четвер, 13 січня 2022 09:55

Чи можуть близькі люди йти у спільне майбутнє

Українську драму "Клондайк" покажуть на міжнародному конкурсі американського фестивалю незалежного кіно "Санденс".

Дія розгортається впродовж трьох днів у селі Грабове Горлівського району Донецької області. 17 липня 2014 року біля цього населеного пункту російські військові збили літак малайзійської авіакомпанії. Місцеві жителі Ірка й Толік очікують народження першої дитини. Уламки збитого боїнга падають неподалік їхнього будинку. Жінка відмовляється евакуюватися, навіть коли село захоплюють озброєні люди, за сюжетом.

Про роль у фільмі розповідає акторка Оксана Черкашина, 33 роки

Автор: фото надане пресслужбою фільму ”Клондайк”
  Кадр із фільму ”Клондайк” режисерки Марини Ер Горбач. Драма розповідає про події біля села Грабове Горлівського району на Донеччині, поблизу якого  2014 року росіяни збили малайзійський пасажирський літак, загинули 298 людей
Кадр із фільму ”Клондайк” режисерки Марини Ер Горбач. Драма розповідає про події біля села Грабове Горлівського району на Донеччині, поблизу якого 2014 року росіяни збили малайзійський пасажирський літак, загинули 298 людей

Режисерка Марина Ер Горбач побачила мене у виставі "Погані дороги" в Театрі на лівому березі. Для тизера знімали епізод, у якому чоловік полем везе героїню в пологовий народжувати. Змушені об'їжджати уламки мить тому збитого малайзійського боїнга й тіла пасажирів.

Цей фільм – спроба розібратися зі стосунками в конкретній родині: як війна впливає та змінює людей. Наші герої, як і всі жителі села, стали свідками авіакатастрофи рейсу MH17. Однак це не постійно в об'єктиві. У центрі уваги – взаємини між близькими, проблеми й виклики, з якими може стикатися будь-яка сім'я. Але ця історія не могла б статися без нинішнього контексту.

Головна героїня Ірка прожила все життя у Грабовому. А будинок – ніби ще один герой. Він для жінки – жива субстанція з історією та душею. Піклується про нього. Її основне завдання – зробити все, щоб захистити майбутню дитину й народити її здоровою та сильною. Це рушій, що дає силу та стійкість.

Ірка працювала і дояркою в селі, і медсестрою в місті. Знає, як надати першу допомогу – робити уколи, бинтувати, зупиняти кровотечу. Не лякається, коли щось подібне відбувається в її житті.

З режисеркою домовилися, що хочемо бачити на екрані пластику левиці донбаських степів. Красивого й сильного звіра. Це найактивніші учасниці прайдів. Крім виховання левенят, полюють і приносять здобич. Вивчали, як поводиться левиця у стані стресу чи в разі загрози дитинчатам.

Я – спринтер за природою, а тут треба було підготуватися до марафону. Півтора місяця майже щодня постійно в кадрі. Навіть якщо це не моя сцена, я все одно була на майданчику. Не вживаюся в роль – не вірю в цей акторський шаманізм. Для мене акторство – це як фізика. Готуєшся і потім точно виконуєш роботу перед камерою. Подобається дистанція, яку тримаю з героїнею. Розумію, що не про мене йдеться. А про образ, який вибудовується співпрацею з режисеркою та розмовами з іншими виконавцями. Головне – вміти бути концентрованою, щоб усі ці змісти й малюнок ролі передати.

Для нас було важливо створити світ фільму до екрана. Вибудувати всю плоть персонажів – навіть те, чого не побачимо в кадрі. Щоб актори не просто вивчили текст і якісно розіграли конкретні сцени. Хотіла передати напруження між нами. Створити причини зародження цих напружень, які все одно в сім'ї виникають десь раніше.

Перед зйомками я місяць репетирувала з партнерами. Сергій Шадрін (помер 2 травня 2021-го на 42-му році життя. – Країна) зіграв мого чоловіка – електрика Толю, з яким 10 років разом. Олег Щербина втілив брата Ярослава, який виїхав на навчання до столиці. Розігрували не реальні, а гіпотетичні сцени, які відбулися до того, як ці люди потрапляють на екран. Бо зіграти родину важко. Завжди є однакові звички, інтонації в голосі чи словечка.

Вибір треба зробити швидко, а ніхто не готовий

Прорепетирували весь шлях важливих моментів і рішень, які робить родина. На знімальний майданчик приходили вже із враженням, що справді це життя прожили. Вперше в кар'єрі мала такий досвід. Заходила в кадр і знала, що моя героїня робила тиждень тому, чому сьогодні злиться на чоловіка, бо купив їй не ту сумку, яку хотіла.

Найбільший виклик і складність – відобразити правдиву тілесність вагітної жінки. У мене немає дітей, але знаю вже наче більше, ніж ті, хто народив. Переглянула багато відео для вагітних. З'ясувала все, що мушу відчувати та що робити в різних ситуаціях. Спостерігала за жінками, як у них центр ваги зміщується, коли з'являється живіт. Моєю головною консультанткою була Марина, вона мати двох дітей. Я відчувала спокій і безпеку. Якби знімав чоловік, можливо, такого не було б.

Я народилася в Харкові, а грала селянку. Допомогло те, що в юності щороку їздила в село до діда й баби. Для мене не було новиною корову подоїти чи щось поробити на городі. Тіло мало це все згадати. Кіно – це візуальне мистецтво. Бачите картинку, як діє, рухається героїня, і вірите або ні.

Фільм розкриває питання, чи можуть близькі люди з різним минулим іти у спільне майбутнє. Герої розуміють правду. Але вибір, тим більше політичний, обумовлений не якимись раціональними відчуттями. Робиться, виходячи з бекграунду: хто ти, де, як і з ким ріс. Також важить емоційна складова – характер, пристрасті, особисті вподобання. Непорозуміння між персонажами виникають не через політичні моменти, а через конфлікти, які інколи виникають з нічого, як у кожній родині. У найближчих людей незгоди досягають апогею сильних почуттів. А навколо ще й складні умови вибору. Його треба зробити швидко, а ніхто не готовий.

21 січня

Світова прем'єра фільму "Клондайк", реж. Марина Ер Горбач

США, м. Парк-Сіті, штат Юта, кінотеатр Library Center Theatre

Зараз ви читаєте новину «Чи можуть близькі люди йти у спільне майбутнє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути