітті до н. е. на території сучасної Індії існували найдосконаліші каналізаційні системи у світі.

На вулицях праіндійських міст стояли криниці з трубами, які забезпечували водою всі будинки. Городяни користувалися домашніми й міськими туалетами. Нечистоти стікали в канали, які пролягали вздовж вулиць. Канали були закриті цеглою. Ними постійно текла вода зі спеціально обладнаних на пагорбах міста басейнів і колодязів. Так нечистоти і бруд потрапляли в річки.

За допомогою такої каналізаційної системи пращури індусів не лише мали воду в помешканнях, а й уникали смороду та епідемій в умовах надзвичайної спеки.


ЦИФРА

650 млн індусів справляють потреби просто неба


Усе змиє Ганг

Чотири дні поспіль в індійських автобусах може витримати хіба індус. Або ж той, хто вдало мімікрував під нього. Спочатку вчуся користуватися пристанційними туалетами.

Дякувати Шиві, індуси не економлять воду. Замість туалетного паперу в кожній кабінці - кран та відро. Просто, гігієнічно і дещо елегантно - прозорий потік, що змиває бруд цього світу до світового океану.

Якщо автобус зупинився в чистому полі, згодиться й перший-ліпший кущ. Індійські пані в таких ситуаціях поводяться стильно. Більшість тамтешніх чоловіків, на відміну від українських, роблять це навсидячки. А жінки навпаки - гордо стають неподалік, трохи підбирають спідниці - аби не замочитися, відставляють ніжку й милуються пейзажем.

Якось, прогулюючись фортом Джайсалмер о п"ятій ранку - єдиний комфортний час в умовах тропічної спеки, - ми зустріли жіночку, яка без зайвого сорому сиділа навпочіпки між власним будинком і старовинним муром форту. Привітальний помах рукою, обов"язкове Hello, і ми розійшлися назавжди.

Не подумайте, що в цьому славному форті не було каналізації! Просто за довгі роки під вагою величної споруди земля трохи просіла. Стікання нечистот майже припинилося. Тепер вони якщо й течуть, то вулицею, нагадуючи про плинність буття. Сморід не надто бентежить - навпаки, вдало поєднується з хрестоматійним ароматом коров"ячого гною, що вкриває бруківку.

Але ніщо не зрівняється з величним Гангом! Продукти життєдіяльності століттями стікають кам"яними стінами будинків до священної річки, немов коричневі водоспади. У воді вони змішуються з попелом спалених тіл, жертовними квітами й сміттям, яке зразкові індійські господині в шовкових сарі щоранку несуть до Гангу. Коло життя замикається. Якщо хтось цікавиться, як індуси вирішують проблему гігієни, впевнено кажу: "Більшість із них такої проблеми не мають".


Євгенія КОРНЕЙКО

Зараз ви читаєте новину «Індусів привчають до туалетів через космос». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути