четвер, 07 липня 2022 08:21

Депутати скасували військовий збір для захисників

23 червня, четвер, 10:20

Мешканці багатоповерхівки в Основ'янському районі Харкова відрами вигрібають воду з підвалу будинку. Від початку війни ховаються тут під час обстрілів. Облаштували спальні місця та кухню. Нині через надмірну вологу й комах у ньому неможливо перебувати. Вода стоїть по кісточки.

– Затоплювати підвал почало з весни, – каже місцевий житель Вадим Єдисе­вич. – Раніше сюди спускалися сотні людей, тепер приходять одиниці. Ніхто не хоче йти з дому, ще й у такі умови. У мене дитина боїться, панікує. Переляк лишився після початку війни 2014 року – ми з Донецька приїхали. А в дружини із серцем проблеми. Мусимо йти. Намагалися викачати самотужки насосами. Усе марно, вода набирається знову. До 20 разів викликали комунальників. Перекидають роботу один на одного, але все лишається на місці.

Ситуація в Харкові – напружена. Російські військові щодня цілять по місту з авіації й артилерії.

– Б'ють по інфраструктурних об'єктах і житлових мікрорайонах, є влучання, – говорить мер Харкова Ігор Терехов, 55 років. – Останніми днями інтенсивність вогню різко посилилася. Але в людей з'явився ефект звикання. Це погано й іще зіграє злий жарт

  Українські пожежники гасять вогонь у приміщенні Харківського житлово-комунального коледжу, після того як російські окупанти обстріляли місто 21 червня 2022 року
Українські пожежники гасять вогонь у приміщенні Харківського житлово-комунального коледжу, після того як російські окупанти обстріляли місто 21 червня 2022 року

А в цей час:

Художник, 31-річний Вартан Маркар'ян, у майстерні в Полтаві домальовує картину. На ній зображено димохід, із якого виходить чорний густий дим на тлі червоного неба.

– Це картина із серії, присвяченої застереженню проти війни й екологічних лих, – розповідає Маркар'ян. – Про те, як люди через усі ці негаразди мусять емігрувати. Але сьогодні зовсім інші сенси притягуються.

У майстерні художник зберігає майже 60 картин. Створював їх протягом останніх 10 років. Нині всі розпродує. Отримані кошти хоче перерахувати на потреби армії.

– Нашим військовим потрібна постійна фінансова допомога. Багато людей жертвує гроші. Вирішив, що взамін їм буде приємно отримати полотно. Продаватиму роботи до кінця війни. Охочі можуть обрати картину, зв'язатися зі мною й оформити замовлення.

9-річна Вікторія Вінчер після складної операції лежить на ліжку у львівській лікарні Святого Миколая. Її постіль поправляє мати, 35-річна Оксана Вінчер. Дівчина має рідкісне генетичне захворювання – недосконалий остогенез. Кістки Вікторії крихкі, через що її називають кришталевою.

– Віка 10 разів ламала кінцівки. Уперше в 1,5 року, коли вчилася ходити. За рік – лікоть, – каже Вінчер. – Також були переломи пальця, зап'ястя, малої й великої гомілкової кістки. Причину крихкості кісток встановили у 2,5 року. Організм доньки погано виробляє та засвоює колаген. Їй не можна падати. За цим важко встежити.

Щоб уникнути переломів, Вікторії доводиться відмовлятися від спорту й активних ігор.

– Мені не можна взагалі бігати, стрибати, робити різкі рухи. Якщо якісь діти впадуть і розіб'ють коліно, на другий день уже нічого болітиме, – каже дівчинка. – А я можу зламати ногу чи руку. Але це нічого, я радію життю.

"План Маршалла" має включати гарантії для інвестицій

На саміті Великої сімки йтиметься про фінансову допомогу, щоб Україна протрималася.

Це своєрідне змагання, що треба нам і що хочуть забезпечити наші партнери. Ніхто на Заході не горить бажанням створювати в нас конкурентну економіку. Якщо після війни "план Маршалла" допоможе відновити інфраструктуру, це добре. Але це не створить нової якості нашої економіки. А стара буде зруйнована. Тому необхідно, щоб план включав гарантії для інвестицій в Україну.

Тайвань отримав від Сполучених Штатів Америки нішу виробництва чипів. Нині він є лідером у цьому. Один із найбагатших в азійському регіоні. Таку спеціалізацію треба визначити і для України. Це могли би бути біотехнології, наприклад. Маємо величезні перспективи, тому що є об'єднання аграрної сировини та наукового, промислового потенціалу.

Олексій КУЩ, економіст

Плануйте, де святкуватимете перемогу

Після 24 лютого життя українців перетворилося на суцільний стрес. Утім, жити у стані постійного напруження неможливо: це швидко виснажує організм. Тож спочатку з'явилася втома, потім – звикання до загроз.

Небезпека втратила гостроту, а сигнал повітряної тривоги більше не викликає жодних реакцій, крім лайки в бік Путіна. Мозок також намагається нас заспокоїти: ракет у небі не видно, вибухи стаються в інших містах – отже, все нормально.

Насамперед потрібно усвідомити, що загроза життю існує. "Прильоти" є по всій країні. Тож дайте собі установку: "Коли звучить сигнал повітряної тривоги – я прямую до укриття чи безпечного місця".

Час перебування в укритті має асоціюватися з чимось приємним або хоча б нормальним.

Ще одна робоча техніка – щоденне планування майбутнього. Думайте про подорожі, купівлю автомобіля чи ремонт. До речі, пошуком шпалер чи нової кавоварки можна займатися, сидячи в укритті. А ще заплануйте, де і з ким святкуватимете нашу перемогу.

Альона ЩЕРБАНЬ, психолог

  У російському Санкт-Петербурзі відбувся Міжнародний економічний форум. Приїхали представники Білорусі, Казахстану, Індії, Китаю, Ірану, руху ”Талібан”. ”Неважливо, яких партнерів обирає Путін для ”Лебединого озера” на кістках Росії”, – вважає художник Олег СМАЛЬ
У російському Санкт-Петербурзі відбувся Міжнародний економічний форум. Приїхали представники Білорусі, Казахстану, Індії, Китаю, Ірану, руху ”Талібан”. ”Неважливо, яких партнерів обирає Путін для ”Лебединого озера” на кістках Росії”, – вважає художник Олег СМАЛЬ

Путін намагається перекласти провину

На четвертий місяць у Росії почали робити висновки. Щодо Сердюкова, командувача Повіт­ряно-десантних військ Росії, то втрати десантників були одними з найбільших в історії. Інформація про це була давно. Але Путін не любить робити відставки одразу після провалу, щоб не було причинно-наслідкового зв'язку.

Не залишилося, на кого можна було б скинути провину за провали. Народу розкаже, що вони зрадили, погано воювали, що це погана чиновницька та військова еліта. Це логічна позиція для Путіна. Там вистачає генералів на заміну, бо ці звання дають за хабарі та зв'язки.

Росіяни тепер мають певні тактичні успіхи. Вони зробили якісь висновки з перших місяців повномасштабного вторгнення. І діють грамотніше. Хоча поміняти концептуально російську армію за чотири місяці неможливо. На це потрібні роки.

Олексій ГОЛОБУЦЬКИЙ, політолог

3,4 мільйона українців повернулись у країну з початку російської агресії, повідомляє речник Державної прикордонної служби України Андрій Демченко. Виїхали 6,1 млн, 5,4 млн із них – громадяни України

93 відсотки наших громадян упевнені в перемозі України у війні, яку веде Росія. Такі результати опитування групи "Рейтинг"

"Наша військова розвідка вважає, що найближчими місяцями Росія може дійти точки, в якій більше не буде жодного руху вперед, тому що вичерпає ресурси. Тоді ми повинні допомогти українцям переламати динаміку. Українці спроможні почати контрнаступ. Технікою, яку вони вимагають від нас", –

Борис Джонсон, прем'єр-міністр Великої Британії

Як почалася війна, ми стояли на обороні Києва. Там познайомився з дівчиною-військовою. Невдовзі закохалися. Найбільшою несподіванкою виявилося те, що ми з одного села, вона на два роки молодша за мене. У підлітковому віці ненавиділи одне одного, а коли підросли, то більше не бачилися.

Ігор Шевчук

Із чоловіком маємо триповерховий будинок. Збудували його для дітей та онуків, але всі живуть за кордоном. Самі займаємо лише половину першого поверху, решта стояла пусткою, тому вирішили заселити туди переселенців. Прихистили п'ять родин. Тепер у нашому домі чути дитячий сміх.

Ірина Верендик

Брат одружився з жінкою, яка працює адвокатом. До весілля батьки подарували йому квартиру. З часом із дружиною придбали авто. Народили двох дітей. За 10 років брат подав на розлучення. Жаліється на нестерпний характер колишньої. Вона образилася. Відсудила квартиру й машину, забрала дітей. Подала в суд на аліменти та звинувачує у вигаданому домашньому насиллі.

Яна Оскіна

У магазині біля дому побачила дивні німецькі консерви. Крамниця маленька, крім польських шоколадок, нічого імпортного там не було. Запитала в продавчині про новий товар, де взяли, чи мають якісь документи. Накричала на мене й вигнала на вулицю. Кілька днів відмовлялася обслуговувати. Заявила на них у поліцію.

Віта Багряна

На час воєнного стану безробітних, які не працевлаштовані протягом 30 днів, залучатимуть до суспільно корисних робіт. Платитимуть мінімальну зарплату – 6,5 тис. грн. Також скасували виплати з безробіття для українців, які виїхали за кордон на понад 30 днів.

У застосунок "Дія" додадуть документи про освіту, щоб українці з тимчасово захоплених територій могли користуватися цифровими копіями. Також спростять вступ до вищих навчальних закладів для таких абітурієнтів.

Верховна Рада повернула мита та оподаткування ПДВ на імпортні товари та на розмитнення автомобілів з 1 липня. Від початку повномасштабного вторг­нення РФ мита скасували.

Депутати скасували військовий збір для захисників. Його запровадили з початком російської збройної агресії 2014 року. Збір складає податок на дохід у розмірі 1,5%.

 

Знайома доглядає могилу дядька, який працював у Комітеті держбезпеки Радянського Союзу. Розповідала, що за життя коїв страшні речі. Після його смерті вона залишилася єдиною родичкою, тому мусила організовувати похорон. Хоче замінити пам'ятник – прибрати фото і змінити прізвище. Соромно за нього, каже.

Анна Гриценок, 35 років, перукар, Львів

Колега на початку війни виїхав із дружиною за кордон. За місяць повернувся додому: на телефоні синьо-жовтий прапор, на рингтоні – гімн України, а на автомобілі наклейка "Русский военный корабль, иди на*уй". Вдавав патріота до перших вибухів у нас. Потім виїхав і не збирається повертатися.

Олег Шевченко, 42 роки, адвокат, Черкаси

Школяркою хотіла стати військовою. Батьки були проти. Сказали, що маю здобути освіту, вийти заміж і народити внуків. Я погодилася, вивчилася на юриста, вийшла заміж. Після 24 лютого, не радячись із сім'єю, вступила до лав Збройних сил України. Із чоловіком розійшлася, він утік за кордон. Батьки шоковані.

Тетяна Мережко, 29 років, військова, Київ

Товариш-військовий скинув фото, як із побратимами відпочивають в окопах. На вулиці лив дощ. Почала говорити, як їм там важко та хочеться комфорту. Образився. Сказав, що військовий – це така ж професія, як учитель або пекар. Її обирали добровільно. Вчилися захищати свою землю, чим і займаються. Отримують зар­плату. Якщо хочемо підтримати, то мусимо поважати й цінувати, а не жаліти.

Оксана Цап, 30 років, менеджер, Вінниця

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Депутати скасували військовий збір для захисників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути