Ексклюзиви
середа, 13 січня 2016 16:54

Активісти громадянської блокади Криму сформують добровольчий батальйон

Понеділок, 28 грудня, 12.10

Учасник АТО 31-річний Андрій Мочурад приходить із трьома художниками на нову зупинку біля церкви Святої Анни у Львові. Тут знесли старий будинок, щоб зробити транспортну розв'язку. Обдерту стіну, що залишилася, покрили ґрунтовкою й червоною та чорною фарбами. Поверх них – недописані вірші на всю висоту.

– Якнайшвидше треба завершити, бо настають морози, – каже Андрій. – А далі підемо у спальні райони писати вірші на мурах.

Кілька бійців розробили проект вуличної галереї поезій про війну та затвердили його в міській раді. На стінах і вільних мурах Львова має бути 30 текстів. Усі написані бійцями АТО або їхніми родичами. Дехто з ­воїнів-авторів поезій загинув. Малюють художники-волонтери. Гроші на ремонт стін і фарбу дають меценати.

– Війна продовжується. І повинен тривати інформаційний спротив агресору, – говорить Андрій. – Не маємо права програти ні тут, ні там. Ці вірші мають особливу енергетику. Вони писані в окопах. Один текст знайшли на тілі пораненого. Папір просяк кров'ю. Художник не знав цієї історії, але чомусь вирішив написати його кривавими літерами.

Автор: Сергій Старостенко
  Шимпанзе 41-річний Тоні сидить у новому зимовому вольєрі Київського зоопарку. Туди приматів помістили наприкінці грудня 2015-го. Відкрили його на честь прийдешнього року Мавпи за східним календарем. Всього у звіринці 35 приматів
Шимпанзе 41-річний Тоні сидить у новому зимовому вольєрі Київського зоопарку. Туди приматів помістили наприкінці грудня 2015-го. Відкрили його на честь прийдешнього року Мавпи за східним календарем. Всього у звіринці 35 приматів

А в цей час:

У столичній лікарні "Феофанія" рятують у реанімації керівника Вінницької міської поліції Юрія Куцого, 47 років. Зі стану клінічної смерті його виводять кілька разів. Близько 18.00 полковник помирає – від зупинки серця.

У нього виявили вірусну інфекцію. Через тиждень – пневмонію.

– Лікували двостороннє запалення легень у Він­ниці. Але стан був такий важкий, що перевезли в Київ. Тиждень намагалися врятувати. А сьогодні його не стало, – розповість начальник обласного управління поліції 38-річний Сергій Кримчук.

– Юрій багато допоміг хлопцям із батальйону "Крим". І не робив собі статус учасника бойових дій. Хоча навколо всі оформляли, з'їздивши раз до Краматорська, – каже волонтерка Таїса Гайда, 40 років.

Юрій Куций із дружиною Світланою виховали сина Валентина, 20 років.

– Мені хека без голів. Кілограмів зо 3, – 47-річна Ольга Науменко купує у фірмовому магазині в центрі Черкас найдешевшу морожену рибу – по 55 грн.

– Буде на рибний холодець і посмажити. Маю 500 гривень на новорічний стіл. Нас збереться восьмеро. Дочка з Києва приїде, син із невісткою прийдуть, родичі. Економлю на всьому. Бо треба платити за навчання дівчини – 20 тисяч гривень за рік. Вона на третьому курсі. На четвертий, може, переведеться у Польщу. Ціна така сама для нас буде, але роботу там легше знайти. Візьму ще кіло свинини на битки, ковбаси й крабових паличок – для салатів. Хліб сама печу. Торт – теж.

Пісня "Їхали козаки" гурту "Тінь сонця" стане візитівкою футбольної збірної України на Євро-2016 у Франції. Такі результати опитування серед 15 тис. уболівальників. Її вмикатимуть перед оголошенням складу команди на стадіоні.

Портрет солдата Сергія Табали замість президентського повісив голова Сумської обласної ради Семен Салатенко на стіні у своєму робочому кабінеті. Табала загинув під час захисту Донецького аеропорту 2014 року. Новий міський голова Конотопа на Сумщині ­Артем Семеніхін має на стіні портрет Степана Бандери – замість Петра Порошенка.

Колишній президент Вік­тор Янукович регулярно телефонував на номери російських операторів під час розстрілів Майдану 18–20 лютого 2014 року. Генеральна прокуратура поки що не встановила їхніх власників.

Активісти громадянської блокади Криму сформують добровольчий батальйон. Носитиме ім'я кримськотатарського громадського й державного діяча Номана Челебіджіхана. Підпорядковуватиметься Генеральному штабу.

Дитячий анестезіолог Павло Сільковський отримав канадську візу на чотири роки – без довідки про доходи. Сума в ній свідчила про його фінансову неспроможність. Знайомі порадили купити фальшиву. Сільковський написав у посольство листа. Розповів, що частину заробітків отримує "на руки". Візу видали наступного дня. "Ми розуміємо українські реалії і цінуємо правдомовність наших клієнтів", – пояснив Посол Канади в Україні Роман Ващук.

Пам'ятну банкноту номіналом 100 рублів із зображенням Криму та Севастополя випустив Центральний банк Росії.

  Верховна Рада ухвалила бюджет на 2016 рік. Його називали ганебним, корупційним і бюджетом вимирання. Після новорічних канікул доведеться вносити перші правки, кажуть експерти.  ”Що важливіше: залатати діряву кишеню чи наповнити її грошима?” – запитує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Верховна Рада ухвалила бюджет на 2016 рік. Його називали ганебним, корупційним і бюджетом вимирання. Після новорічних канікул доведеться вносити перші правки, кажуть експерти. ”Що важливіше: залатати діряву кишеню чи наповнити її грошима?” – запитує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

"Це і тоді було зрозуміло, що розстрілювали Майдан рашистські спецслужби. Робили це, в тому числі, через своїх агентів у наших спецслужбах. Але чому для цієї заяви повинно було пройти два роки? Чому всім цим убивцям дали втекти з країни? А частина з них перефарбувалися й зараз служать у поліції й Національній гвардії".

Богдан КЛЕН, про заяву прокурора Генпрокуратури Олексія Донського щодо спілкування екс-президента Віктора Януковича з російськими силовиками під час убивств на Майдані

"Не в захваті від Інгульська. Але це краще за Єлисаветград. Бо така назва закріплює совєтську байку, що це москалі заснували місто на диких землях. Ново-Козачинськ – було б ­правильніше. Бо це землі Низового козацтва, які москалі намагалися ­заселити іншими народами".

Микола КИРИЛОВ, про можливе перейменування Кіровограда на Інгульськ

"Я, звісно, не в захваті від суду і дій прокуратури по Корбану. Але Гена перетворюється на Кернеса. Як отримав домашній арешт, фотки виставляв з алкоголем і Філатовим. А як на засідання викликали, то приїхав напівживий в інвалідному візку. Запасайтеся попкорном: нас очікує ще одне довгограюче кіно".

Віктор МЕЛЕЩЕНКО, про примусовий привід бізнесмена Геннадія Корбана з лікарні до суду

"Вілкули, мабуть, уже задумуються про повішення. А що? Молодший Саша пролетів у Дніпропетровську. Його батько, скоріше за все, втратить контроль над промисловим Кривим Рогом. Від однієї такої думки – зігрівається душа".

Анастасія СТРЮК, про перевибори мера у Кривому Розі на Дніпропетровщині

"Для генерального прокурора Віктора Шокіна я досі залишаюся загадкою. Так само, як і для багатьох інших людей. Чимало намагаються розказати, що добре і давно знають мене. Причому ті, кого не бачив роками"

Назар ХОЛОДНИЦЬКИЙ, головний антикорупційний прокурор

"За останні два роки жителям України вдалося щось неймовірне. Але європейці дають їм занадто мало грошей"

Джордж СОРОС, американський мільярдер і голова міжнародного фонду "Відродження"

"Путін висуває світовій спільноті черговий ультиматум: якщо Росії заважатимуть створювати новий міжнародний порядок, то вона не зупиниться перед застосуванням ядерної зброї. Такого роду шантаж очікуємо 2016 року"

Юрій ФЕЛЬШТИНСЬКИЙ, російсько-американський історик

30 кілометрів утікав від патрульних автомобілем Daewoo Lanos п'яний працівник Львівської обласної державтоінспекції.

Його намагалися затримати на вул. Липинського у Львові. Догнали в місті Городок

900 грамів важить камінь, який викрали двоє чоловіків із Музею бурштину в Рівному 25 грудня. Зайшли вдень як відвідувачі. Розбили вітрину. Охоронці не змогли затримати їх. Вартість каменю на чорному ринку перевищує 250 тис. грн

Зросте контрабанда алкоголю

На 2016 рік підвищили акцизи на алкоголь і цигарки. Це призведе до зростання контрабанди і виробництва нелегального спиртного. Як наслідок – люди значно частіше отруюватимуться.

Тарас ЗАГОРОДНІЙ, економіст

Різдво варто святкувати 25 грудня

Пора переходити на святкування Різдва 25 грудня. Більшість православних церков так зробили. Зокрема – діаспори, а також такі чисельні, як Грецька, Румунська. Так само і найдавніша – Єрусалимська. Нам треба бути з більшістю.

Юрій ЧОРНОМОРЕЦЬ, релігієзнавець

Бюджет прийняли під старі схеми збагачення

Приймати бюджет уночі було вигідно. Бо потім у ручному режимі перерозподілятимуть видатки під старі схеми. Окрім депутатів із коаліції, за бюджет голосували олігархічні групи "Відродження", "Воля народу", Радикальна партія. До всіх знайшли якісь ключики. Кожному щось "нарізали": преференції в податках, повернення ПДВ, якусь пільгу. Мажоритарникам могли закласти в бюджет гроші на округ.

Віктор ТАРАН, політолог

Читачі висловлюються про матеріали, які їм запам'яталися у попередньому номері "Країни"

Чоловік доньки – німець. На перших порах постійно контролював, скільки води набирає у ванну, як миє посуд, пере. Вона там надзвичайно дорога. Слідкував, аби зайвий раз світло не включала. Але продукти купує найдорожчі. Каже, що це – їхнє здоров'я.

Марія Петрівна, 56 років, Львів

 

Сестра 36 років живе у Санкт-Петербурзі. Там у неї трикімнатна квартира, автомобіль. Коли російські війська ввійшли у Крим, казала, що це – неправда. Коли почався Донбас – що українцям у Росії буде краще. А місяць тому зізналась: подумує, чи не повернутися в Україну.

Микола Васильович, 50 років, Івано-Франківськ

Почала зустрічатися з хлопцем. Не знаю, як сприйме новину про мої романтичні погляди на жінок. Колись почула, що зрада жінки з жінкою не вважається зрадою.

Ольга, 25 років

Чекала на автовокзалі автобуса. Біля мене – жінка з 6-річною дівчинкою. Запитує онуку: "Звідки перстень взяла?" Дівчинка: "Діма подарував". Я їй позаздрила. У свої 36 досі не дочекалася такого подарунка.

Світлана, 36 років

Зараз ви читаєте новину «Активісти громадянської блокади Криму сформують добровольчий батальйон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути