четвер, 10 березня 2011 16:13

"Чоловік гірше орієнтуватиметься в просторі, але жвавий у розмові"

 

Анатолій ЧУПРИКОВ, 74 роки, професор, доктор медичних наук, нейропсихіатр

Чому дехто з людей не розрізняє "ліве" і "праве"?

Ліва і права півкулі мозку людини спеціалізуються на різних видах діяльності. Ліва зайнята аналітикою, мовою, її змістом тощо. Правопівкульні структури мозку сприймають і аналізують географічні карти, знайомі та незнайомі обличчя. Діяльність правої півкулі виглядає так: людина подивилася на когось і одразу згадала за рисами обличчя: "О, так це ж Ваня, або Маша!"

Упродовж доби жінка вимовляє удвічі більше слів, аніж чоловік

У жінок ліва півкуля розвинена краще. Тому упродовж доби жінка вимовляє вдвічі більше слів, аніж чоловік. Відмінності між жінками й чоловіками щодо роботи правої півкулі зворотні. Саме від її роботи залежить окомір, орієнтування в просторі, поняття "ліве" та "праве". Це є своєрідною Ахіллесовою п'ятою більшості жінок. Патологію правої півкулі можна виявити й серед сильної статі. Такий чоловік гірше орієнтуватиметься в просторі, але буде "живий", жвавий у розмові. Думка, що людина плутає сторони, бо в дитинстві була шульгою, а потім її перевчили - хибна.

Розрізняти ліве і праве почали ще тоді, коли з'явилися перші слова. У давнину люди чітко розрізняли, хто правша, а хто шульга. Ось, наприклад, Старий Заповіт, Книга Суддів, глава 20:16, вірш "Світ ліворуких". Мова тут про військо царя Веніаміна: "Усього народу цього було 700 чоловік добірних, які були лівші, і всі ці, кидаючи з пращ камені у волосину, не кидали мимо". Є ще древніші докази, що люди розрізняли праве й ліве.

Втрата орієнтації "ліве-праве" може бути ознакою хвороби?

Орієнтування - дуже важливий вид розумової діяльності. Окрім статі, воно залежить від стану здоров'я. Якщо людина раптом перестала орієнтуватися, де ліве, а де праве - це пряма вказівка перевірити здоров'я. Може бути спазм судин, тоді необхідно терміново звернутися до фахівця. Поки не розвинувся інсульт чи інфаркт мозку.

Зараз ви читаєте новину «"Чоловік гірше орієнтуватиметься в просторі, але жвавий у розмові"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути