середа, 03 жовтня 2018 15:18

Bійськові отримуватимуть не менш як 10 тисяч гривень зарплати

Середа, 19 вересня, 11:48

Через село Іване-Пусте Борщівського району Тернопільської області машиною їде Петро Олексин, 46 років. Спиняється біля магазину. У нього пече горло, важко дихати. Легшає, коли випиває води.

Напередодні у селі літак місцевої фірми "Агрополіс" хімікатами обприскував поля соняшника й кукурудзи. Отруїлися 252 людини, із них 80 дітей. У них піднялася температура, нудило.

– Люди зверталися до лікарів по допомогу, – каже Петро Олексин. – Я живу в сусідньому селі Кудринці, але теж постраждав. Ніч не міг спати. Дихати було тяжко.

Поля агрофірми розташовані в різних кінцях села.

– Літак прямував до них через Іване-Пусте. Навіть не вимкнув кропилку. Обробляв хімією все підряд, разом із людьми, – говорить Назар Козак, 26 років. – Фірма напередодні повідомила про обробку сільську владу. А мали це зробити за два-три дні.

Після масового отруєння обробляти поля перестали. У потерпілих симптоми хвороби минули. Нікого не госпіталізували.

В "Агрополісі" ситуацію не коментують

А в цей час:

– Хочеш із нею жити – живи! Але про нас із батьком забудь, раз тобі злодійка дорожча, – говорить харків'янка 51-річна Алла Іващук сину 29-річному Віталію.

Звинувачує його наречену Аліну, 28 років, у крадіжці золотих прикрас.

– Якщо вам золото дорожче, то і чахніть над ним самотні! – кричить син у відповідь.

Із дівчиною починають збирати речі.

– Син зустрічається з Аліною рік. Спершу орендували житло. Платили за нього шалені гроші. Ми з чоловіком пожаліли. Три місяці тому запропонували жити з нами. Чотирикімнатна квартира – місце є, – говорить Алла Володимирівна. – Пообіцяли не влазити у їхні справи. Спершу все ідеально було. А десь із тиждень тому в моєму гаманцеві пропало 500 гривень. Аліну зразу запідозрила, бо сина в такому ніколи не помічала. Стерпіла. А вчора ввечері прибирала квартиру. Кинулася до шкатулки із золотими кільцями й сережками – пусто. Дітей вдома не було. Психонула і зайшла у їхню кімнату, передивилася шухляди. В одній знайшла чек з ювелірного магазину. Аліна обміняла мої коштовності на нові сережки і підвіску. Злодюга. Ноги її не буде в моїй хаті.

Віталій з Аліною з'їжджають за 3 год.

Киянин 30-річний Сергій Мащенко підіймається на восьмий поверх дев'ятиповерхівки в Оболонському районі. Стукає до сусідки, яка мешкає над його квартирою. Відкриває літня жінка.

– Або ви позгрібаєте і повикидаєте сміття з хати, або викликаю поліцію. Сил немає терпіти антисанітарію. Тарганів розводите, – каже Сергій.

– Нічого мені вказувати, що маю робити в своїй квартирі! Розберуся сама. Всім добре буде, – відказує сусідка.

Зачиняє двері.

– Задовбала. Страшенно неохайна. Зносить додому з вулиці – пляшки, мішки, недоїдки. Усе складає на балконі. Мовляв, може знадобитися. Ще і своє сміття туди закидає, бо лінується спуститися викинути його в бак, – розповідає Сергій. – Роками терпіли те. Але останній місяць з її балкона почало сильно тхнути сирістю і гниллю. Таргани від неї до нас лазять. А ще одна сусідка казала, що в неї на балконі взагалі пацюк завівся. Жах! Як за тиждень нічого не зміниться, то подзвоню у відповідні служби. Хай розбираються.

  Президент Петро Порошенко підписав указ, який має припинити дію Договору про дружбу і партнерство з Росією. Діяв із 1997 року. До 30 вересня Міністерство закордонних справ повідомить Кремль про припинення угоди і підготує відповідний законопроект. Його внесуть на розгляд Верховної Ради.  ”Заєць може товаришувати з вовком, тільки якщо в останнього немає зубів”, – розмірковує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Президент Петро Порошенко підписав указ, який має припинити дію Договору про дружбу і партнерство з Росією. Діяв із 1997 року. До 30 вересня Міністерство закордонних справ повідомить Кремль про припинення угоди і підготує відповідний законопроект. Його внесуть на розгляд Верховної Ради. ”Заєць може товаришувати з вовком, тільки якщо в останнього немає зубів”, – розмірковує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Подруга подряпала обличчя вчительці свого сина-першокласника. Прийшла забирати його після уроків і попросила педагога поспілкуватися наодинці. Віді­йшли в порожній кабінет. Знайома схопила вчительку за волосся і дряпала нігтями. На крик збіглися працівники школи. Відтягнули подругу. Вона пояснила: накинулася на вчительку, бо та на одному з уроків ударила сина. А недавно пили з подругою вино, то призналася: побила жінку, бо та закохалася в її чоловіка. Слала йому на мобільний непристойні фото.

Ольга ШАЙДЮК

Чекала приятельку в центрі міста. Підійшов невідомий чоловік і подарував букет – 99 троянд. Каже: "Це просто так. За те, що ви дуже красива". Розвернувся й пішов. Квіти віддала знайомій – бо чоловік не зрозумів би.

Марина ДЕНИСЕНКО

"Російська православна церква наклала на Івана Мазепу анафему (від РПЦ гетьмана відлучили 1708 року за наказом царя Петра І. – Країна). Але Вселенський патріархат її не визнав, бо була використана як засіб політично-ідеологічних репресій. Мазепа вільно сповідався у наших священиків, і вони відпустили йому гріхи перед смертю та відспівали. Гетьман помер як вірний Матері-Церкві", –

Іов, архієпископ Тельміський Вселенського патріархату

564 автомобілі з електричними двигунами та гібридними установками купили українці в серпні. Це на 8% менше, ніж у липні. Найпопулярнішим став Nissan Leaf. Продали 381 машину.

Майже 10 млн українців мають біометричні закордонні паспорти. Їх оформлюють із січня 2015 року.

Україна посідає 88-е місце в рейтингу якості життя 2017 року, за даними програми розвитку ООН. Усього в переліку є 189 країн. Аналітики враховували тривалість життя, рівень освіти й доходів. Найкращою пострадянською державою стала Естонія – 30-е місце. Росія 49-а. На першій сходинці – Норвегія.

Із 1 січня 2019-го військові отримуватимуть не менш як 10 тис. грн зарплати. Зараз мінімальна місячна платня у війську – 7 тис. грн.

Львівська обласна рада заборонила в регіоні російські пісні, книжки та фільми. Указ діятиме в публічних місцях – ресторанах, барах, готелях.

52 480 нових топографічних назв з'явилося в Україні після прийнятого 2015 року закону про декомунізацію. Перейменовані міста, селища і села, вулиці, райони

Європейська економіка не обійдеться без українців

Уже кілька років українські трудові мігранти з Росії перебираються до країн Європи. Зараз нашому громадянину перебувати в РФ небезпечно й невигідно. Небезпечно, бо його права можуть порушити в будь-який момент. Невигідно, бо економіка Росії – у стагнації, зарплати зменшуються. У РФ бажають працювати до 6 відсотків українців, у Польщі – 26, у Німеччині – 37.

Економіка Євросоюзу потребує робочих рук і не зможе обійтися без наших співвітчизників. Питання в тому, які країни раніше це зрозуміють і створять оптимальні умови для трудових мігрантів з України.

Василь ВОСКОБОЙНИК, президент Асоціації компаній з міжнародного працевлаштування

Розмір штрафу значення не має

Верховна Рада в першому читанні підтримала підвищення штрафу за непристебнутий пасок безпеки до 840 грн. Вважаю це рішення беззмістовним.

Розмір штрафу значення не має. Заплатити 50 чи 100 євро – не трагедія для європейця. Річ в іншому. Інформація про штраф – доступна для ринку. Якщо ви часто порушуєте закони і правила – для вас у рази стає дорожчою страховка на машину і на здоров'я. Вам із меншою ймовірністю захочуть дати кредит, вам складніше буде влаштуватися на роботу. Справа в цьому, а не в сумі одноразового штрафу.

А в нас більший штраф вестиме до більшої корупції.

Віктор АНДРУСІВ, виконавчий директор Українського інституту майбутнього

 

У турецькому готелі росіянин із сусіднього номера поскаржився адміністрації, що я вивісив із вікна український прапор. Підійшов до нього в ресторані на обіді та при всіх голосно запитав: "Злякався мені про це в обличчя сказати і, як пацюк, нишком скаржишся?" Він почервонів і вибачився.

Костянтин, 32 роки, Дніпро

Знайомий-програміст три роки тому подався працювати у велику компанію в США. Йому дали гарну зарплату, оплачували будинок і обіцяли вирішити питання з американським громадянством. А місяць тому товариш повернувся. Каже: "Там усе краще, але серце в мене весь час було не на місці. Приріс до України".

Віталій, 29 років, Київ

Зараз ви читаєте новину «Bійськові отримуватимуть не менш як 10 тисяч гривень зарплати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути