середа, 21 липня 2010 18:19

Японців змушують іти у відпустку

 

Із липня великі японські компанії штрафуватимуть своїх працівників, якщо ті не йтимуть у відпустку. Викладати доведеться від $300 до $900. Також запроваджують санкції за роботу після шостої вечора. Керівники пояснюють: в останні роки почастішали випадки самогубства та збільшилась кількість серцево-судинних захворювань у підлеглих, що є наслідком перевтоми.

22 березня уряд прийняв програму боротьби з трудоголізмом. Японців примусять відпочивати принаймні 12 днів із 18 законних. Зараз кожен працюючий у середньому перебуває у відпустці вісім з половиною днів на рік.

Кобо Міріма, 42 роки, інженер автомобільної компанії, Осака:

- Я ще в університеті знав, що працюватиму саме тут. Студент готується до майбутньої роботи, вивчає специфіку компанії, пише проекти й дослідження про неї. Працюю вже 17 років. Ми прийшли сюди з однокурсником Міко і стали помічниками інженерів. За два роки мій керівник помер, і я перейшов на його місце.

Мій робочий день триває не менше 10 годин. За 8 я просто не встигаю виконати свою роботу, розібратися з новинками в технології, випробувати щось із них. Часто треба переробляти вже готові деталі, а це вимагає зайвого часу. Якщо ж через тебе зірветься проект, то постраждає вся компанія, а зараз і без того криза.

На початку травня в душі на роботі порізав вени економіст. Після цього за понаднормовий час штрафують. У мене набігло 40 доларів.

У відпустці я був два місяці тому. На тиждень із дітьми поїхали на море. Наступну візьму за рік. Маю трьох дітей - доньці 6 років, хлопчикам-близнюкам по 4. У дружини ще менше вільних днів - вона керує відділом, у якому 14 працівників. Із малими в санаторій поїде моя мама.

Познайомилися з дружиною в офісі. Коли народжувалися діти, вона по півроку була у відпустці. Зараз малюки в садочку при компанії, увечері їх забирає бабуся. З побутової техніки в нас тільки холодильник. Їжу замовляємо в ресторанчиках, діти вечеряють у мами. Не хочемо вільний час витрачати на кухню чи прання.

В офісі є тренажерна зала, сауна з фітобаром, на першому поверсі - їдальня й ресторан. Якщо у фірмі набирається п'ятеро дітей, відкривають садочок, - у нас шість груп по четверо. Ще є оранжерея, вирощуємо там квіти. Дівчата з відділу реклами посадили зелень, помідори, огірки й баклажани - віддаємо все до їдальні, щоб зекономити компанії гроші.

За понаднормовий час штрафують. У мене в липні вже набігло 40 доларів

У нас квартира з одним вікном, через це дуже мало світла. Сподіваюся, восени купимо будиночок на околиці й облаштуємося там нормально. Для цього доведеться продати квартиру, житло моїх батьків і взяти кредит.

Дружина піде з роботи. У 24 роки вона пережила рак грудей. Позаторік хвороба повернулася. Лікар попередив, що з таким режимом роботи на поліпшення годі сподіватися.

У нас буде одна машина, але так краще. Взагалі тільки моєї зарплати і допомог на дітей ледве вистачатиме на життя.

Від цього ритму з'являється безсоння. Я ходив до психоаналітика - не допомогло. Повісилися четверо наших друзів. Є стереотип, що в Японії всі роблять харакірі, але найчастіше люди чіпляють мотузку за трубу тепломережі. Подолати стрес допомагають фільми жахів, тому вони тут такі популярні. Комедії ж лише дратують.

Tакуйа Ішії, 35 років, офісний працівник, Токіо:

- У нас розвинуте почуття відповідальності за свою роботу. Якщо не виконав завдання, завершуєш його за будь-яких умов. Що вищу посаду обіймаєш, то маєш більше обов'язків, і виконувати їх треба майже ідеально - адже від тебе залежать люди.


Катсуйа Енамі, 40 років, менеджер із продажу, Токіо:

- Я - менеджер, і сам собі встановлюю робочий час. Багато працюю, якщо є потреба. Я в цій галузі, відколи закінчив університет. Продаю устричні гриби та дикі їстівні рослини. Японці відпочивають зазвичай улітку і зимою. Востаннє брав відпустку, мабуть, днів на 10, хоча вже точно не пам'ятаю.


Масахід Кавамура, 40 років, агент із нерухомості, Кіото:

- Багато компаній додатково платять тим, хто засиджується на роботі, але тільки за 50 годин. У мене маленька фірма, працюю сам на себе. В офісі буваю переважно з десятої ранку до сьомої вечора. Можу трохи подрімати, переписуватися з кимсь в інтернеті. Не перевантажуюсь, на мене ніхто не тисне. Мабуть, повісився би, коли б довелося бути підлеглим. Маю один вихідний на тиждень. В агентів із нерухомості переважно шість вільних днів на місяць.

Фінансова криза дуже відчутна. Знайти роботу важко. В Японії великі державні борги. Збоку вона виглядає однією з найбільш забезпечених країн, але в нас усе дуже дороге, і сім'ї середнього достатку незадоволені своїм заробітком. Молодь не хоче працювати руками, тому йде до офісів. Але там утомлюються не менше.

Алфа Магеланг, 24 років, оператор відеоігор, Сайтама:

- На роботі проводжу 55 годин на тиждень, хоча платять за додаткові години в офісі небагато. Для потреб працівників компанія обладнала кухню, але на ланч ми ходимо до їдальні. Минулого літа був у відпустці чотири дні. Це моя перша робота, змінювати її не збираюся.



10 000 японців щорічно потрапляють через перевтому до лікарень, за даними Агентства медичної й соціальної підтримки працівників. Найбільше потерпають від хвороб серцево-судинної системи.


5000 самогубств

скоюють японці щороку через перевтому на роботі

 



$3000

у середньому заробляє кожен японець на місяць



127 000 000

людей живуть у Японії


70 років

- пенсійний вік для всіх японців. Чоловіки живуть у середньому 77 років, жінки - 84

Кароші - смерть від перевтоми

Слово з'явилося в обігу 1995 року. Жертвами стають переважно холостяки віком від 30 до 40. Від кароші можна застрахуватися. Якщо до смерті в японця було менш, як 45 год. понаднормової роботи на місяць, страхові компанії родичам померлого грошей не виплачують.


 

Адміністрація працювала під лимонними деревами

 

Працівники компанії з підбору персоналу Pasona O2 кілька років тому перетворили 9-поверхову офісну будівлю на сад. Співробітники в горщиках для квітів вирощували 280 видів овочів і стручкові боби. На першому поверсі засіяли рис - щороку збирали близько 150 кг, які відправляли на кухню для обідів колегам. На третьому, в приміщенні адміністрації, росли мандаринові й лимонні дерева. У кімнаті для відвідувачів - салат, петрушка і редис.

Минулої весни компанія переїхала в інший офіс.


"Працьовитого і хвороба не бере"

японське прислів'я


 

Ціни на основні продукти харчування в Японії

1 кг рису - $5

1 кг яловичини - $41

1 кг яблук - $1

2 л зеленого чаю - $2

0,5 л пива - $2

1 л молока - $1,7





Імператор вирощує рис


Сергій Капранов, сходознавець, кандидат філософських наук, викладач Національного університету "Києво-Могилянська академія":


- В японській культурі боги працюють. Верховна богиня Сонця Аматерасу - ткаля. Імператор має своє поле, де вирощує рис. За вченням Конфуція, кожен повинен бути на своєму місці, ретельно виконувати свій обов'язок перед країною.

Для японця нетипово вкорочувати віку через те, що йому важко. Працювати звикли. Якщо втомлюєшся на роботі, але не досягаєш потрібного результату, слід трудитися ще більше. Трудоголізм став важливим чинником під час економічного стрибка Японії в повоєнні роки. Тоді люди й справді помирали від перевтоми на роботі. Коїли самогубства, якщо зганьбилися, підвели колег. Колись самураї вбивали себе, щоб не знеславитися, потрапивши в полон.

Самогубство через роботу - це явище 1960-1970 років. Тоді люди потерпали від перевтоми. Японія переживає кризу. Багато фірм скасували систему пожиттєвого найму. Тобто більше не забезпечують житлом, дитячими садками. Японці втратили відчуття впевненості. Тепер там видають довідники для самогубців, де описано, скільки часу триває агонія, як померти безболісно, гарно виглядати по смерті.

Зараз ви читаєте новину «Японців змушують іти у відпустку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути