четвер, 12 серпня 2021 09:42

Актори грають у масках з обличчями старих людей

Найцікавіші події серпня

30 липня – 31 жовтня

Трикімнатну квартиру отримав археолог Борис Мозолевський за знахідку Скіфської пекторалі IV ст. до н. е. у червні 1971‑го. Проводив розкопки в кургані Товста Могила біля міста Орджонікідзе – тепер Покров Дніпропетровської області.

– За інформативною насиченістю, концентрацією ідей, естетичною довершеністю та майстерністю ювелірного виконання пектораль перевершує інші українські артефакти, – каже археолог Юрій Полідович, 57 років. – Перебуває на стику світу античного, бо виготовили греки, та кочового, скіфського. Надівали прикрасу на церемонії, релігійні свята. Демонструвала скіфам, що їхній володар споріднений з героями минулого.

Для виставки реставрували ще понад півтори тисячі знахідок із кургану – предмети кочового побуту, зброю, посуд, оздоби спорядження коней, прикраси скіфського вбрання.

Виставка "Пектораль. Знахідка століття"

Київ, Музей історичних коштовностей України, вул. Лаврська, 9

Автор: Анастасія Мантач
  У виставі ”Моменти” київського Театру на лівому березі показують життя офісу з 1969-го по 2004 рік. Актори в масках грають без слів
У виставі ”Моменти” київського Театру на лівому березі показують життя офісу з 1969-го по 2004 рік. Актори в масках грають без слів

4–8 серпня

Француженка Аліс Ґі була першою в історії жінкою-режисером. Працюючи секретаркою на фірмі з продажу фототехніки, запропонувала шефу Лону Гомону знімати кіно задля реклами. Він погодився і заснував компанію Gaumont. Її першим фільмом 1896‑го стала короткометражка "Капустяна фея, або народження дітей" за сценарієм Аліс. Згодом вона переїхала у США. За 24‑річну кар'єру зняла понад тисячу стрічок. 13 датовані 1898–1907 роками. Їх покаже в ретроспективній програмі "Піонерка кіно: Аліс Ґі-Бланше" Київський міжнародний фестиваль короткометражних фільмів.

Kyiv International Short Film Festival,

Київ, кінотеатр "Київська Русь", вул. Січових стрільців, 93

5, 6 серпня

– Про існування "Механічного апельсина" ніхто не знав би, якби не фільм. Екранізація краща за твір, – каже режисер Автанділ Варсімашвілі, 61 рік. Поставив спектакль за романом Ентоні Берджеса. – Зробив авторську інтерпретацію. Додав особисті теми, розказав про долю мого покоління. Брав участь у двох війнах. Знаю, як змінюють людину.

Досліджую процес зародження зла. Проблеми, які існують сьогодні, закладені у 1990‑х. Після розвалення СРСР в Україні та Грузії над суспільством проводили експерименти.

З українськими акторами працювати просто. Школа близька до грузинської. Вибухова, емоційна, несе ментальність народу. Кажу акторам: "Не виступайте, як у Росії". Бо треба грати, а не "вживатися" в роль.

Вистава "Механічний апельсин"

19:00, Київ, Театр на Подолі, Андріївський узвіз, 20Б

До 8 серпня

12 картин київської художниці 42‑річної Катерини Косьяненко представлять на виставці "Список кораблів". Дев'ять із них увійшли до однойменної торішньої збірки поета Сергія Жадана, 46 років.

– Хотіли створили тандем, у якому художник і письменник стали би своєрідними братом і сестрою, – каже кураторка проєкту Тетяна Швед-Безкоровайна, 58 років. – Картини не ілюструють віршів буквально. Це збіг відчуттів, подій, віддзеркалення світу, в якому є любов, війна, безнадія, розпач, радість, страждання. Зображує закоханих людей, спантеличених, радісних, воїнів у старовинних обладунках, ангелів, козака Мамая, чортів, натовпи, тварин, урбаністичні пейзажі. Вони – візуальний відгомін сюжетів та емоційних станів автора.

Виставковий проєкт Катерини Косьяненко "Список кораблів"

Київ, Національний художній музей України, вул. Михайла Грушевського, 6

14–21 серпня

– Онлайн – це несправжній фестиваль, – каже програмний консультант Одеського кінофестивалю Алік Шпилюк, 63 роки. – Фільми мають показувати в кінозалі, де люди сидять поруч і можуть поділитися враженнями.

Презентуємо 53 стрічки. З Канн привеземо мюзикл про трагічне кохання стендап-коміка й оперної співачки "Аннетт" француза Леоса Каракса, еротичний байопік про монахиню-лесбійку "Бенедетта" нідерландця Пола Верговена, трагікомедію "Найгірша людина у світі" норвежця Йоахіма Трієра, драму "Герой" метра іранського кіно Асґара Фархаді.

Деякі стрічки можуть здивувати. Як "Пам'ять" тайського режисера Апічат­понга Вірасетакула. Розмірковує про потойбіччя, смерть і наших предків.

Покажемо режисерський дебют німецького актора Даніеля Брюля – трагікомедію "Поганий сусід". Зірка фільмів Marvel представить картину та проведе майстер-клас.

За призи боротимуться шість повнометражних і вісім короткометражних новинок. Лауреат гранпрі за результатами глядацького голосування отримає грошову винагороду в 55 тис. грн.

12‑й Одеський міжнародний кінофестиваль

Одеса, Театр музичної комедії ім. Михайла Водяного, вул. Пантелеймонівська, 3

Театр опери та балету, пров. Петра Чайковського, 1

Кінотеатр "Родіна", вул. Мечникова, 104

Потьомкінські сходи, Приморський бульвар, 7

19 серпня

– Буде концерт на сцені біля 37‑метрового басейна, – каже лідер гурту "Бумбокс" Андрій Хливнюк, 41 рік. – Захотілося акустики гітари, проникливої лірики та вокалу.

Крайній альбом "Таємний код: Рубікон" гурт "Бумбокс" випустив 2019‑го у двох частинах. Записали спільну пісню з Олександром Чемеровим "Тримай мене".

– Стала хітом у Білорусі, – продовжує. – Чемеров зібрав у Лос-Анджелесі групу The Gitas. Записали вокали кожен на своєму континенті, звели докупи й отримали пісню. Влітку випустили ще один спільний сингл – "Любила". Шукали для композиції госпел хор (госпел – це жанр духовної християнської музики, що виник наприкінці XIX ст. – Країна). Знайшли афроукраїнців у київській баптистській церкві.

Концерт гурту "Бумбокс"

18:00, Київ, Osocor Residence, вул. Виноградна, 2

25 серпня

– Існує багато викривлень радянського минулого. Не претендуємо на правдиве викладення історії. Показуємо життя одного офісу з 1969‑го по 2004 рік, – каже італійський режисер Маттео Спіацці, 34 роки. – На події, які відбуваються з працівниками контори, впливають політика, зміна влади. В центрі уваги – історії людей.

Вистава створена в жанрі комедії масок. Для кожного актора зробили свою. Усі мають вигляд облич старих людей. Це інструмент виразності. Що старіше обличчя – то краще воно проявляється.

У виставі не говорять. Але це не пантоміма, яка замінює слова на жести, а драматургія дій.

Вистава "Моменти"

19:00, Київ, Театр на лівому березі, Броварський проспект, 25

27 серпня – 2 вересня

– Цьогорічна тема – час: "Ми. Між минулим і майбутнім", – каже співзасновник фестивалю Bouquet Kyiv Stage Євгеній Уткін, 63 роки. – Мовою мистецтва пригадаємо минуле, осмислимо теперішнє.

Намагаємося задати високу планку – у класичній музиці, джазі, кіно, перфомансі. Фестиваль об'єднує різні жанри та види мистецтва, учасників з різних країн. Говоритимемо про внесок наших митців у світову культуру.

Щодня будуть унікальні спецпроєкти. Два нових напрямки – балет "Дзеркало" Вікторії Польової і фешн-перфоманс Федора Возіянова, присвячений часу.

У Софії Київській покажуть виставку "Катарсис", яка презентує твори Йогана Ґеорґа Пінзеля, його учня Францишека Олендського й сучасного митця Олександра Животкова. Дійство відкриє концерт дитячого хору "Щедрик" у супроводі електронної музики.

Фестиваль високого мистецтва Bouquet Kyiv Stage

Київ, Національний заповідник "Софія Київська", вул. Володимирська, 24

Зараз ви читаєте новину «Актори грають у масках з обличчями старих людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути