Ексклюзиви
середа, 24 квітня 2019 13:45

Гратиме на високому рівні до 35 років

– Головною задачею для будь-якого тренера "Барселони" є створення ідеальних умов для Ліонеля Мессі, найкращого бомбардира в історії клубу. Здається, Ернесто Вальверде просунувся в цьому краще за інших. Аргентинець отримав максимальну свободу само­вираження. Він звільнений від захисних обов'язків, а тому залишає багато сил на атаку.

Причини вдалого сезону Мессі лежать на поверхні. Він акумулював увесь досвід, пристосувався до нової ролі та грає на чистих м'ячах. І раніше не сильно бігав, але тепер робить прискорення лише у виняткових випадках.

Мессі знає, що його кар'єра добігає завершення, а тому не збирається розпилюватися на непотрібне. Якщо гра Кріштіану Роналду заснована на фантастичній "фізиці", то Ліонель бере інтелектом. Його гра не втратить без видатних фізичних даних.

Він зробив себе завдяки не їм, а таланту й інстинктам.

Сергій КУВАНЖИ, 27 років, оглядач іспанського футболу на інтернет-сайті sportarena.com

– Найбільшою чеснотою Мессі є його розуміння гри. Він розподіляє футбол на мікроепізоди, що має виграти. Цим відрізняється від Роналду. Мессі – хороший приклад для тих, хто хоче зрозуміти принципи футболу. Це не тільки швидко бігати та влучно бити, але й використовувати виграні епізоди на власну користь.

У "Барселоні" Мессі добивається результату із задоволенням, у повній гармонії з собою. Він стає кращим із кожним роком, працює над собою.

Всеволод КЕВЛИЧ, 49 років, футбольний експерт

– Мене не дивує спортивне довголіття Мессі. Згадайте, як він, маючи проблеми зі зростом, у 12 років приїхав до академії "Барселони". І працював там важко, не знаючи, що стане зіркою. Подивіться, як ставиться до родини, дітей, дружини. З точки зору моралі, етики і працелюбства – феномен Мессі легко пояснити. Це не гламурний спортсмен, а наполеглива, вперта людина.

Персональна опіка відходить у минуле. Так проти Мессі не зіграєш. Часи, коли навмисне ламали Марадону й він рік залишався поза грою, минули. Глядач хоче бачити видовище від обох команд. Зараз за два навмисних порушення суддя показує червону картку. То як можна виключити Мессі, Азара, Мбаппе, Роналду?

Думаю, Ліонель пограє на такому рівні років до 34–35. Роналду старший від аргентинця на два з половиною роки. Уже зараз не може триматися на високому рівні два матчі поспіль. Португалець видав феноменальну гру за "Ювентус" у матчі з "Атлетико", але проти збірних України й Сербії не проявився.

Безумовно, Мессі заграв би і в Англії. У нього є необхідний козир – швидкість. В Англії заграв Освальдо Арділес (аргентинець, чемпіон світу 1978-го, грав за "Тоттенхем". – Країна), якому далеко до Мессі. Тут у схожій манері грає Азар, грав Роналду. Тобто чемпіонат Англії перепоною для Ліонеля не став би.

Роналду сильніший в атлетизмі, Мессі – в швидкості, техніці. Однак його легше зупинити. Це видно по результатах збірних. Мессі – віртуоз. Він Моцарт футболу, а Роналду – Сальєрі.

Олег ФЕДОРЧУК, 58 років, футбольний тренер

Зараз ви читаєте новину «Гратиме на високому рівні до 35 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути