середа, 07 листопада 2018 15:25

Бракує лідерів і видатних талантів

Збірна Німеччини провалила фінальну частину Кубка світу-2018. На турнір команда тренера 58-річного Йоахіма Льова приїхала в ранзі найсильнішої на планеті. І посіла четверте місце в групі, де суперниками були Мексика, Швеція та Корея.

Восени чемпіони світу-2014 стартували у вищому дивізіоні Ліги Націй. У трьох матчах здобули одне очко. Останні два поєдинки програли: Нідерландам – 0:3 й Франції – 1:2. Найімовірніше, наступний розіграш Ліги Націй Німеччина проведе в першому дивізіоні.

Автор: REUTERS
  Головний тренер збірної Німеччини Йоахім Льов працює на посаді з осені 2006 року. Виграв Кубок світу-2014, срібний призер Євро-2008. На Кубку світу-2010, Євро-2012 та Євро-2016 команда доходила до півфіналу
Головний тренер збірної Німеччини Йоахім Льов працює на посаді з осені 2006 року. Виграв Кубок світу-2014, срібний призер Євро-2008. На Кубку світу-2010, Євро-2012 та Євро-2016 команда доходила до півфіналу

Загалом 2018 року німці зазнали шість поразок. У чому причина провалу донедавна найсильнішої збірної світу?

– 2014-го німці виграли Кубок світу. З того часу команда втратила якість на трьох позиціях, – каже телекоментатор Роберто МОРАЛЕС, 42 роки. – Це Самі Гедіра, Месут Озіл – центральні півзахисники й центрфорвард після того, як закінчив кар'єру Мирослав Клозе.

Гедіра та Озіл стали слабші. Першому вдається приховувати свій регрес на клубному рівні завдяки переїзду з Іспанії до Італії. З усіх топ-ліг італійська дає найбільше простору й часу опорним півзахисникам на початковій стадії атак. Це доводить приклад Лукаса Лейви. Він здав у "Ліверпулі", але прекрасно проявив себе в "Лаціо".

Гедіра завжди був гравцем дещо уповільненим у перших рухах після прийому м'яча, розганявся він уже далі. З віком недолік не став меншим. Проте людини калібру Гедіри німці для збірної поки не знайшли. Та сама проблема з Озілом. Він завжди був футболістом настрою і грав із великими перепадами. Тепер Месут перетворився на геніального виконавця епізоду, але – не матчу. А центрфорварда зараз просто немає.

Можливо, проблеми збірної Німеччини перебільшені, а останні результати – це випадковість?

– Проблеми накопичувалися довго. Йоахім Льов працює на посаді з осені 2006 року. Він ніколи не був тренером-мотиватором. Однак раніше це не було проблемою. Бойовий дух підтримували гравці-­ветерани. Зараз такі є, а лідерів – немає. Можливо, до тренерського штабу варто запросити когось із культових екс-футболістів.

Окремою проблемою є представники "золотих часів Льова". Як і кожна людина, Йоахім прив'язаний нитками сентиментальності до тих, із ким пройшов стежиною слави. Боатенг і Мюллер – це зараз скоріше талісмани, ніж повноцінні гравці основного складу.

А вибір воротаря на Кубок світу? Мануель Ноєр пропустив майже весь сезон, але грав він, а не блискучий у "Барселоні" Марк-Андре тер Штеген?

– Це була помилка. Але зараз будь-який вибір Льова буде дискусійний. Мати двох видатних воротарів – це не тільки плюси. Тренера завжди критикуватимуть за його вибір.

Хто зараз найкращий німецький гравець?

– Талант номер один – Лерой Сане (футболіст "Манчестер Сіті", якого Льов не взяв на Кубок світу. – Країна). Він любить порівнювати себе з партнерами, адже ці порівняння на його користь. Лерой каже правду. Але при цьому принижує інших. Цього не відбувається в клубі. Щоденні спільні тренування змушують Сане бути толерантнішим, а наявність ще обдарованіших футболістів не дає розгулятися його его.

Збірній він дуже потрібен. У грі проти французів на виїзді Сане часом тримали одразу троє суперників. Однак він є головним джерелом конфліктів у національній команді. Скоріше за все, згодом Лерой заспокоїться. Але коли настане це згодом?

Чи варто Льову перебудувати гру команди: відмовитися від контролю м'яча й діяти простіше?

– Копіювати нинішню Францію? Це – не вихід. Успіх до команди Дешама прийшов лише тоді, коли на вістрі атак з'явилися два генії – Грізманн і Мбаппе. Усі схеми падають, коли лише проти Кіліана суперник часом змушений тримати трьох футболістів.

Чи дозволяє нинішній клас гравців збірній Німеччини знову претендувати на перемогу на найбільших турнірах?

– Цікаве інтерв'ю дав навесні Льов. Ще до літнього провалу він критично висловився про чемпіонат Німеччини. Величезні арени – переповнені, чудова атмосфера на трибунах. Але якість і варіативність футболу в елітному німецькому дивізіоні падає. У Льова під рукою багато хороших футболістів. Однак бракує лідерів і видатних талантів, щоб виграти великий турнір. Це особливо відчутно на тлі Франції, Іспанії, Бразилії.

Зараз ви читаєте новину «Бракує лідерів і видатних талантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути