четвер, 04 червня 2020 13:28

Ґвардіола прийде, коли підуть Мессі та Суарес

Проблеми в "Барселони" вже давно. Мабуть, із кінця правління Жоана Лапорти й приходу 2010-го на посаду президента Сандро Роселя. Він розсварився з тодішнім тренером Хосепом Ґвардіолою. Наступний керівник клубу Хосеп Бартомеу пішов ще далі.

Першою спробою змінити гру "Барселони" було залучення тренера Тати Мартіно. Однак аргентинець не зазіхнув на святе, та і стрижень команди був міцний. А от прихід Ернесто Вальверде став кроком у бік іншого футболу. Сам тренер тут нічим не завинив, він знайшов спільну мову з лідерами. Але ці зміни дали лише локальні титули. Гра "Барселони" звужувалася, що для цього клубу – біда. Мільйони інших команд легко змінюють структуру гри, але є "Аякс" і "Барселона", в яких вибудувана традиція. Бартомеу прискорив негативні імпульси. Тільки зараз директорат повстав проти президента, хоча роками жив із ним у любові. Найбільша в світі зарплатна відомість і надто багато трансферів із позначкою мінус.

"Барселона" вийде з кризи, проте зараз, у період пандемії та після карантину, це буде болісніший процес, ніж у звичайні часи.

Роберто МОРАЛЕС, 44 роки, телекоментатор

Якщо команда потрапляє у фінансову кризу, невдало працює на трансферному ринку, має скандали в керівництві, у соцмережах і безпосередньо у футбольній команді, то це означає одне: президент клубу не на своєму місці. Бартомеу поставив невдалий менеджмент, ті ухвалили неправильні рішення – й проблема з маленької за принципом снігової лавини стала величезною. Тепер вона здатна поставити під сумнів майбутнє "Барселони" як одного з найсильніших клубів планети.

Вирішити проблему заміною лише наставника вже не вдасться. Все занадто запущено. І тренерська лава – тільки вітрина, з якої помітно, що в клубі великі негаразди. Після Ґвардіоли працювали кілька фахівців, але кожен виявлявся менш успішним і дрібнішим, порівняно з попередником. Логічно, що за таких обставин команда дійшла до Кіке Сетьєна. Очевидно, рівень нинішнього наставника влаштовує теперішніх босів клубу.

У "Барселоні" є своя філософія і стиль. Тут ніхто не чекатиме три роки, доки тренер побудує команду. В "Ліверпулі" можуть зачекати, у "Манчестер Сіті" – теж. А в "Барселоні" часу не дадуть. Тому завдання президента ще більше ускладнюється, бо треба результат просто зараз.

Ґвардіола може повернутися, коли в команді не буде Мессі й Суареса. А йти в "Барселону", де качає права Мессі, цьому тренерові не дозволить самолюбство. Крім того, керівництво "Манчестер Сіті" добре розуміє, що без Хосепа їхня команда перетвориться на ще один "Тоттенгем", який спалахує раз на 10 років. "Сіті" просто так його не відпустить.

Ми спостерігаємо за кінцем великої "Барселони". Мессі й Суаресу вже 33. Їхні найкращі часи позаду. Попереду складний і болісний період перебудови й пошуку нових зірок. Із цим буде ще складніше. Бо такі, як Мессі, народжуються раз на 100 років.

Віктор ГРАЧОВ, 63 роки, колишній нападник донецького "Шахтаря"

Невдалим трансфером виявився прихід Грізманна. Він був лідером в "Атлетіко", а в "Барселоні" це місце ніколи не було вакантним. Грізманн видається блідим, навіть гіршим за 17-річного Фаті. Почалася криза гри, що спровокувала решту проблем. Ще раніше те саме було з Коутіньйо.

Прихід Ґвардіоли був би ідеальним варіантом. Але він навряд чи повернеться. Хосеп прийде, коли вважатиме це новим викликом. У нинішньої "Барселони" ще вистачає гордощів не кликати рятувальників.

Сергій НАГОРНЯК, 48 років, колишній гравець збірної України

Зараз ви читаєте новину «Ґвардіола прийде, коли підуть Мессі та Суарес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути