Ексклюзиви
четвер, 07 листопада 2019 17:13

Альбом гурту "Жадан і Собаки" – це весела подорож життям українців, наприкінці якої хочеться чи то напитися, чи розридатися

Найцікавіші події листопада

2 листопада

55, 4 тис. грн коштує гастрольний день українського балету The Great Gatsby Ballet.

Це постановка американця Дуайта Родена на основі роману "Великий Ґетсбі" Френсіса Скотта Фіцджеральда.

США 1920-х. Мільйонер Джей Ґетсбі щоп'ятниці влаштовує вечірки з салютами й шампанським, на які з'їжджається весь Нью-Йорк, за сюжетом. Хоче повернути кохану, яка вийшла заміж за іншого багатія. Починають знову таємно зустрічатися, але Ґетсбі гине за загадкових обставин.

Постановка The Great Gatsby Ballet поєднує елементи класичного балету і сучасного танцю. Головну партію виконує Денис Матвієнко – єдиний у світі володар чотирьох гран-прі міжнародних балетних конкурсів.

5-річчя The Great Gatsby Ballet

19:00, Київ, палац "Україна", вул. Велика Васильківська, 103

Автор: фото: kinowar.com
  Ахтем Сеітаблаєв (ліворуч) і Ремзі Білялов у фільмі ”Додому” зіграли батька й сина. Вечеряють у придорожньому кафе. Везуть на окупований півострів тіло загиблого на Донбасі старшого сина, за сюжетом
Ахтем Сеітаблаєв (ліворуч) і Ремзі Білялов у фільмі ”Додому” зіграли батька й сина. Вечеряють у придорожньому кафе. Везуть на окупований півострів тіло загиблого на Донбасі старшого сина, за сюжетом

7 листопада

– Мову кіно, як і будь-яку іншу, потрібно вивчати, – каже режисер фільму "Додому" Наріман Алієв, 26 років. – В Україні популярні мейнстримні закордонні картини. Та це не означає, що наше кіно – погане. Розуміння до глядачів приходить поступово. Коли людина розрізняє тільки слова, їй важко сприйняти, про що "Сто років самотності". Цей процес у нас почався 10 років тому.

Щоб індустрія розвивалася, треба починати з навчання і практики. Однак глядачу потрібні і якісний продукт, і можливість дивитися його на великому екрані.

У драмі "Додому" двоє синів кримського татарина Мустафи після анексії Криму поїхали в Київ. Старший – Назім – гине на Донбасі. Батько вирушає до столиці, щоб повернути молодшого – Аліма. Разом везуть додому на півострів тіло, щоб поховати за мусульманськими традиціями. Такий сюжет стрічки.

– Ми працювали, щоб кіно було універсальне. Але й базувалося на кримськотатарській культурі, побуті, взаєминах між батьками й дітьми. Тобто публіка бачить зрозумілу їй історію в обставинах, які їй не були відомі дотепер, – продовжує Наріман Алієв. – Характери героїв – це збірні образи кримськотатарського народу. Старше покоління народилося в депортації, в Середній Азії. Виросло за межами батьківщини і зробило все, щоб повернутися сюди, хоча ніколи не бачило Криму. А молодше – народилося в незалежній Україні й не знало, що таке тоталітарний СРСР. Має космополітичніше бачення і свого, і загального майбутнього.

У картині є конфлікт. Але це не боротьба світлого й темного. Це дискусія про майбутнє кримських татар і наше теперішнє місце на мапі світу, України, в житті Криму.

Головні ролі зіграли 46-річний Ахтем Сеітаблаєв і Ремзі Білялов, 22 роки. Знімали в Миколаївській і Херсонській областях. Кордон – КПП Чонгар – будували під Києвом. Стрічка брала участь у 72-му Каннському кінофестивалі. Отримала гран-прі Х Одеського кінофестивалю. Претендент від України на премію "Оскар".

Вихід у прокат фільму "Додому"

14 листопада

– Іноді уві сні створюю композицію й записую, щойно прокидаюся, – каже американська співачка Лера Лінн, 34 роки. – Раніше думала, що треба триматися за свої страждання, щоб бути хорошим автором пісень. Та більше не хочу так жити. Найкращий вихід – писати власну історію, пам'ятаючи труднощі, через які довелося пройти. Тоді ви маєте повний спектр емоцій.

Лера Лінн живе в Нешвіллі, штат Теннессі, – світовій столиці кантрі. Виконує переважно меланхолійні балади під акомпанемент гітари, досліджує ідею "краси у смутку". Антрополог за освітою, Лінн випустила чотири альбоми. Написала саундтрек для серіалу "Справжній детектив" і з'явилася в кількох епізодах у ролі співачки в барі.

– На зйомках декорації були такі деталізовані, що почувалася, ніби у справжньому брудному барі. Нічого не хотіла торкатися. Це допомогло налаштуватися на правильний настрій для втілення своєї героїні – нещасної на вигляд жінки з порожнім поглядом.

Концерт американської співачки Лери Лінн

19:00, Київ, Caribbean Club, вул. Симона Петлюри, 4

Автор: povaha.org.ua
  Співачка, акторка й композиторка Мар’яна Садовська написала музику до фільму ”Земля” Олександра Довженка. ”Інколи під час концертів підходять диваки й кажуть, що бачать ельфів на сцені, коли я співаю, – каже виконавиця. – Священик після виступу в Польщі прирівняв музику до сповіді. І те, й інше – щира розмова. Мені важливо спілкуватися зі слухачем, ділитися сокровенним”
Співачка, акторка й композиторка Мар’яна Садовська написала музику до фільму ”Земля” Олександра Довженка. ”Інколи під час концертів підходять диваки й кажуть, що бачать ельфів на сцені, коли я співаю, – каже виконавиця. – Священик після виступу в Польщі прирівняв музику до сповіді. І те, й інше – щира розмова. Мені важливо спілкуватися зі слухачем, ділитися сокровенним”

14 листопада

Українською Бйорк називають співачку 47-річну Мар'яну Садовську за вдале поєднання автентичного пісенного матеріалу з його театралізованою інтерпретацією, фолку з авангардом.

– Розумію, що в сучасному світі нам потрібні такі ярлики, шухлядки, піарні ходи. Люблю жартувати, що сподіваюся дожити, коли Бйорк називатимуть ісландською Садовською.

Мар'яна Садовська народилася у Львові. З 2002-го живе в німецькому Кельні. Виступає з піснями, які привозить з етнографічних експедицій Україною, Кубою, Ірландією, Єгиптом. Стиль виконавиці – суміш обрядової та експериментальної музики.

– Мене цікавить людський голос у всіх його проявах і властивостях, – продовжує. – У різних культурах він має лікувальну, магічну, обрядову та релігійну функції. Коли я вперше почула автентичний спів, мала враження, ніби напилася води з цілющого джерела.

Садовська презентує в Києві свій саундтрек до відреставрованої версії фільму режисера Олександра Довженка "Земля" 1930 року. Присвячений колективізації в Україні наприкінці 1920-х.

Показ фільму "Земля" з живим музичним супроводом Мар'яни Садовської

19:00, Київ, театральний простір "Сцена 6", Довженко-Центр, вул. Васильківська, 1

16 листопада

– Люди не слухають музики альбомами, не мають часу сходити на концерт. Усім нема коли. А я щоразу виступаю, як востаннє, – каже співачка Джамала, 36 років.

2019-го виповнюється 10 років з дня її переможного виступу на конкурсі "Нова Хвиля" в Юрмалі. На честь цієї дати Джамала вирушила в турне.

Концерт всеукраїнського туру "10" співачки Джамали

19:00, Черкаси, палац культури "Дружба народів", бульв. Тараса Шевченка, 249

21 листопада

– Велика частина Білорусі живе в чужому медіапросторі. Цікавиться більше романами Пугачової та Кіркорова, ніж подіями у своїй країні, – каже білоруський рок-музикант Лявон Вольський, 54 роки. На сцені з 1981-го. Цього року вперше заспівав російською. Композиція "Русская песня" увійшла до альбому "Гравітацыя". У кліпі чоловік середнього віку, не витримавши потоку російсько-радянського контенту, стріляє в телевізор із револьвера.

– Пісню написав 2013-го, ще до початку подій в Україні. У Білорусі з того часу нічого не змінилося, – додає музикант.

У Київ Лявон Вольський приїде з великим складом гурту "Крамбамбуля", який виступав на Майдані 2014-го. Зокрема, виконають пісню "Сусіди". Її свого часу записали з лідером "Скрябіна" Андрієм Кузьменком.

Концерт білоруського гурту "Крамбамбуля"

20:00, Київ, Docker Pub, вул. Богатирська, 25

22 листопада

"Жадан – чи не найкращий автор текстів в Україні, – пише головний редактор блогу про нову українську музику LiRoom Олексій Бондаренко, 27 років. – Пересічні шанувальники української літератури і критики вважають його живим класиком. Проте писати вірші й пісні – це різні речі. Їх не завжди вдається вдало поєднувати. Проект "Жадан і Собаки" починався радше як необтяжливий музичний акомпанемент до поезії. З кожним альбомом гурт тісніше об'єднував текст і мелодію. Вірші під музику перетворювалися на пісні. А ті – на хіти.

В альбомі "Мадонна" Жадан узагалі відмовився від концепції мелодекламування й залишив її для інших своїх музичних проектів – "Лінії Маннергейма", "Розділових" та Zhadan&Fima. Тепер це концентрований ска-панк із присмаком похмілля та рефлексією на тему власного бекграунду й долі жителів нашої Неньки. Жадан тут не письменник, а рок-музикант.

Через весь альбом простежуються три базові теми: алкоголь, кримінал і незворотність Божої кари. За Жаданом, усі ми зустрінемося в пеклі. Схоже, він із цим змирився.

Біблійні алюзії переслідують слухача мало не в кожній пісні. "Хто ми з тобою? Ми з тобою хрещені. Де ми хрещені? У церкві на Троєщині", – так звучить приспів на початку платівки.

"Мадонна" – це весела подорож життям пересічних українців, наприкінці якої хочеться або напитися, або розридатися. Не те щоб Жадан транслює відчай. Навпаки, вчить приймати дійсність такою, якою вона є. Змушує шукати найкраще навіть у найгіршому.

Концерт гурту "Жадан і Собаки" у рамках туру на підтримку

п'ятого студійного альбому "Мадонна"

20:00, Київ, клуб Atlas, вул. Січових Стрільців, 37–41

28 листопада

Тричі приїжджав у Радянський Союз валлійський журналіст, радник британського прем'єр-міністра Ґарет Джонс. Розслідував злочини сталінського режиму. У березні 1933-го нелегально відвідав Україну, пройшов "через безліч сіл і 12 колгоспів". Першим у західній пресі заявив про Голодомор. Невдовзі прокремлівські сили на чолі з англо-американським журналістом, лауреатом Пулітцерівської премії Волтером Дюранті розгорнули інформаційну кампанію проти Джонса, щоб спростувати його заяви про штучний характер Голоду в Україні. 1935-го, за день до 30-річчя, Джонса за загадкових обставин застрелили в Китаї.

– Ґарет писав правду. Вона мала для нього високу ціну, – каже Миро­слава Прихода, 60 років, доцент Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. – Про Голодомор писав не з чужих слів. Ходив по селянських халупах, бо потребував знати, що насправді відбувалося в "радянській утопії". Тексти Джонса – це канон журналістики. У них видно, якою був глибокою і делікатною людиною. Пише: "Дев'ятеро осіб обідали. На обід був суп, в якому плавало кілька шматочків картоплі. До сім'ї зараховую і себе. Ми всі їли з однієї миски".

В історичній драмі "Ціна правди" польська режисерка 70-річна Аґнєшка Голланд зводить три подорожі Ґарета Джонса в одну поїздку.

Фільм спільного виробництва України, Польщі та Великої Британії брав участь у 69-му Берлінському кінофестивалі. Головну роль виконав англієць 34-річний Джеймс Нортон.

Вихід у прокат українсько-польсько-британського фільму "Ціна правди"

Зараз ви читаєте новину «Альбом гурту "Жадан і Собаки" – це весела подорож життям українців, наприкінці якої хочеться чи то напитися, чи розридатися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути