Ексклюзиви
четвер, 30 червня 2011 13:01

Білорусь починається одразу за туалетом

 

На фото - українсько-білоруський кордон біля села Познань Рокитнівського району Рівненської області. Канал, туалет (ліворуч) і саморобна душова кабіна розташовані з українського боку. Збудували їх наші прикордонники. Біля Познані вони облаштували тимчасовий пост, щоб не пропускати українців-нелегалів на територію сусідньої країни.

Дерев'яну вбиральню з усіх боків оточує частокіл із колючим дротом.

- Одразу за туалетом починається Білорусь. Селяни до нього ніколи не просяться. Стоїть практично на кордоні, щоб і на чергуванні очей із території не спускати. А раптом контрабандист пролізе, чи що? - жартують прикордонники.

У наряд їх посилають на 10 днів. Сплять у синьому металевому вагончику, їсти варять у пічці надворі. Готують перлову кашу з м'ясом, горохову юшку, компот. Хліб їм привозять.

- Сидиш цілий день із біноклем на свіжому повітрі. Буває, за добу проходиш по 20 кілометрів. Уночі патрулювати важче, бо під ранок сиро. Тут поруч болота й ліс, - розповідає сержант.

35-річний майор-прикордонник Юрій Коренівський каже, що до Білорусі збирати журавлину й чорниці йдуть жінки й діти. Деколи - групами від 10 до 50 людей. Позаторік білоруси на півроку ув'язнили місцевого жителя Івана Ковалевича. Той подався у сусідню країну по лісовий мед.

- У нас, якщо спіймаємо на перетині кордону, не садять. Тільки оштрафувати можуть до 8500 гривень, - каже майор.

Упритул до душової кабінки та вбиральні підходять городи. Люди засадили їх картоплею. Восени обміняють її на товар у гуртовиків. За 3 кг бульби вторговують пляшку олії, пачку прального порошку або три пари білоруських шкарпеток.

Найближчий офіційний пропускний прикордонний пункт діє за 40 км від Познані, у селі Майдан-Копищенський на Житомирщині.

Зараз ви читаєте новину «Білорусь починається одразу за туалетом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути