Ексклюзиви
пʼятниця, 05 лютого 2016 16:39

Енергії Моуріньйо вистачить ще років на 10

Від Зідана чекають перемоги в Лізі чемпіонів

Кілька футбольних топ-клубів змінили головного тренера серед сезону. Найрезонансніші рішення – призначення Зінедіна Зідана наставником мадридського "Реала" та відставка Жозе Моуріньйо з лондонського "Челсі". Оголосив про свій відхід із німецької "Баварії" по закінченні сезону Хосеп Гвардіола. Клуб прийме Карло Анчелотті. На що націлені ці та інші рішення власників клубів та їх менеджерів? Які результати можуть показати команди з новими тренерами? Хто очолюватиме їхній штаб наступного сезону? Розмовляємо з головним редактором інтернет-порталу football.ua Кирилом КРИЖАНОВСЬКИМ, 35 років

Призначення Зінедіна Зідана в "Реал" – це віра в його тренерські здібності чи піар-хід президента клубу Флорентіно Переса?

– Почав би з відставки попередника – ­Рафаеля Бенітеса. Якщо дивитися на результати команди – резону в ній не було. "Реал" не програв у жодному змаганні сезону. Вибув із Кубка країни, але там провина не тренера, а менеджмента клубу (в матчі 1/16 фіналу "Реал" обіграв "Кадис", але його усунули з турніру через участь у поєдинку дискваліфікованого росіянина Дениса Черишева. – "Країна").

Інша річ – роздягальня мадридців. Там зібрані зірки. Їм не потрібен тактик, щоб вигравати. У Лізі чемпіонів завдяки тренерським схемам може перемогти "Порту" чи "Ліверпуль". "Реал" там виграє через наявність індивідуально сильних гравців. І якщо всі вони налаштовані проти тренера – результату не буде. Роналду і Бейл не могли спокійно сприймати, як Бенітес вчить їх грати у футбол. Тренер же не зрозумів, куди потрапив і що від нього вимагають.

Перес намагається виправити свою помилку. Позаторік він переміг у Лізі чемпіонів з Анчелотті. Той знайшов підхід до гравців після їхньої бурхливої роботи з Моуріньйо. Є надія, що це вдасться й Зідану.

  Зінедін Зідан як головний тренер ”Реала” провів три матчі у чемпіонаті Іспанії. Здобув сім очок – дві перемоги та нічия 
Зінедін Зідан як головний тренер ”Реала” провів три матчі у чемпіонаті Іспанії. Здобув сім очок – дві перемоги та нічия 

Роздягальню він заспокоїть. Але Зідану бракує професійних навичок. Тренер англійського "Вест Хема" Славен Білич каже: якщо ти обійняв гравця і після цього він забив три голи за матч, то не треба вважати це своєю заслугою.

– Цей фактор не варто перебільшувати. Перше: склад "Реала" дозволяє більшість матчів вигравати на класі виконавців. Друге: певний досвід у Зідана є. Він вигравав Лігу чемпіонів як асистент Анчелотті. Третє: він у клубі з 2001 року, коли перебрався до Мад­рида як гравець. Знає всі нюанси його функціонування.

Зідан зберіг для клубу супергравця – Іско. За Бенітеса той хотів іти. А Зідан ставить його до стартового складу, де Іско чудово грає.

Щоб визначити потенціал тренера Зідана, цього сезону замало. Потрібен буде ще рік. Зараз він нічого не ламатиме. Вісім-дев'ять гравців стануть "недоторканими". Будуть невеликі ротації в центрі півзахисту.

Є думка, що клубу варто продати найсильнішого футболіста Криштіану Роналду. У лютому йому виповниться 31 рік, португалець – індивідуаліст, здебільшого не "тягне" у великих матчах. ­Зараз за нього дадуть добрі гроші.

– Це було б помилкою. Бренд "Реала" вимагає наявності у складі суперзірки. Їх у сучасному футболі дві – Роналду та Мессі. Аргентинець за "Реал" не гратиме. Втрата Роналду буде відчутною і з футбольної точки зору, і з маркетингової.

Моуріньйо не виправдав надій у "Реалі" та "Челсі". Його час закінчився?

– Пояснити провал "Челсі" у цьому сезоні ніхто не може. Мені здається, влітку Моуріньйо треба було серйозно змінювати склад. Нинішні лідери – Азар та Фабрегас – утомилися від португальця. Він витиснув усе з них. Дати більше вони не могли.

До літа Моуріньйо відпочине. І захоче взяти реванш. Енергії йому вистачить ще років на 10.

Чому неефективно працює Луї ван Гаал у "Манчестер Юнайтед"?

– Йому 64 роки. Найкращі часи – позаду. Голландець ­набрав купу гравців, але: на одних позиціях – перебір, на інших – недобір. Важко збагнути, у який футбол хоче грати команда. Якщо з Моуріньйо ситуація невизначена і, скоріше, поки що на його користь, то з ван Гаалом, напевне, покінчено. Як із тренером топ-клубу.

Київське "Динамо" зіграє з "Манчестер Сіті" у 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. Із суперником третій сезон працює Мануель Пеллегріні. Влітку він, напевне, залишить клуб. Чого йому бракує?

– Пеллегріні не вміє витиснути з гравців усе, на що вони здатні. Так, як це робить наставник "Арсеналу" Арсен Венгер. За складом "МанСіті" – найсильніша команда Англії. Але чи стане чемпіоном – невідомо.

Напевне, наступником Пеллегріні буде Хосеп Гвардіола. Він обов'язково замовить технічного захисника. А ще – відмовиться від півзахисника Яя Туре, якому бракує швидкості.

Гвардіола йде з мюнхенської "Баварії". Його замінить Карло Анчелотті. Це правильне рішення?

– Наступник не слабший за попередника, як на мене. Анчелотті тактично зрілий, але не настільки винахідливий, як Гвардіола. І це добре. Бо іспанець занадто ускладнює гру. Це не завжди допомагає.

"Ліверпуль" позаторік посів друге місце в чемпіонаті Англії, але потім тренер Брендан Роджерс провалився. Кілька місяців тому команду очолив Юрген Клопп. Який його потенціал?

– Цього сезону ліверпульці фінішують шостими-восьмими. Команді бракує якісних виконавців. Треба брати двох флангових гравців і центрального півзахисника. Хендерсон травматичний. Дуже допоміг би ­футболіст, як-от Гюндоган, з яким Клопп працював у дортмундській "Боруссії".

Він не проводив із командою міжсезоння. Однак вимагає максимальної рухливості. Можливо, даремно?

– Упродовж нинішнього сезону він побачить, хто витримує темп, хто – ні. І влітку відповідно до цього вестиме трансферну роботу.

Наставник мадридського "Атлетико" Дієго Сімеоне позаторік виграв національний чемпіонат, дійшов до фіналу Ліги чемпіонів. Він уже готовий очолити європейський топ-клуб – скажімо, "Челсі"?

– Сімеоне нагадує Моуріньйо – можливо, в аргентинця потенціал навіть вищий. Щодо "Челсі" маю два застереження. Сімеоне не знає англійської. Гаразд, може вивчити. Але враження, що він ефективніше працює з латино­американцями й футболістами з південної Європи. Холодна Англія навряд чи для нього. Іспанія чи Італія – інша річ.

Італійську "Рому" вдруге очолив Лучано Спаллетті. Що йому вдасться в Римі?

– Шість років тому він не зміг вирулити із ситуації, тому його звільнили. Після цього поїхав на заробітки до санкт-петербурзького "Зеніту". Втратив відчуття ритму серйозної турнірної боротьби – в Росії для пітерського клубу встелена зелена доріжка до чемпіонства. Команди Спаллетті ніколи не були міцними. Ефектними – так, але не фундаментальними. З італійських тренерів на ривок здатен Массіміліано Аллегрі з "Ювентуса". Він непогано працював у "Мілані", а тепер показує тактичну гнучкість і правильний підхід до гравців.

А Антоніо Конте?

– Він зробив крок у бік – після "Ювентуса" 45-річним очолив збірну Італії. На такій посаді важко оцінювати роботу будь-якого фахівця. Є винятки – німець Йоахім Льов. Він знайшов себе у національній команді. А Конте, найпізніше після Кубка світу-2018, повернеться до роботи з клубом. У якій він буде формі на той час – можна тільки гадати.

Зараз ви читаєте новину «Енергії Моуріньйо вистачить ще років на 10». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути