понеділок, 25 червня 2012 18:53

Європейські стандарти і їхня валюта – це різні речі

 

Андерс ЛІНҐҐРЕН, 67 років, старший науковець у фармацевтичній компанії AstraZeneca.

Гетеборг, Швеція. В Україні перебуває тиждень

– Перше, що ми відзначили, – це теплий клімат. Місцеві ставилися до нас дружньо навіть у день гри з Україною. Ми дуже добре тут почуваємося.

Вразило, що люди більш сухорляві, жилаві. У Швеції жирніші. І, звичайно, ціни на товари й послуги набагато нижчі. Щонайменше наполовину. А пиво продають узагалі за безцінь. Я ще хочу побувати у ваших торгових центрах, універмагах. Сподіваюся, там усе так само дешево. Дуже добре, що метро ми можемо користуватися за тим самим квитком, за яким проходимо на стадіон. Метро у вас дуже зручне, швидке й зрозуміле. І не сильно переповнене. Але проміжки між станціями задовгі.

Чого вам тут не вистачає?

– Я люблю містом подорожувати автобусом, але в Києві поки що не бачив жодного. Складно знайти автобусні зупинки. Кажуть, і розібратися з маршрутами непросто. Та, в принципі, якщо мислити практично, то вистачає метро.

Які нагальні проблеми ви помітили в Україні?

– У вас не дуже переймаються літніми людьми порівняно з нашими пенсіонерами. Гроші, які держава виділяє на них, – мізер. В іноземній пресі невтішно відгукувалися про українських жінок. Я не шукав нічних розваг, не бував у місцевих клубах, тому не бачив, як жінки там поводяться. Але ті, з ким доводилося коротко спілкуватися на вулиці, здалися цілком адекватними.

Україна має шанс приєднатися до Європейського Союзу?

– Думаю, так. Ви подібні до інших європейців. У вас є відчуття власної гідності й ви дуже пишаєтеся ­своєю країною. Вам треба слідувати правилам, яких дотримуються в Євро­союзі. Вступ до ЄС маєте розглядати як можливість покращувати й розвивати країну далі.

Чим ви незадоволені у себе вдома?

– Що ми маємо сказати? – дивиться на сина і сміється. – ­Загалом, ми дуже щасливі, що живемо саме у Швеції. У 1990-х у всієї нації було відчуття, що ми справді частина європейської спільноти, тому обов'язково маємо приєднатися до ЄС. ­Противників цього не було. Проте ми вирішили зберегти шведську крону і не замінювати її на євро. Вважаємо, що європейські стандарти й європейська валюта – це різні речі.

Зараз ви читаєте новину «Європейські стандарти і їхня валюта – це різні речі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути