четвер, 03 лютого 2011 14:20

Європа вступилася за Суркіса

Він та його опоненти не мають бізнес-моделі розвитку українського футболу

4 лютого Федерацію футболу України може бути виключено з лав ФІФА та УЄФА. Це означатиме, що вітчизняні клуби не гратимуть у європейських кубкових турнірах, а збірна пропустить Євро-2012. А право на проведення цього турніру, замість України, отримає Німеччина. Вона готова організувати змагання разом із Польщею.

Можливі санкції ФІФА та УЄФА пов'язані з  протистоянням у Федерації футболу України. Із серпня 2000-го її очолює Григорій Суркіс, власник київського "Динамо". У нього  давній конфлікт із господарем "Шахтаря" Рінатом Ахметовим - той наполягає, що одна людина не може керувати клубом та Федерацією футболу. За часів президентства Леоніда Кучми та Віктора Ющенка нападки опонентів Суркіс відбивав легко. Але з приходом до влади "донецьких" його позиції похитнулися.

Суркіс отримав ще двох ворогів - власника  "Металіста" Олександра Ярославського та першого віце-президента ФФУ Сергія Стороженка. Обох, корінних харків'ян, розлютило рішення Федерації футболу визнати квітневий матч 2008 року між "Металістом" та "Карпатами" договірним і оштрафувати клуби на дев'ять очок.

Суркіс отримав ще двох ворогів - Ярославського та Стороженка. Обох, корінних харків'ян, розлютило рішення Федерації футболу визнати квітневий матч 2008 року між "Металістом" та "Карпатами" договірним

Обидві ці сторони об'єдналися у прагненні покінчити з царюванням Григорія Суркіса в українському футболі. Тоді одні отримали б реванш за домінування "Динамо" у 1990-х. Інші плекають надію, що нове керівництво ФФУ перегляне рішення щодо матчу "Металіст" - "Карпати".

Перша реальна спроба скинути Суркіса з посади була 15 грудня 2010-го. Тоді мав відбутися Конгрес ФФУ. Але більшість делегатів проголосувала проти прийняття порядку денного і висловилася за включення до нього питання про довіру Суркісу.

Роботу Конгресу ФФУ відстежували спостерігачі від ФІФА та УЄФА. Ці організації забороняють будь-яким державним установам втручатися у діяльність футбольних асоціацій. Країну, що завинила, усунуть від міжнародних змагань.

Саме міжнародна підтримка дозволяє Григорію Михайловичу залишатися на своїй посаді. В Європі прекрасно знають, хто пробив для України Євро-2012 і хто засідає у виконкомі УЄФА - Суркіс туди балотуватиметься і на чергових виборах 22 березня.

Опозиція після 15 грудня почала працювати над скликанням позачергового Конгресу. Для цього треба мати дві третини голосів - здебільшого, представників регіональних федерацій. Таку кількість було отримано: 38 із 49 колективних членів ФФУ висловилися проти перебування Суркіса на посаді.

Але позачерговий Конгрес не відбувся і навряд чи це станеться до кінця 2012 року - саме тоді мають бути планові вибори керівників вітчизняного футболу. ФІФА та УЄФА жорстко попередили Україну, що не матимуть справу з незаконно, на їхню думку, обраним новим керівництвом. Опоненти Суркіса, напевне, змушені будуть піти на тимчасову мирову. Григорій Михайлович залишиться на посаді до кінця 2012-го, коли закінчаться повноваження нині обраного керівництва ФФУ. Але  підтримки у виконкомі вітчизняної Федерації вже не матиме.

Раніше чи пізніше, Суркіса усунуть з посади. Але чи виграє від цього наш футбол? За часів нинішнього керівника ФФУ національна збірна дійшла до чвертьфіналу Кубку світу-2006. Тоді ж  "молодіжка" стала срібним призером чемпіонату Європи, а 19-річні юнаки виграли Євро-2009. Хоча, успіхи ці - скоріше всупереч існуючій системи, ніж завдяки їй. Суркіс не має програми розвитку українського футболу, починаючи від дитячо-юнацького і закінчуючи підготовкою тренерських кадрів. Стадіони на матчах національного чемпіонату напівпорожні, його телевізійний рейтинг невисокий. Кілька клубів тримають марку завдяки фінансуванню олігархів. Ні в Суркіса, ні в його опонентів немає бізнес-моделі, за якою на популярній грі в Україні можна було б заробляти.

Євро - 2012 ситуацію не виправить. Треба змінювати підходи в управлінні вітчизняним футболом. І байдуже, хто це зробить - Суркіс чи хтось інший.

Нігерію та Грецію відстороняли на кілька днів

Свого часу ФІФА попереджала Францію, Іспанію,  Португалію про недопустимість втручання держави у футбольні справи. До відсторонення від міжнародного футболу справа не доходила - конфлікти вирішувалися на національному рівні.

Дискваліфікованими були Нігерія та Греція, але за кілька днів після залагодження ситуації членство цих країн відновлювали. Тож Україна може стати першою державою, яка буде відлучена від міжнародних змагань за "політику".

Колоскова могли посадити

Москвич В'ячеслав Колосков керував радянським та російським футболом 25 років. У жовтні 2004-го збірна Росії програла Португалії відбірний матч Кубку світу 1:7. Після цього керівництво країни вирішило зняти Колоскова з посади. 22 січня 2005 року тодішній міністр спорту В'ячеслав Фетисов викликав Колоскова до себе і попросив написати заяву на звільнення за власним бажанням. Наступного дня футбольний керівник публічно оголосив про свою відставку. ФІФА змушена була з нею змиритися.

- Якби не пішов добровільно, потрапив би до в'язниці, - зізнавався Колосков. Він залишився почесним президентом Російського футбольного союзу.

Не виключено, що подібним чином прибиратимуть і Суркіса.

Зараз ви читаєте новину «Європа вступилася за Суркіса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути