середа, 15 травня 2013 16:48

Біологи, математики та фізики найчастіше виїжджають з України через відсутність роботи

Неділя, 12 травня, 15.03

Майданчик перед львівською Ратушею починають заповнювати люди з музичними інструментами. Жінка з арфою сідає на стілець, починає награвати мелодію. Поряд чоловік б'є у литаври. Через кілька секунд з-за рогу з'являються скрипалі та інші музики – з флейтами, скрипками, сопілками. Усі одягнені, як звичайні перехожі. Долучаються до мелодії. У вікнах міської ради видно людей із контрабасом і трубами. Посеред площі диригує чоловік у чорному піджаку.

– 150 музикантів трьох оркестрів Львівської філармонії водночас заграли "Вальс квітів" Петра Чайковського. Влаштували такий собі флешмоб до Дня матері. Для більшості львів'ян і туристів акція стала сюрпризом. Про неї не повідомляли в буклетах з анонсами подій, – каже диригент Юрій Бервецький.

За дійством спостерігають кілька сотень перехожих – на вихідних саме відзначали День Львова. Через голови слухачів заглядає мер Андрій Садовий. Одягнений у вишиванку й білі штани, склав руки на грудях. За 5 хв музиканти розходяться.

– І це все? Тільки одна пісня? – мер запитує начальницю міського управління культури Ірину Подоляк.

– Так це флешмоб. Все має бути несподівано і швидко, – знизує плечима.

А в цей час:

69-річний Азик Метрушенко з райцентру Тальне на Черкащині разом із родиною заходять у свій будинок. Повернулися з кладовища. ­Поминали родичів. Метрушенки – роми. За традицією, обідали стоячи за столом біля могил рідних. На продукти витратили близько 2 тис. грн.

– На гробки ми збираємося великою сім'єю. Не приїхати означає не поважати предків, і тобі помстяться за це, – каже Азик. – Закупляємо ще за тиждень до гробків м'ясо, але тільки баранину й телятину. Беремо молдовське вино та грузинський коньяк. Жінки в суботу зранку готують голубці з фаршу без рису, медальйони з телятини, стейки, крученики з грибами, тушкують м'ясо. Я щороку везу на кладовище у багажнику авто складного дерев'яного стола. ­Жінка його накриває квітчастою скатеркою.

Перед обідом жінки розрізають 80-санти­метрову паску. Кладуть половину на могилі найстаршого цигана, а другу – роздають своїм дітям.

Семикласник Богдан Горобець із міста Лохвиця на Полтавщині висипає з металевого відра шматки бетону в яму на вул. Сковороди. Притоптує ногою. Сестра 7-річна Ірина стрибає по уламках.

– Ями на Чапаєва, Фурманова й Сковороди ніхто не латає, – каже 14-річний Богдан, учень гімназії №1. – Після уроків закладаю калюжі розбитими рештками будівельних матеріалів. Затрамбовую й засипаю піском.

У пров. Фурманова показує місця, де були калюжі. Поверх найбільшої покладений свіжий асфальт.

– Зустрів дорожників, – продовжує ­Богдан. – Кажу: "Як залишиться трохи асфальту, приїдьте, закидайте наші калюжі". Ось одну вже заасфальтували. Планую далі йти з ремонтом по найближчих вулицях. Друзям пропонував утворить бригаду, але поки не виходить.

63-річний Микола Нестеров із Вінниці прасує блакитну сорочку. У ній планує за тиждень їхати до земляка та ровесника – президента ­Віктора Януковича.

– Зазвичай я ходжу в джинсах і простенькій сорочці. А це вирішив одягнутися презентабельно. У той день, коли Віктор Федорович приїжджав у Вінницю, блакитну сорочку одягав під сірий костюм і таку ж краватку. Їздив за ним на своєму "мерсі" півдня. Добився до нього через охоронців і показав наші юнацькі фотокартки, як ми з ним ганяли на мопедах у Єнакіївському мотоклубі "Союз-3". Він упізнав їх і забрав собі. Я попросив допомоги. Віктор Федорович наказав нашому Мовчану (губернатор Вінниччини. – "Країна") організувати мені зустріч із ним, – каже Микола Кузьмич. – Як Янукович створив партію, я вступив до неї. 2004-го лягав під танки під час оранжевої революції. Його обступили одні брехуни. Не кажуть правди, як люди живуть.

Нестеров хоче розповісти президенту, як проходить медична реформа на Вінниччині. У нього за шість років померли восьмеро родичів. Через помилки лікарів – донька, онук і сват.

Що робили у прокуратурі, судах і міліції

На сім років ув'язнили суддю Дзержинського райсуду міста Кривий Ріг на Дніпропетровщині Олесю Косторенко. Її звинуватили в отриманні шести хабарів від 1,5 тис. грн до $12 тис. Затримали торік у червні, коли разом із місцевим депутатом-"регіоналом" Олександром ­Ганегою вимагали 4 тис. грн у безробітного. Під час розгляду апеляції 13 травня Косторенко провини не визнала. Наполягала, що її дії – це адміністративне порушення, а не кримінальне. Гроші отримувала за задоволення клопотання про зміну запобіжного заходу: з утримання під вартою – на підписку про невиїзд і винесення вироків, не пов'язаних із позбавленням волі.

Пістолет і службове посвідчення на ім'я інспектора Управління державтоінспекції Київської області Ігоря Вишенського в ніч на 29 квітня знайшли свідки на місці аварії біля села Леонівка Кагарлицького району. Там автомобіль Opel Astra виїхав на зустрічну смугу й зіткнувся з мікроавтобусом. Маршрутка перекинулася, семеро пасажирів потрапили до лікарні. Патрульні, які приїхали на виклик, зняли з легковика номери, а нетверезого водія переодягли в цивільне, кажуть очевидці. ­Згодом на місце аварії прибуло все керівництво Державтоінспекції Обухівського району Київщини, почало заважати задокументовувати транспортну пригоду. Справу забрали на розслідування до Ген­прокуратури.

80 тисяч гривень становить загальна сума вкраденого з квартири батьків футболіста збірної України та мюнхенської "Баварії" Анатолія Тимощука. Невідомі ­влізли до помешкання на проспекті Соборності в Луцьку 11 травня

Заборонили їздити на велосипедах біля Верховної Ради, що на столичній вул. Грушевського, 5. Це – режим­ний об'єкт, пояснюють міліціонери, що там чергують. Під'їхавши до будівлі, ­треба зупинитися й далі пересуватися пішки. Депутат від "Батьківщини" Олександр Бригинець просив апарат Ради облаштувати ­вело­парковку на прилеглій території, але йому відмовили.

У Тернополі достроково закрили виставку скульп­тур Івана Пінзеля в торговому ­центрі "Подоляни". Усі роботи повер­нули до краєзнавчого музею. Приміщення непристосоване, й організатори не змогли підтримувати потрібний темпе­ратурний режим у залі, де тривала експозиція. Роботи Пінзеля протягом минулої зими виставляли в паризькому ­Луврі.

Щодо прем'єр-міністра Миколи Азарова відкрили кримінальне провадження. 8 трав­ня про це заявили представ­ники партії УДАР. Раніше її лідер Віталій Кличко звертався до Міністерства внутрішніх справ. Провадження вимагав, бо глава уряду 27 березня видалив нардепа-"ударівця" Сергія Капліна із засідання Кабміну.

Біологи, математики та фізики найчастіше виїжджають з України через відсутність роботи. З 2007-го по 2011-й постійно жити за кордон пере­бралися 56 біо­логів, 38 фізиків і 30 математиків, кажуть у Державній службі статистики. З таких галузей, як геологія, ветеринарна медицина, філософія, національна безпека і політика, виїхали по одному науковцю. Більшість чоловіків – 118, жінок – 87.

623 випадки нелегального розповсюдження фільму Михайла Ільєнка "ТойХтоПройшовКрізьВогонь" зареєстрували у компанії "Інтернет Копірайт Менеджмент". 78 ресурсів видалили, власникам 145 надіслали офіційні попередження. Кіно про радянського льотчика Івана Даценка, що пройшов ГУЛАГ та війну, а потім став вождем індіанського племені, зібрало в українському прокаті майже $2 млн.

Європа не підпише Асоціацію без звільнення Тимошенко

Травень стане визначальним щодо угоди про Асоціацію України з Європейським Союзом. Цього ­місяця Єврокомісія має оцінити виконання Києвом висунутих ЄС умов та надати висновок. Відповідно, рекомендувати або не рекомендувати Раді ЄС підписати документ.

На Банковій розраховують укласти угоду без виконання усього списку. Принаймні, без найголовнішої з вимог – звільнення Юлії Тимошенко.

Ще кілька місяців тому видава­лося, ніби Європа була готова підписати угоду і без звільнення екс-прем'єрки. Однак, Янукович створив прецедент і умови для тиску Заходу, помилувавши Юрія Луценка. Чому Тимошенко має ­сидіти, якщо Луценко на волі – у цьому полягає логіка позиції євро­пей­ських столиць. ­Звісно, є ще незавершені справи щодо екс-­прем'єрки, але там усі чудово розуміють їх ціну.

Анатолій МАРЦИНОВСЬКИЙ, журналіст-міжнародник

"Вставай, Україно!" не має кінцевої мети

Плюс акції опозиції тільки в тому, що вона покаже, скільки людей може мобілізувати просто так, без жодної ідеї. Привести їх лише для того, щоб стали і показали, що проти цієї влади. Нічого іншого чекати не варто. Можливо, трішки налякають Януковича і компанію. Ті привезуть 30 чи 40 автобусів "Беркута", купу провокаторів, а "Молоді Регіони" зроблять неподалік концерт.

Скільки б людей не прийшли, незрозуміло, до чого це. Адже акція не спрямована ні на вибори, ні на референдум. Хіба позлити владу. Помітингують і скажуть: приходьте на наступну акцію – восени.

Денис БОГУШ, політтехнолог

Повноваження президента треба розширити

На всеукраїнському референдумі варто було б розглянути першочергові речі: скорочення кількості депутатів, їхній імунітет, структуру парламенту. Крім того, потребує зміни і модель виборчого закону. Я – за те, щоб були вибори за мажоритарною системою. Необхідно було б розширити й повноваження президента, щоб запобігати, у разі чого, парламентській кризі.

Є проблема, коли депутати, в силу низького рівня культури, думають, що бездіяльність у формі блокування – це така форма демократії. Як бути президентові, коли парламент не працює? Треба давати йому якісь додаткові важелі для розпуску Верховної Ради. Зараз формула яка? 30 днів народні депутати відпочивають, день попрацювали, знову місяць – відпустка. Із цим треба щось робити.

Володимир ОЛІЙНИК, нардеп від Партії регіонів

"Победители" й організатори ­"Параду победителей" товариші Янукович, Азаров, Симоненко, Табачник, Кернес у радянській армії не служили. У Януковича хоча би причина серйозна – судимість. Решта відмазувалися по-різному – здебільшого по хворобі, до речі, деякі – по доволі екзотичній"

Микола ТОМЕНКО, народний депутат від партії "Батьківщина"

"Цей факт одні сприйняли як негатив, а інші мені подзвонили і сказали: "Микола Андрійович, ти можеш пишатися своїм сином". Тому що інші діти – в танцях, наркотиках, нічних клубах і так далі. А він у мене творець. Займається агробізнесом в Україні, сільським господарством, птахофабриками, портами, перевезеннями, є інші бізнеси"

Микола ЯНКОВСЬКИЙ, колишній нардеп-"регіонал", про свого сина Ігоря, який купив будинок в окрузі Мангеттен у Нью-Йорку за 22 мільйони доларів

"Зараз в Україні 139 тисяч військовослужбовців, у нас п'ята за чисельністю армія в Європі. Та на цю кількість людей передбачено менше 2 мільярдів доларів. 3,4 мільярда виділяють для 70 тисяч румунської армії й 8 мільярдів – для польської. Український військовик уп'ятеро дешевший від російського. Сучасна щорічна світова норма – 8 мільярдів на 100 тисяч особового складу. Гірше лише в Молдові"

Віктор МЕДВІДЬ, директор консалтингової фірми "Інвест-експерт"

Анекдоти

Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат розпочав нову рекламну кампанію слоганом "Відчуй себе президентом України!", випустивши туалетний папір, на якому надруковано повний текст Конституції країни.

Народ на травневі свята стільки не працював, що ­відчув себе Верховною ­Радою.

– Єфремов поскаржився, що Тимошенко псує імідж Партії регіонів.

– Нехай посадять Януковича й зіпсують імідж "Батьківщини".

Зараз ви читаєте новину «Біологи, математики та фізики найчастіше виїжджають з України через відсутність роботи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути