середа, 18 березня 2020 08:29

Bійськові частини мають перейти на харчування за стандартами НАТО

Четвер, 5 березня, 12:24

– Не знаю, що подарувати. Годинника не ношу, – президент 42-річний Володимир Зеленський у райцентрі Нові Санжари на Полтавщині обіймає киянина Євгена, 28 років. Вітає з днем народження. Він один із 72 людей, які після прильоту з китайського міста Ухань 14 днів були на обсервації в місцевому медичному центрі. У жодного не виявили коронавірусу.

Глава держави приїхав на виписку.

– У кого є годинник? – розвертається до міністра внутрішніх справ 56-річного Арсена Авакова і секретаря Ради національної безпеки й оборони Олексія Данілова, 57 років.

– Не носимо, – відповідають обидва.

Запакований подарунок приносить заступник керівника Офісу президента 30-річний Кирило Тимошенко. Президент вручає імениннику годинник української марки Kleynod. Коштує близько 4,2 тис. грн.

– Дякую всім, що протрималися тут два тижні, – каже Зеленський. – Радий, що всі здорові. В Україні зараз є хворий у Чернівцях. Отримує необхідне лікування. Контролюємо ситуацію з коронавірусом.

45 українців та 27 іноземців евакуювала з Уханя 20 лютого компанія SkyUp до Харкова. Звідти автобусами доправили в Нові Санжари. Місцеві жителі блокували дороги, дехто кидав у транспорт каміння. Боялися поширення вірусу. Кількох людей арештували

Автор: Reuters
  В Україні з’явився вертоліт Мі-8, який фахівці Служби з надзвичайних ситуацій обладнали для перевезення хворих на коронавірус. Є бокси для пацієнтів. За один рейс може взяти на борт до шести людей і відвезти їх на 1,2 тисячі кілометрів
В Україні з’явився вертоліт Мі-8, який фахівці Служби з надзвичайних ситуацій обладнали для перевезення хворих на коронавірус. Є бокси для пацієнтів. За один рейс може взяти на борт до шести людей і відвезти їх на 1,2 тисячі кілометрів

А в цей час:

Киянин 30-річний Владислав Дружко намагається догнати собаку за ринком Полісся в Оболонському районі столиці. Пес утікає.

Чоловік спиняється. Важко дихає.

– У метро раз гаманець поцупили, у трамваї, бувало, гроші з кишень витягали. Але собака обікрав уперше, – каже Владислав. – На базарі купив пів кілограма курячих крилець. Хотів посмажити на обід. Щойно відійшов від кіоску, як пес підбігає, хвостом виляє. Тварин люблю. Думав одне крило дати. Так він мене випередив – схопив зубами пакет, смикнув на себе – і тікати. Спробував догнати, але марно. Людині нереально змагатися з собакою у швидкості. Радує, хоч не червону рибу вкрав. Зате у пса сьогодні шикарний стіл буде.

У магазині купує пів кілограма вареної ковбаси. Вдома смажить із картоплею.

– У нас немає таких грошей! Ви краще мені якусь допомогу надали б. А то навіть не питаєте, що болить, – плаче львів'янка 24-річна Олена Гурська в центрі прокату квадроциклів. З інструктором і чоловіком 27-річним Олегом каталася за містом. Не втримала керма і в'їхала в дерево. У сервісі вимагають $1 тис. – на ремонт техніки.

– Ми ж підписали договір, що ви несете відповідальність за квадроцикл і свою безпеку, – пояснюють.

Подружжя залишає в заставу паспорти. Їдуть у травмпункт. В Олени діагностують забої внутрішніх органів. Видають довідку. Наступного ранку Гурські їдуть із нею в центр прокату. Забирають документи. На ремонт техніки лишають $400.

За розвагу пара заплатила 1,2 тис. грн.

Маємо тихий переворот

Що це було? Кабінет міністрів мав індульгенцію ще на пів року. Навіть якщо прем'єр хоче піти, то хай його замінять, а решта лишаються реалізовувати урядову програму.

Програма уряду не така? Хтось її обговорював? З ким і коли? Висновок: немає ні уявлень, ні стратегії, ні оперативного плану бодай на якийсь період. От іде міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька – а що ж з медичною реформою? Її запускають 1 квітня? Відтерміновують? Чи скасовують?

Уся ця пертурбація зрежисована і поставлена для піпла. Аби показати, що президент бдіт. Що хоч уряд і молодці: зробили і те, і те, і туди ще шапочку "на бурячки" закинули. Але президентові цього мало. Бо Зеленський про народ думає вдень і вночі. А вони – через раз. Падіння рейтингів призупиниться. Ненадовго.

Маємо тихий переворот зі зміною курсу. До влади повертаються "старі добрі кадри". Одночасно зі зрежисованою дискредитацією "соросят" нас відсувають від Колективного Заходу – наших союзників.

Віктор БОБИРЕНКО, політолог

Навчання не можна припинити на два місяці

300 мільйонів дітей у світі змушені пропускати заняття через карантин. Більш чи менш масштабні шкільні обмеження оголосили у 22 державах. Карантин проти коронавірусу запровадили і в навчальних закладах Чернівецької області.

Він може радикально відрізнятися від попередніх – під час епідемій грипу. Насамперед тривалістю. Наприклад, оголошений кілька тижнів тому у школах Гонконгу триватиме до 20 квітня. У таких умовах його не вийде перетворити на додаткові канікули. Діти не можуть припинити навчання на два місяці посеред навчального року.

Уряди це розуміють та імпровізують. Італійське міносвіти надало вчителям безкоштовний доступ до засобів відеозв'язку і навчальних планів. Монгольське телебачення транслює шкільні лекції. Іран зробив інтернет-­доступ до навчальних ресурсів для школярів безкоштовним. Японія фінансово підтримує компанії, працівники яких змушені залишатися вдома, щоб наглядати за дітьми.

Чи готується Україна? Для цього потрібно вже зараз працювати щонайменше в чотирьох напрямках. Перший – контент, за допомогою якого учні зможуть вчитися вдома. Другий – онлайн-інструменти, які мають забезпечити необхідний функціонал. Третій – навчання вчителів, які мають володіти методиками та інструментами дистанційної освіти. І четвертий – державна політика підтримки батьків, які будуть змушені залишатися вдома з дітьми.

Хоч би хто став новим міністром освіти, доведеться оперативно реагувати на ці виклики. І від швидкості та якості цієї роботи залежатиме, чого навчаться чи не навчаться українські школярі та студенти 2020 року.

Іван ПРИМАЧЕНКО, співзасновник платформи безкоштовних онлайн-курсів

  Прем’єр-міністром став Денис Шмигаль. 4 березня його кандидатуру в парламенті підтримав 291 народний депутат. Призначили й новий склад Кабінету міністрів. ”Коли гусінь перетворюється на метелика, у неї виростають крила. Коли людина перетворюється на чиновника – її крилами стають кишені”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Прем’єр-міністром став Денис Шмигаль. 4 березня його кандидатуру в парламенті підтримав 291 народний депутат. Призначили й новий склад Кабінету міністрів. ”Коли гусінь перетворюється на метелика, у неї виростають крила. Коли людина перетворюється на чиновника – її крилами стають кишені”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

24 952 737 624 гривні єдиного податку сплатили підприємці торік – майже на 5 млрд грн більше, ніж 2018-го, за даними платформи з роботи з відкритими державними даними Opendatabot. В Україні близько 1,8 млн бізнесменів

Атестація понад 3,6 тис. прокурорів з обласних центрів почалася в Києві. Складатимуть тести на знання законодавства, проходитимуть співбесіду з кадровою комісією. Результати оголосять у травні.

Перший жіночий підрозділ охорони віпперсон готують на базі 138-го Центру спеціального призначення Військової служби правопорядку у Василькові на Київщині. У підготовці допомагають інструктори з країн НАТО.

У вересні пенсіонерам автоматично перерахують виплати відповідно до інфляції і зростання середньої зарплати. Додадуть приблизно по 216 грн.

Сайт з інформацією про коронавірус covid19.com.ua запустив Кабінет міністрів. Є дані про шляхи передавання інфекції, профілактику, лікування, кількість хворих в Україні.

У березні військові частини мають перейти на харчування за стандартами НАТО. У меню з'являться фрукти, кондитерські вироби, ковбаси, кава, кисломолочні напої. Збільшиться кількість м'яса у стравах.

Кабінет міністрів прийняв постанову про запровадження електронного лікарняного з 1 квітня. Медики вноситимуть дані про пацієнтів на сайті Helsi.me. Закриватимуть лікарняний без присутності хворого. Документ розсилатиметься у Пенсійний фонд, реєстр платників податків, Фонд соціального страхування.

Почала зустрічатися з хлопцем. Аби більше про нього дізнатися, влаштувала романтичне побачення, купила алкоголь. Виявилося, має алергію на спиртне. В реанімації ледве відкачали.

Марія СЕМЕНЧЕНКО

Батькам не подобалася моя дівчина. За кілька місяців вона завагітніла – й ми одружилися. Тато й мама не прийшли на весілля. Досі не бачили онуки. Хоча живемо в сусідньому місті.

Володимир НЕСТЕРЕНКО

Заходила у під'їзд, а п'яна сусідка жбурнула мені у спину камінь. Кричала: "Стерво! Спиш із моїм чоловіком!" Місце забою набрякло. Відлежувалася у ванній із травами. Наступного ранку сусідка прийшла вибачатися. Мовляв, переплутала з іншою жінкою. Подарувала торт і пляшку вина.

Ольга ДУМАНСЬКА

 

У діда виявили рак шлунка. Від хімії відмовився. Лікувався глиною, намазуючи нею живіт. Вірив, що витягує інфекцію. Помер за два місяці. Онколог сказав, якби лікувався традиційно, то прожив би мінімум три роки.

Валерій, 29 років, Полтава

Сестра з хлопцем переїхали в орендовану квартиру. Місяць не могла з нею зв'язатися. Випадково зустріла на вулиці. Рукою прикривала синці на обличчі. Коханий ревнивий і б'ється, зізналася. Але кидати не збирається.

Вікторія СЕМКІВ, 24 роки, Тернопіль

Після смерті баби на горищі знайшов сумку із сушеними жабами, курячими лапами, кінським волоссям та кількома книжками про замовляння. 10 років тому вона займалася магією. Нам не казала. Потім пішла в церкву і відмовилася від окультних практик. Не зрозуміло, чому не викинула сумки.

Віталій, 41 рік, Харків

Із чоловіком понад тиждень не балакаємо. Не може пробачити, що відмовляюся відгуляти його день народження в Мілані. Рік збирав кошти на подорож. Хоче в Італію навіть попри епідемію коронавірусу. Я ж заявила: не полечу.

Марина, 32 роки, Дніпро

Зараз ви читаєте новину «Bійськові частини мають перейти на харчування за стандартами НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути