середа, 05 червня 2019 17:55

Фонсека заточений на результат. Це його головна відмінність від Луческу

Донецький "Шахтар" під керівництвом португальського тренера 46-річного Паулу Фонсеки втретє поспіль виграв чемпіонат і Кубок України. Тепер клуб має 34 трофеї, здобуті за часів незалежності України. Це більше, ніж у принципового суперника – київського "Динамо", яке має 33

Рік тому Фонсека міг залишити "Шахтар", але підписав контракт зі збільшенням річної зарплати з 2 до 4 мільйонів євро. Чи правильний був крок? – запитуємо у 61-річного Олександра СОПКА, колишнього захисника команди.

– Кожен клуб виходить зі своїх можливостей та амбіцій. "Шахтар" так оцінив роботу Фонсеки. За три роки тренер виграв тут майже всі трофеї. Тому аргументів для незадоволення Фонсекою – немає. А помилки – обов'язкова складова футбольного життя. "Манчестер Юнайтед" помилився з Моуріньйо. "Челсі" теж помилявся. Венгер у "Арсеналі" нічого не вигравав понад 10 років.

"Шахтар" розвивається?

– Безумовно. Але темпи сповільнилися. Причини відомі: втрата Донецька і фактора домашнього стадіону й загальне падіння рівня нашого чемпіонату. До 2013 року ми мали п'ять-шість хороших клубів із власними стилями гри, тренерською школою і виконавцями. "Динамо" намагалося показувати силовий футбол, "Металіст" робив ставку на техніку південноамериканців, "Дніпро" поєднував обидва варіанти. У конкурентному середовищі гравці прогресували швидше.

Автор: REUTERS
  Паулу Фонсека відпрацював у ”Шахтарі” третій сезон. Прийшов із португальської ”Браги”
Паулу Фонсека відпрацював у ”Шахтарі” третій сезон. Прийшов із португальської ”Браги”

Фонсека здатен перебудувати команду і зробити її справді своєю, а не "копією" Луческу?

– Говорити про Фонсеку тільки як спадкоємця Луческу некоректно. Паулу – самостійний тренер із власним стилем. На відміну від Луческу, максимально заточений на результат. Що, власне, від нього і вимагають. Румун мав більший карт-бланш у "Шахтарі", міг експериментувати і ризикувати. Португалець мусить одразу давати результат.

Хто з новачків "Шахтаря" має найбільший потенціал?

– Вони провели недостатньо часу у клубі, щоб дати кожному з них впевнену оцінку. Здається, рік-два ще маємо зачекати. Із того, що я бачив, можу виокремити Маркоса Антоніо. Він нагадує екс-гравця "Барселони" Хаві Ернандеса. Старанний у всьому – намагається віддати точний і зручний пас, швидко працює з м'ячем, здатен миттєво оцінити обстановку, прекрасно рухається. Але Хаві в чемпіонаті Іспанії мав інші умови для розвитку, ніж Маркос Антоніо в нашій прем'єр-лізі.

Хто розчарував?

– Бразильська трійка – Дентіньо, Велінгтон Нем і Алан Патрик – мали би стати перехідною ланкою зміни поколінь у "Шахтарі". Однак не вийшли на рівень, якого від них чекали. Тому можна сказати, що органічність під час зміни поколінь у "Шахтарі" трохи перервалася саме через них. Тепер ветеранам треба якомога довше утримувати свій рівень, а молоді швидше прогресувати, щоби прогалина не була такою помітною.

Який резерв мають Тайсон, Марлос, Ісмаїлі та Мораес? Чи не вийде так, що вони здадуть уже в наступному сезоні, бо всім більш як 30 років?

– Навряд. Чемпіонат України – явно не чемпіонат Англії, де треба діяти на межі власних сил щоматчу. До кожного з цієї четвірки треба підходити індивідуально. Ісмаїлі й Тайсон зараз на піку форми. Ще два-три роки пограти на такому ж рівні їм до снаги. Мораес, після довгих поневірянь, зрештою знайшов свою команду, де розкрився його талант. Тому це має стати додатковим стимулом утриматися на вершині.

Таланту й досвіду Марлоса достатньо, аби пограти ще кілька років на високому рівні.

Як вирішити проблему центра захисту – виходити на іноземний ринок і придбати центрального захисника чи вірити у прогрес людей, які вже є?

– Право на життя мають обидва варіанти. Є велика спокуса вийти на закордонний ринок і придбати центрального захисника. Надійність у тилу додасть команді впевненості в атаці. Але якісні центральні захисники грають у провідних клубах Європи, і їх не так багато. З другого боку, явно прогресує Кривцов. У деяких матчах пристойно діє Хочолава.

Зараз ви читаєте новину «Фонсека заточений на результат. Це його головна відмінність від Луческу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути