четвер, 08 липня 2021 09:31

Як коротко, сильно і страшно пише ця людина

Найцікавіші події липня

3 липня

– Tvorchi – це нова ера попмузики, – каже критик Ігор Панасов, 45 років. – Втілюють світові тренди на українському ґрунті. Звучать, як The Weeknd, Дрейк, Дуа Ліпа й інші лідери американських і європейських гітпарадів. Без великих бюджетів, але не програють за рівнем мислення і креативу.

У складі дуету – музичний продюсер 25-річний Андрій Гуцуляк і вокаліст 23-річний Джеффрі Кенні з Нігерії. 2018-го познайомилися на вулиці. Обидва навчалися на фармацевтичному факультеті Тернопільського медуніверситету. Домовилися допомогти одне одному підтягнути англійську й українську. Почали писати пісні. Перший кліп Believe за 3 тис. грн зібрав 2 млн переглядів на ютюбі. Цього року дует отримав Національну музичну премію Yuna за найкращі альбом, попгурт і електронний хіт.

– Помітно виросли, – продовжує Панасов. – Працюють над зовнішнім виглядом, поведінкою на сцені, вокалом. Роблять більше україномовних пісень.

Третя платівка 13 Waves – це музика для вечірок. 13 танцювальних треків сповнені краси та пристрасті. Здаються простими, але це велика робота. Складне аранжування, насиченість ритмами, ставка на соул, урбаністична іронія.

Концерт гурту Tvorchi

18:00, Київ, артпростір D12, вул. Десятинна, 12

Автор: planetakino.ua
  Головні герої драми ”Антон і червона химера” – єврейський і німецький хлопчики – стають свідками історичних подій на Одещині у 1920-х. Фільм режисера Зази Урушадзе покажуть на ”Кіновернісажі просто неба” у столичному парку імені Тараса Шевченка
Головні герої драми ”Антон і червона химера” – єврейський і німецький хлопчики – стають свідками історичних подій на Одещині у 1920-х. Фільм режисера Зази Урушадзе покажуть на ”Кіновернісажі просто неба” у столичному парку імені Тараса Шевченка

3–4, 30 липня

Бельгійський режисер 61-річний Жан-Франсуа Д'онд поставив у Одеському театрі опери та балету "Богему" італійського композитора Джакомо Пуччині. Входить у п'ятірку найпопулярніших опер у світі.

Головні герої – поет, художник, музикант і філософ. Друзі бідно живуть у студентському кварталі в Парижі. З гумором ставляться до свого становища, за сюжетом.

Дію постановки перенесли в 1990-ті.

У виставі залучені близько сотні артистів.

"Богема" закриє 211-й театральний сезон Одеської опери.

Прем'єра опери "Богема", реж. Жан-Франсуа Д'онд

19:00, Одеса, Театр опери та балету, пров. Чайковського, 1

5–11 липня

– Наша головна ідея – любов до України, – каже солістка електрофолк-гурту Go_A Катерина Павленко, 32 роки. На цьогорічному Євробаченні в нідерландському Роттердамі посіли п'яте місце з піснею "Шум". В її основі однойменна обрядова гра-веснянка. Поєднують народні мотиви й електронну музику. Це перша україномовна композиція, яка увійшла до світового чарту Billboard.

– Хотіла відновити у XXI столітті давній обряд заклику бога лісу Шума, – продовжує Павленко. – Динаміка пісні відповідає почуттям. Слухачі відчувають постійне прискорення темпу, пульсацію кожної ноти. Можливо, тому вганяє в медитативний стан.

Українська пісня має шанси бути почута. Не треба соромитися свого. Ми заспівали на Євробаченні українською, і Європа зрозуміла й підхопила. Потрапили в топи стримінгових платформ. Іноземцям цікава наша музика.

Go_A дадуть концерт на фестивалі Atlas Weekend. Там виступлять 146 артистів. Зокрема, британський музикант Fatboy Slim, французький діджей і музичний продюсер DJ Snake, латвійський рок-гурт Brainstorm, естонський репер Tommy Cash, білоруси ЛСП і Ляпіс-98.

Музичний фестиваль Atlas Weekend

Київ, Національний комплекс "Експоцентр України", просп. Академіка Глушкова, 1

16, 17, 18 липня

– Чотири роки тому почув "Доріана Ґрея" в Національному театрі оперети й мюзиклу в Будапешті. Був вражений. За межами Угорщини мюзикл за романом Оскара Вайльда поставили вперше, – каже директор, художній керівник столичної оперети Богдан Струтинський, 50 років. – Вистава розповідає, як людину з чистими помислами можна втягнути в темну історію. І якщо не відстоюватиме душі, самознищиться. Хлопець спокушається втіхами розгульного життя. Старіє тільки портрет, він залишається молодим і красивим. Доріан Ґрей вважав, що йому все зійде з рук. Композитор Варконі Матяш для нашого театру зробив аранжування. В Угорщині твір іде на малій сцені з малим складом оркестру. А в нас виконує великий симфонічний оркестр.

Мюзикл "Доріан Ґрей"

19:00, Київ, Театр оперети, вул. Велика Васильківська, 53/3

22 липня

– Шукав історію, яка давала би надію, – розповідає режисер Сергій Чеботаренко, 37 років, про спортивну драму "Пульс". – У стрічці йдеться про параолімпійську чемпіонку 2008 року Оксану Ботурчук. Втратила зір, але не кинула заняття спортом. Натрапив на статтю про неї у Вікіпедії. Поїхав у Дніпро. Спілкувався з Оксаною 4 години. Потім – з її родичами, дружиною тренера. Працюючи над фільмом, сам займався бігом. Носив спеціальні лінзи, щоб зрозуміти, що відчувала спортсменка.

Прем'єра спортивної драми "Пульс"

До 25 серпня

– 300–400 глядачів щовечора збираються на покази українського кіно, – каже продюсерка "Кіновернісажу просто неба" Поліна Герман, 33 роки. – Ідея влаштовувати сеанси проста неба з'явилася під час пандемії. Кінотеатри були зачинені, потім працювали з обмеженнями. Показуємо стрічки, які пройшли в прокаті. Не всі можна подивитися онлайн. У програмі – понад 60 фільмів. Зокрема, дитячі та короткий метр.

В Україні є сильна школа документалістики. "Земля блакитна, ніби апельсин" Ірини Цілик переміг на американському кінофестивалі "Санденс", "Цей дощ ніколи не скінчиться" Аліни Горлової виграв у конкурсі дебютів найбільшого фестивалю документального кіно IDFA в Нідерландах. Тому включили в покази й документальне кіно.

У липні побачимо комедію "Халепа на 5 baksiv", історичні стрічки "Захар Беркут", "Тарас. Повернення", "Антон і червона химера", документальні фільми "Війна химер", "Місто, яке зникає", "Поїзд "Київ – війна".

Кіновернісаж просто неба

Київ, парк Шевченка

До 31 липня

– З дня смерті італійського поета Данте Аліг'єрі виповнилося 700 років. Весь світ вшановує його пам'ять, – каже директорка Музею книги і друкарства Валентина Бочковська, 56 років. – Літературознавець Франко Нембріні знайшов унікальний документ XIV століття, в якому жителі Флоренції просять владу проводити лекції, присвячені "Божественній комедії", в костелах. Щоб зрозуміти її суть. Уникати гріхів і знайти праведний шлях. Цю місію спочатку здійснював Бокаччо, автор "Декамерона". Тлумачив "Божественну комедію" для селян і ремісників.

Данте один із перших підняв італійську до рівня літературної мови.

В музеї показують венеційське видання "Божественної комедії" Данте 1502 року, ілюстрації до твору 1970-х художниці Ольги Петрової, які засудила радянська влада.

Також у Музеї книги та друкарства відкрили виставку, присвячену Василеві Стефанику.

– З'явився в українській літературі, як блискавка. Стало зрозуміло, що прийшов майстер. Михайло Коцюбинський писав, що ходив з його книжкою і не міг заспокоїтися. Ольга Кобилянська одразу почала перекладати його новели німецькою, – говорить куратор виставки "Перший український письменник-експресіоніст" Дмитро Палій, 81 рік. – Талант письменника помітили в Польщі, Чехії, Росії. Максим Горький казав про нього: "Як коротко, сильно і страшно пише ця людина". Стефаник переймався життям галицьких селян, які вдома не могли заробити на життя. Емігрували в Північну Америку. "Я писав тому, щоби струни душі нашого селянина так кріпко настроїти і натягнути, щоби з того вийшла велика музика Бетховена; Свою душу пустив у душу народу і там я почорнів з розпуки", – пояснював він у спогадах.

На виставці є рукописи, листи, прижиттєві видання Василя Стефаника, графічні портрети, фотографії й ілюстрації до його творів.

Виставки "Данте – поет бажання" та "Перший український письменник-експресіоніст" до 150-річчя Василя Стефаника

Музей книги та друкарства, Київ, вул. Лаврська, 9

Зараз ви читаєте новину «Як коротко, сильно і страшно пише ця людина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути