середа, 22 травня 2013 15:39

Декретну відпустку зараховуватимуть до страхового стажу

Неділя, 19 травня, 13.41

– Я так скучила за Україною! Тепер розумію емігрантів, – 27-річна Злата Оґнєвіч з'являється в одному з терміналів аеропорту "Бориспіль". Вона прилетіла зі Швеції, де стала третьою на пісенному конкурсі Євробачення. Злата розгортає прапор України. Шанувальники зустрічають її оплесками та квітами.

Фінал конкурсу відбувся 18 травня у місті Мальме. На сцену Оґнєвіч виніс 28-річний Ігор Вовковинський, який має зріст 2,3 метра. Злата виконала пісню Gravity. За балами її обійшли азербайджанець Фарид Мамедов та володарка першого місця Еммелі де Форест із Данії. Найбільше, 12 балів, українці дали глядачі з Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Хорватії та Молдови. Росія поставила оцінку "один". Сама Злата Оґнєвіч каже:

– Якби мала можливість, відправила б свою СМС із голосом за голландку Анук. Подобаються її музика і харизма. Ми здружилися. Її команда дуже за нас переживала, раділи разом із нами кожному балу, кричали: "Україно, вперед!"

Злата Оґнєвіч каже, що продовжить роботу над своїм першим альбомом. Записує пісні для диска понад два з половиною роки

А в цей час:

22-річна Анна Гаврилюк міряє 74-ту сукню на ринку в Хмельницькому. Дівчина готується до весілля в червні.

– Доки не почала підбирати плаття, не думала, що мої зайві кілограми – то така вже велика проблема. До того вдягалася на секонд-хенді з Америки. Таких розмірів, як у мене, там валом, – пояснює Анна.

Вона носить 64-й розмір одягу. Весільну сукню шукає другий місяць. Побувала на ринках у Хмільнику, Вінниці та Києві.

– Я хочу пишну сукню з корсетом, таких на мене не шиють. Бачила кілька прямих, дуже простеньких білих сарафанів, їх привезли з Італії та Німеччини. За сукню хочуть 10 тисяч гривень. Але то дуже дорого для мене.

До кінця дня Анна переміряє близько сотні суконь. Купить випадково, коли виходитиме з ринку.

– Сукня біла, з рожевими квітами і корсетом із біло-рожевою вишивкою. Мені таке не подобається, але я в неї влізла. Заплатила 3,5 тисячі гривень.

– Шановний, пильнуйте, щоб дівчинка ­квіточку не зірвала! – гукає до батька із 2-річною дитиною на руках Марія Надрага. Кілька сотень відвідувачів прийшли у ботанічний сад Львівського університету ім. ­Івана Франка. У неділю тут день відкритих дверей, улаштовують екскурсії. В інші дні вхід у сад закритий.

– У нас друга за величиною колекція рододендронів в Україні, – веде групу із півсотні осіб Марія. Зупиняється біля куща заввишки півтора метра із дрібними рожевими квітами. – Це дуже красиві чагарники білого, жовтого, червоного кольорів. А листя – зелене навіть узимку.

Відвідувачі фотографуються на тлі кущів, діти бігають галявинами.

– Був у Грузії, то там за зірвану квітку штрафують від 20 до 100 доларів, – каже сивий чоловік дружині, веде її під руку алеєю. – А в нас хіба насварити можуть. Тому й бідні, бо добрі.

Рододендрони цвістимуть ще два тижні.

25-річний Сергій Горбаченко відкриває капот свого автомобіля в автомайстерні "Шиномонтаж" на вул. Київське шосе в Полтаві. Його минає дорогою до каси чоловік у брудних шортах і розтягнутій футболці.

– Казали, якщо поміняю колеса "Жигулів" на нові, заплачу 27 гривень. А з мене вимагають сотню!

– А я знижку скасувала, – усміхається ­касирка.

Чоловік кладе на прилавок сотню, виймає мобільний, повільно йде до виходу. Розмовляє так, щоб усі чули.

– Алло, Муамар Ахмедович, це Володимир із прокуратури. Пам'ятаєте, я вам із бандитами допоміг, за вами – боржок. Запишіть об'єкт: майстерня "Шиномонтаж".

Касирка блідне, зривається з місця, з вибаченнями віддає чоловіку гроші. Той мовчки ховає в кишеню, повертається до авто. Біля машини стоїть товариш.

– Куди телефонував, Володю? – питає.

– У рейки, – сміється той. – Хотіли розвести мене, як лоха, а розвів я їх.

Що робили у прокуратурі, судах і міліції

Вантажівка МАН Л 2000 налетіла на 30-річного Віталія Хондока 16 травня поблизу села Ромейки Володимирецького району на Рівненщині близько 22.40. Капітан міліції якраз ішов узбіччям до службового автомобіля. У складі слідчо-оперативної групи того дня затримував нелегальних копачів бурштину. 52-річний водій фури каже, що не бачив міліціонера, бо було погане освітлення. Віталій Хондока помер у "швидкій" дорогою до лікарні. Без батька залишилися двоє дітей, дружина втратила чоловіка.

Квартира на третьому поверсі будинку №46 на вул. Пушкіна в місті Умань на Черкащині загорілася 18 травня близько 8.00. У приміщенні перебувала 3-річна дівчинка та її 10-річний брат. Чорний їдкий дим клубився на балконі, просочувався у під'їзд. Його помітив 25-річний Юрій Постоленко, інспектор міськвідділу міліції. Він із напарником Володимиром Рибаком патрулював вулицю. Доки колега телефонував пожежникам, Юрій забіг у будинок. Відчинив двері палаючої квартири й помітив у коридорі переляканих дітей. Вивів їх надвір і повернувся до помешкання вдруге, щоб перевірити, чи нікого більше немає. Приміщення було порожнє. Батьки малюків, хасиди-паломники, у той час молилися біля могили духовного наставника рабі Нахмана разом із чотирма старшими дітьми. Пожежники припускають, займання сталося через коротке замикання холодильника.

49 ув'язнених помилував за час президентства Віктор Янукович. 2010 року – 16 осіб, 2011-го – чотирьох, торік – 21, 2013-го – вісьмох, серед яких колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко

0,3 мікрометри чистого золота міститиметься в одній золотій медалі для випускників шкіл 2013-го. Відзнаки виготовляють із латуні, додають мідь та нікель по 8 мкм. Торік медалі покривали нітридом титану без золота. Хоча їх ціна була такою ж – 26 грн 70 коп. Усього цьогоріч замовили 16,7 тис. золотих ­медалей

"Ми по-дитячому перебільшуємо значення своїх антипатій, часом особистих. От не піду, мовляв, мітингувати "за Юльку", бо я цю Юльку не люблю. Та не люби її, але вона – політв'язень, а наявність політв'язнів – це ганьба для країни, в якій ти живеш"

Юрій АНДРУХОВИЧ, письменник

"Усе терпимо і терпимо. ­Спочатку росіян і поляків терпіли, потім – радянську владу, згодом – Кучму і Ющенка. Зараз терпимо Партію регіонів. Далі будемо терпіти Арсенія Петровича та його олігархічну хунту. ­Потім ще якісь негідники з'являться. Але ми все стерпимо"

Петро ЖУРАВЕЛЬ, політтехнолог

За 200 кілометрів від Києва – інша країна

Ви розумієте, що зараз відбувається в Україні? Я – ні. Я не розумію, в якому напрямку вона рухається. Я не розумію, де ми взагалі живемо. Коли виїжджаю за 200 кілометрів від Києва, таке враження, що потрапила в іншу країну. Там у людей інші проблеми, й вони навіть рухаються – інакше.

Галина СКЛЯРЕНКО, куратор проекту "Орієнтація на місцевості"

Розвернулися й пішли до корпусу

Чоловік біля мікрофона сказав, що Україна ніколи не існувала б, якби не Комуністична партія. Я звернувся до хлопців, ми вирішили піти звідси. Розвернулися й пішли до корпусу. Командир прибіг, запитав: чого ми зробили це без дозволу? Ми відповіли, що, згідно із законом, Збройні сили не можна використовувати в політичних заходах.

Студент Васильківського коледжу Військово-повітряних сил України про відмову брати участь в "антифашистському" мітингу влади

Влада погіршує своє становище

Якщо Банковій у кожному опозиційному мітингу бачиться революція, і вона таким чином готується їй протистояти – то майбутній справжній революції ніщо не загрожує. ­Навпаки, їй такі маневри сприятимуть. Як і будь-які інші неадекватні дії чинної влади, якими вона тільки погіршує своє становище.

Анатолій МАРЦИНОВСЬКИЙ, журналіст

Декретну відпустку тепер зараховуватимуть до страхового стажу, а непрацездатні діти після смерті годувальників отримуватимуть їхні пенсії. ­Верховна Рада прийняла закон про індексацію пенсій.

Випускники шкіл здаватимуть зовнішнє незалежне оцінювання, пройшовши повз металодетектор. Торік ці пристрої встановлювали в кожному третьому пункті тестування, цьогоріч вони будуть у понад 70%. ЗНО розпочнеться 3 червня тестом із хімії, а закінчиться 27-го всесвітньою літературою. Зареєструвались 322 133 абітурієнти.

18-річним громадянам можуть дозволити вільно купувати травматичну зброю, а 21-річним – нарізну мисливську. Кабінет Міністрів погодив відповідну ініціативу Міністерства внутрішніх справ. Відмовлятимуть засудженим, незареєстрованим за місцем проживання, без довідки про стан здоров'я. Зараз право на придбання травматики мають нардепи, журналісти, ­право­охоронці, працівники судів, державні службовці.

У кримському селищі ­Відрадне неподалік Ялти зносять історич­ну будівлю колишнього винзаводу "Магарач", повідомляють у ­Науковому товаристві виноградарів і виноробів. Його підвали зведені понад 180 років тому. Будівлю зруйнували задля розбудови вілли, відомої як Чайний будиночок або "дача Януковича", переконані науковці. Вона зведена на місці ампелографічної колекції "Магарача".

У квітні вперше за останні ­чотири роки населення продало банкам більше іноземної валюти, ніж купило. Продаж перевищив купівлю на $120 млн. Востаннє позитивне сальдо, згідно з даними Нацбанку, фіксували у травні 2009-го. Тоді воно склало $77 млн.

Діти до 16 років не матимуть права з 22.00 до 6.00 перебувати в розважальних закладах і закладах громадського харчування без батьків. Таке рішення 17 травня прийняла Верховна Рада. Раніше обмеження для неповнолітніх ­діяли тільки в Сімферополі, ­Житомирі та Ялті, де їх прийняли місцеві ради.

Анекдоти

Путін питає у ворожки:

– Скажи, будь ласка, що буде через 10 років?

– Через 10 років буде війна з Україною.

– Ні-і-і, це не цікаво. А скільки через 20 років у Москві буде коштувати хот-дог?

– 15 гривень.

 

Ernst&Young погіршила прогноз зростання ВВП України й поліпшила прогноз зростання ВФЯ, МЯА та інших українських політиків.

 

– А ти знаєш чому повз пост ДАІ потрібно проїжджати повільно?

– Ні, а чому?

– Ну, вони ж, як діти малі, – можуть раптово на дорогу вибігти.

Зараз ви читаєте новину «Декретну відпустку зараховуватимуть до страхового стажу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути