Ексклюзиви
четвер, 15 квітня 2010 17:25

Григорій Суркіс рятував український футбол і шкодив йому

На початку квітня Олександр Ярославський - власник харківського "Металіста" заявив, що президент Федерації футболу Григорій Суркіс повинен піти у відставку. Привід - наближеність до київського "Динамо", яке очолює його молодший брат Ігор. Мовляв, контроль Суркіса-старшого над суддями допомагає "динамівцям" перемагати в чемпіонаті.

- Потрібно, щоб в українському футболі були рівні правила гри, - підтримує Ярославського господар "Шахтаря" Рінат Ахметов. - 5 травня в Донецьку зіграють вирішальний поєдинок у боротьбі за перше місце "Шахтар" - "Динамо". Я ще не знаю хто його судитиме, бо не можу призначити арбітра, а Григорій знає і може.

Нагадує, які користь і шкоду приніс Григорій Суркіс українському футболу.

Користь


1. Виборов для України право на проведення фінальної частини чемпіонату Європи-2012

Григорій Суркіс ідею змагатися за право приймати Євро-2012 разом із Польщею озвучив улітку 2003 року. У перемогу не вірив ніхто - голову національної футбольної Федерації називали "диваком". Але наприкінці 2005-го Україна потрапила до трійки фіналістів. Переможець визначався 17-18 квітня 2007 року і столиці Вельсу - Кардіффі. За кілька місяців до цього Суркісу довелося рятувати спільну заявку - гасити конфлікт у Польщі, де уряд втрутився у футбольні справи.

У січні 2007-го вибирали президента УЄФА. Суркіс поставив на Леннарта Йоханссона. Переміг Мішель Платіні, який у боротьбі за Євро-2012 підтримував Італію. Але репутацію їм підмочив корупційний скандал у місцевому футболі, а в лютому того ж року перед матчем "Катанія" - "Палермо" уболівальники вбили поліцейського. Це звело шанси Італії до нуля.

- Суркісу треба поставити пам"ятник. Якби не він, ніякого Євро в Україні не було б, - каже тодішній тренер національної команди Олег Блохін.


2. Врятував київське "Динамо" від банкрутства

У липні 1993-го символ українського футболу був на межі зникнення.

- Наприкінці президентства Віктора Безверхого футболістам не платили зарплат, не було коштів для купівлі води гравцям, по клубному офісу бігали миші. Коли прийшов Суркіс із партнерами, почалася справжня робота, - згадує керівник "динамівської" прес-служби Олексій Семененко.


3. Повернув до України Валерія Лобановського

Видатний український тренер поїхав працювати на Близький Схід у другій половині 1990 року. Лобановський сприйняв негативно прихід Суркіса в "Динамо", бо підтримував Безверхого. Але 1995-го почав контактувати з новим "динамівським" президентом. А наприкінці 1996-го по завершенню контракту з Федерацією футболу Кувейту Лобановський повернувся до "Динамо".

Команда до цього програла австрійському "Рапіду" та швейцарському "Ксамаксу". А вже в перший повноцінний сезон роботи Валерія Васильовича кияни вийшли в чвертьфінал Ліги чемпіонів, а ще за рік - у півфінал.

- Люди, які говорили мені про непорядність Суркіса, насправді самі такі. Я рідко визнаю помилки, але треба бути чесним - моя початкова думка про Григорія Михайловича була хибною, - казав Лобановський.


4. Пролобіював Олега Блохіна на посаду головного тренера збірної

Я рідко визнаю помилки, але моя початкова думка про Григорія Михайловича була хибною

2003-го збірна України провалила відбір на Євро-2004, не вийшли навіть до плей-офф. Раніше на Кубок світу країну не зміг вивести сам Лобановський, а ставка на Леоніда Буряка виявилася помилковою. Суркіс ризикнув узяти Олега Блохіна, який працював із грецькими командами, а досвіду роботи зі збірною не мав.

- Я взяв українця та іноземця в одній особі. Видатний футболіст Олег Блохін майже всю кар"єру провів удома, знає нашу ментальність. Тренер Олег Блохін відбувся у Греції, тому його можна вважати зарубіжним фахівцем, - пояснював Суркіс.

За два роки команда Блохіна з першого місця у відбірній групі вийшла на Кубок світу-2006, де дісталася чвертьфіналу.

Шкода


1. Спробував підкупити іспанського арбітра Лопеса Ньєто

13 вересня 1995 року "Динамо" перемогло вдома грецький "Панатінаїкос" і очолило групу "А" Ліги чемпіонів. Але за кілька днів результат матчу скасували. Іспанський арбітр Лопес Ньєто поскаржився в УЄФА на те, що брати Суркіси пропонували йому хабара:

- Ігор Суркіс відвіз мене в київський магазин, де продавали шуби й показав табличку: Антоніо, перемога "Динамо" - 30 тисяч доларів для вас.

"Динамо" дискваліфікували з євротурнірів на три роки. Але завдяки сприянню екс-президента країни Леоніда Кравчука й тодішнього глави держави Леоніда Кучми команду амністували за шість місяців.


2. Не зміг навести лад в українському суддівстві

Григорій Суркіс очолив ФФУ у серпні 2000-го. Упродовж десятиріччя тривають суддівські скандали. У травні 2001-го одеський арбітр Євген Абросімов зарахував гол-фантом "динамівця" Флоріна Черната в Запоріжжі - м"яч від перекладини відскочив у поле не перетнувши лінії воріт. Завдяки цьому "Динамо" випередило "Шахтар" у боротьбі за перше місце.

- Таке відчуття, що ти отримав зарплату за чесно виконану роботу, а коли йшов додому її в тебе вкрали, - казав тодішній головний тренер донеччан Віктор Прокопенко.

Через суддівську прихильність до "Динамо" з"явилася жорстка опозиція до президента ФФУ, яку неофіційно очолив власник "Шахтаря" Рінат Ахметов.


3. Поставив керувати "Динамо" рідного брата

1998 року Григорій Суркіс став народним депутатом і почесним президентом "Динамо". З часом його втручання в оперативні справи клубу меншало. У червні 2002-го президентом "динамівців"став Ігор Суркіс. За його часів кияни почали програвати конкуренцію "Шахтареві" на внутрішній та європейських аренах. А головне - жодного разу не вийшли з групового турніру Ліги чемпіонів.


4. Провалив організацію матчу Україна - Греція

Торік у листопаді у суперництві з Грецією визначалося, хто поїде на Кубок світу-2010. Після нічиєї в Афінах, повторний матч Федерація футболу віддала Донецьку. Перед матчем уболівальники скаржилися, що ціни на квитки зависокі - від 200 до 600 грн. Зрештою на 50-тисячну "Донбас-Арену" прийшли 30 тис. глядачів. Атмосфера на стадіоні була напруженою. Україна програла 0:1.

- Не треба було віддавати матч Донецьку. Він проходив на українській землі, а таке враження, що ми грали в лігві ворога, - каже Григорій Суркіс.

Журнал Країна N16 від 16 квітня 2010 року

Зараз ви читаєте новину «Григорій Суркіс рятував український футбол і шкодив йому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути