Ексклюзиви
вівторок, 29 травня 2018 10:42

"Як тільки для "Шахтаря" небезпека, на матчі призначають трьох арбітрів – Абдулу, Дердо або Можаровського"

Головний тренер київського "Динамо" Олександр Хацкевич тиждень не спілкувався з президентом клубу Ігорем Суркісом

Три перемоги в чемпіонаті 2017/18 над "Шахтарем" – це особливий момент. Але мені в сезоні найбільше запам'ятався виїзний матч із "Зорею" у першому колі. Зіграли 4:4 ("Динамо" перемагало по ходу гри – 3:0, потім тричі пропустило, знову вийшло вперед, але луганці досягли нічиєї. – Країна). Божевільний поєдинок. Без оборони. Не вважаю його своїм тренерським провалом. Є ігри, де футболісти ловлять атакувальний кураж.

Найскладніше в сезоні – програш швейцарському "Янг Бойз" у кваліфікації Ліги чемпіонів і перехід Андрія Ярмоленка до "Боруссії" з Дортмунда наприкінці серпня. Важкий період був у середині осені. Команда п'ять разів поспіль не могла перемогти. Але жодного провального матчу не було. Як і сумнівів, що все роблю правильно. Непогано грали. Виняток: виїзний поєдинок із "Чорноморцем", коли поступилися – 1:2.

Важлива була підтримка президента клубу Ігоря Суркіса. Він говорив: довірив тобі команду, ти й футболісти – дорослі люди, тож маєте вийти з цієї ситуації.

Можливо, якби потрапили до групового турніру Ліги чемпіонів, Андрій Ярмоленко залишився б у команді. З іншого боку, він хотів піти. Все відбулося вчасно: і з точки зору фінансів для клубу, і мотивації – для футболіста.

  Олександр ХАЦКЕВИЧ, 44 роки, головний тренер футбольного клубу ”Динамо” з Києва. Народився 20 жовтня 1973-го у Мінську, Білорусь. 17-річним потрапив у дублюючий склад мінського ”Динамо”. Із 1996-го сім років грав у ”Динамо”, Київ. Семиразовий чемпіон України, півфіналіст Ліги чемпіонів 1998/99. Діяв здебільшого на позиції центрального півзахисника. Виступав за національну команду Білорусі. Грав у Китаї й Латвії. Закінчив кар’єру 33-річним у мінському ”Динамо”. У липні 2008-го почав тренувати білоруський ”Вітебськ”. Із 2010-го – помічник головного тренера збірної України Мирона Маркевича. У 2014–2016 роках очолював збірну Білорусі. 2 червня торік призначений головним тренером київського ”Динамо”. Команда посіла друге місце в чемпіонаті України, стала фіналістом національного Кубка та дійшла до 1/8 фіналу Ліги Європи. Любить рибалити. Одружений, має двох синів
Олександр ХАЦКЕВИЧ, 44 роки, головний тренер футбольного клубу ”Динамо” з Києва. Народився 20 жовтня 1973-го у Мінську, Білорусь. 17-річним потрапив у дублюючий склад мінського ”Динамо”. Із 1996-го сім років грав у ”Динамо”, Київ. Семиразовий чемпіон України, півфіналіст Ліги чемпіонів 1998/99. Діяв здебільшого на позиції центрального півзахисника. Виступав за національну команду Білорусі. Грав у Китаї й Латвії. Закінчив кар’єру 33-річним у мінському ”Динамо”. У липні 2008-го почав тренувати білоруський ”Вітебськ”. Із 2010-го – помічник головного тренера збірної України Мирона Маркевича. У 2014–2016 роках очолював збірну Білорусі. 2 червня торік призначений головним тренером київського ”Динамо”. Команда посіла друге місце в чемпіонаті України, стала фіналістом національного Кубка та дійшла до 1/8 фіналу Ліги Європи. Любить рибалити. Одружений, має двох синів

Ярмоленко почав у "Боруссії" сильно. Згодом суперники стали аналізувати його дії, вивчати. Друга половина сезону в Андрія не склалася. Через травму пропустив майже два місяці. Вона вибила його з ритму. Але Ярмоленко став своїм у команді, партнери йому довіряють на полі в найскладніших ситуаціях.

Є моменти, коли з футболістами треба говорити жорстко. Але претензії до них мають бути обґрунтовані.

Тренер обирає модель гри, виходячи з наявних футболістів. Улітку на зборах в Австрії було помітно: команда намагається діяти в попередньому стилі: зберігати м'яч, менше ризикувати. Ми підводили їх до того, що без ризику й агресії – нікуди. Бо є поєдинки, які треба вигравати на авантюризмі, шукати гострий пас, брати гру на себе. З часом ці вимоги хлопці почали сприймати – і з'явився результат.

Відчутно прогресує Микита Бурда. Пропустив майже два роки. Для 23-річного футболіста це багато. Коли брали його на зимові збори в Іспанію, мав погану ігрову статистику, на поле майже не виходив. Але став гравцем основного складу на позиції правого центрального захисника. Також помітно додав правий оборонець Томаш Кендзьора – і в обороні, і в підігруванні атаці.

Шапаренко, Шепелєв, Циганков, Бесєдін – якісні футболісти. Але треба терпіти і працювати. Не тільки їм. Тренерському штабу – також.

Футболіст має вірити в партнерів, із якими виходить на поле. У Євгена Хачеріді цієї віри не було. Пропала мотивація. А це це ключовий момент для будь-якого спортсмена в будь-якому віці.

Артем Бесєдін починав сезон четвертим нападаючим. На зборах в Іспанії Хачеріді йому говорить: "Для чого ти викладаєшся? Все одно зараз приїде Мбокані – і гратиме він". Євген забув нашу розмову: гратиме той, хто краще працюватиме на тренуваннях.

Мбокані приїхав у Австрію на літні збори. Переговорили. Рецепт простий: працюєш – граєш. Мбокані так і робив. Виходив на поле й забивав. Як тільки знизив до себе вимоги у тренувальному процесі – перестав потрапляти до основного складу. Позначилася й осіння травма. Після неї не був готовий до додаткових навантажень.

Руслан Ротань – приклад того, як після 30 років треба ставитися до своєї роботи. Працювати ще більше, ніж молоді.

Ідеал нападаючого – Андрій Шевченко. Він і з м'ячем спритний, і підігрував, і забивав.

Не бачу поки що "Динамо" у грі з трьома захисниками. Базовою схемою наступного сезону залишиться 1‑4‑2‑3‑1. В осінній частині сезону грали 1‑4‑4‑2, навіть 1‑4‑2‑4. Інколи переходили на 1‑4‑1‑4‑1.

Гостро стоїть проблема форварда. У нас один нападаючий. На ринку небагато потрібних виконавців і високі ціни. А не завжди ціна збігається з якістю. Неймар торік перейшов за 222 мільйони євро. І після цього по всьому світу гравця, який коштував 2–3 мільйони, стали оцінювати у 13–15. Тому не маємо права на помилку.

"Шахтар" майже не змінився з часів Луческу. Грають майже одним і тим складом. Небезпечні біля карного майданчика. Що далі тримаєте їх від своїх воріт, то більше у вас шансів. У квітні вдруге обіграли "Шахтар" у Харкові. Деякі експерти стверджували, що ми в підготовці взяли за основу матч "Шахтар" – "Рома" у Лізі чемпіонів. Нічого подібного. Цей поєдинок ми дивилися. Але він не був орієнтиром. Відштовхувалися від своєї гри, активно "накривали" донеччан. За чотири матчі в чемпіонаті пропустили від "Шахтаря" один раз – із пенальті.

У фінальному поєдинку Кубка України від своєї гри не відступили ні ми, ні "Шахтар". Суперник відійшов у центральну зону, чекав нашої помилки. У нас не вистачило витримки. Треба було тримати м'яч. А ми почали робити багато довгих передач, шукати гострі варіанти, квапитися з переходом в атаку.

"Динамо" на початку чемпіонату лідирувало. Потім наздоганяло "Шахтар". Як тільки для донецького клубу небезпека, на наші матчі призначають трьох арбітрів – Абдулу, Дердо чи Можаровського. Їхня місія – зупинити "Динамо". Роблять це грамотно.

Йосип Пиварич не грав у двох останніх матчах чемпіонату. Через його фланг "Шахтар" забив перший м'яч у фіналі Кубка, кажуть. Дурниці. По-перше, там була колективна помилка, ланцюжок тактичних хиб, неправильне розташування. По-друге, ми дали перепочити хорвату перед Кубком світу. Адже людина підсвідомо берегтиме себе, щоб не зазнати травми. По-третє, добре проявляв себе Віталій Миколенко.

За помилки не сваримо, а виправляємо їх. Лаємо тільки за ставлення. Валерій Лобановський говорив: "Чим прекрасний груповий секс? Із нього можна зіскочити, а наступного дня розповідати, що брав участь". Команда може виграти, але, якщо ти на полі стояв і ноги прибирав, будь певен: ми на це вкажемо.

Якби не травма Бущана, Дениса Бойка в команді не було б. За чотири місяці в команді він змінився. Зараз Денис грає майже так, як 2015 року за "Дніпро" – тодішнього фіналіста Ліги Європи. І команда відчула: за спиною – надійний голкіпер. Він належить "Бешикташу" і знає, на яких умовах ми готові забрати його в команду.

Мій принцип – повага. До себе, партнерів, технічного персоналу. І побільше усміхатися.

У будь-якого тренера має бути зібрана валіза. З Ігорем Суркісом були важкі розмови. І період, коли тиждень не спілкувалися. Потім поговорили без нервів. По-чоловічому можемо застосувати міцне слово. Але спілкуємося, як професіонали, які мають мету: зробити "Динамо" найкращим клубом країни.

Ніколи Суркіс не вказував мені, кого ставити у склад.

Зіграли 1:1 із "Маріуполем" удома. Єдина нічия на другому етапі змагань. Решта – перемоги. "Маріуполю" забили в другому таймі, і це впливає на оцінку матчу. Мовляв, провалили перший тайм. Нічого подібного. І до перерви за рухом, володінням м'ячем, створенням голевих моментів були кращими. А ще дорікають, що випустив Гонсалеса. А він на перших хвилинах підвернув гомілку. "Дерлісе, як ти?" – питаю. – "Усе нормально". У перерві глянув на його ногу. Гонсалесу подякувати треба, що не пішов із поля.

Вибірково читаю пресу й інтернет. Але для мене важливіша думка людей, які працюють у клубі, – Андрія Біби, Володимира Мунтяна, Олексія Михайличенка, Володимира Веремеєва, Володимира Безсонова.

У Лізі Європи дійшли до 1/8 фіналу. Важко сказати, чи могли зробити більше. Програли "Лаціо". Нам важко витримувати темп, що пропонує команда з сильнішого чемпіонату. Наприкінці 1990-х дійшли до півфіналу Ліги чемпіонів – з Лобановським. Але тоді був інший футбол, у ньому – більше чистої гри. Нинішній – це велика частина комерції.

У прем'єр-лізі немає Дніпра, Харкова. Якщо не буде Одеси – взагалі трагедія.

Важливо правильно і вчасно навчати дітей. Тільки народжені 2001 року грають раз на тиждень. Тобто мають час на тренування – сили, техніки, спритності, швидкості. 2002-й, 2003-й, 2004 роки мають два матчі на тиждень – на першість міста, України. Є ще Кубок. Коли їм навчатися? До команд майстрів приходять непідготовленими. Функціонально ми їх підтягнемо. Але технічні й тактичні пробіли виправити важко. Хлопці не знають, як і куди рухатися, що таке пас під дальню ногу, "стінка", вбігання. Навчання замінюємо змаганнями. Так не повинно бути.

Зараз ви читаєте новину «"Як тільки для "Шахтаря" небезпека, на матчі призначають трьох арбітрів – Абдулу, Дердо або Можаровського"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути