четвер, 01 квітня 2021 08:56

70% українців довіряють Збройним силам

Середа, 17 березня, 14:46

Полтавка 53-річна Алла Пушко заходить у кабінет для щеплень в Обласній лікарні відновного лікування та діагностики на вул. Тараса Шевченка, 10. Сідає на кушетку. Медсестра в захисному костюмі та масці робить укол у плече вакциною від коронавірусу Covishield. Просить пів години посидіти в коридорі.

– Маємо пересвідчитися, що добре почуваєтеся, – пояснює. В комп'ютер заносить дані пацієнтки. – Інформація щодо вакцинації буде в сімейного лікаря.

Укол отримала, не стаючи в чергу на щеплення, говорить Алла Володимирівна.

– Напередодні просто обдзвонила всі тутешні лікарні. Запитувала, чи є вільні дози вакцини. У мене брали телефон і обіцяли передзвонити. Вранці набрали з обласної: "Можете під'їжджати. Є доза". Переді мною під кабінетом сиділи три людини. Так само сюди потрапили, ніхто з них не ставав у чергу. Сміялися: "Офіційного уколу ми чекали б років п'ять із нашими темпами вакцинації".

Повторну дозу отримає за 4–12 тижнів.

– Точну дату має сказати сімейний лікар, – говорить Алла Пушко. – Після уколу ніяких симптомів не було. Рука не боліла, температура не підвищувалася. Радію, що вакцинувалася. Бо сестра тяжко перенесла коронавірус. Краще мати від нього хоча б якийсь захист.

До кінця березня Україна має отримати ще 1,5 млн доз індійської вакцини, згідно з контрактом. Міністерство охорони здоров'я планує прищепити близько 30 млн українців до кінця 2021-го

Автор: GettyImages
  Робітники встановлюють нові вхідні двері в Офіс президента в Києві. Старі пошкодили мітингувальники 20 березня під час акції ”Не чуєш? Побачиш”. Люди вимагали звільнити  активіста Сергія Стерненка, якого в лютому засудили до семи років і трьох місяців тюрми. На будівлі балончиком написали ”Волю Стерненку”. Кидали фаєри та запускали феєрверки. Після протесту поліція затримала учасника 25-річного Владислава Стафійчука. Звинуватили в хуліганстві з використанням зброї
Робітники встановлюють нові вхідні двері в Офіс президента в Києві. Старі пошкодили мітингувальники 20 березня під час акції ”Не чуєш? Побачиш”. Люди вимагали звільнити активіста Сергія Стерненка, якого в лютому засудили до семи років і трьох місяців тюрми. На будівлі балончиком написали ”Волю Стерненку”. Кидали фаєри та запускали феєрверки. Після протесту поліція затримала учасника 25-річного Владислава Стафійчука. Звинуватили в хуліганстві з використанням зброї

А в цей час:

– Дивися, що тут блищить! 7 грамів чис­того золота, – кричить чоловікові Данилу 47-річна Юлія Самбір із Рівного. Промиває кишки кабана, якого закололи 2 год. тому.

Знаходить обручку, що її загубила минулого тижня.

– Обшукала вдома й на роботі. Ніде не було. Навіть запідозрила напарницю, що знайшла й собі забрала, – говорить Юлія. – Мабуть, перстень злетів, коли поросятам буряки з осипкою перемішувала.

Знахідку миє під проточною водою. Ховає у скриньку для коштовностей.

– Обручка мене любить. Отримала її від свекрухи. У них вона так передається поколіннями. До цього губила її двічі. У медовий місяць плавали на Світязі, й вона зіслизнула у воді. Чоловік із братом до вечора пірнали, щоб знайти. Удруге забула в пологовому, коли зняла в родзалі. Санітарка повернула за пляшку шампанського. Син на осінь збирається одружуватися. Подарую невістці.

– Мене можна у книгу рекордів заносити. Бо чий іще бізнес проіснував лише два тижні? – каже киянин Андрій Волинець, 38 років.

Збирає речі у своєму магазині італійських товарів на першому поверсі багатоповерхівки.

– Оренда приміщення обійшлася у 28 тисяч гривень – за перший і останній місяць. Заплатив, бо не знав, що за квартиру судяться два брати. Мій орендодавець програв, – говорить Андрій. – На зв'язок не виходить. Грошей не повертає. Написав заяву в поліцію. Його брат здавати квартиру не хоче. Завіз уже свої речі. Без попередження вимкнув світло. У мене потік холодильник, де зберігалися йогурти, маскарпоне, тірамісу й алкоголь. Попсувалося товару на 200 євро.

Речі чоловік перевозить у власну однокімнатну квартиру. Каву, горішки, спагеті, вино, оливкову олію та шоколад складає в диван, комоди й на балкон.

– Продаватиму в інтернеті, – додає Волинець. – Магазину не відкриватиму через жорсткий карантин. У квітні поїду на заробітки в Польщу. Родич там крамницю напівфабрикатів відкрив.

  Верховна Рада не підтримала у другому читанні законопроєкту про скасування переходу на літній чи зимовий час. Документ відправили на доопрацювання. Це займе щонайменше два тижні, прогнозують парламентарії. ”Зупинити час не в змозі навіть той, хто його необачно запустив”, – упевнений художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Верховна Рада не підтримала у другому читанні законопроєкту про скасування переходу на літній чи зимовий час. Документ відправили на доопрацювання. Це займе щонайменше два тижні, прогнозують парламентарії. ”Зупинити час не в змозі навіть той, хто його необачно запустив”, – упевнений художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Інфляція – це податок на бідних

Весь минулий рік міністри й депутати розповідали нам про цілющу інфляцію. Мовляв, треба надрукувати гроші, влити їх в економіку – і настане всесвітнє щастя. І треба лише послати під три чорти МВФ, який заважає друкувати гроші.

Зараз інфляція вже вища, ніж торік. Тепер ті ж можновладці кричать: "Караул, ростуть ціни!", укладають меморандуми й інші папірці, що обмежують зростання цін і тиснуть на бізнес. Говорять про державне регулювання. Захищають "маленького українця". Бо раптом з'ясувалося, що інфляція – це податок на бідних. І дуже боляче б'є по виборцях.

Поки що, на щастя, всі ці меморандуми – декларативні. І значної шкоди економіці не завдають. Але точно не сприяють її зростанню, не підвищують інвестиційної привабливості і змушують бізнес нервувати, менше інвестуючи. Запровадження цінових обмежень завжди закінчується тільки одним – продукти, ціни на які починає регулювати держава, просто зникають. Краще від цього нікому не стає.

Сергій ФУРСА, інвестиційний банкір

Українські проблеми не вирішуються дзвінками з-за кордону

У когось може виникнути враження, що від дзвінка Байдена Зеленському залежать подальші українсько-американські відносини. Хтось воліє бачити в затримці розмови певне виховування українського президента з боку Білого дому. Треті кажуть, що лідер США уникає контактів з Україною через попередній неприємний досвід.

Добрі персональні контакти лідерів однозначно важливі для відносин між країнами. Однак вони формуються не з телефонних розмов та їх кількості.

Відносини між США і Україною залежатимуть від реальних успіхів або невдач Києва у критично важливих для Вашингтона та інших західних партнерів питаннях. Боротьба з корупцією, судова реформа, покращення інвестиційного клімату, протистояння російському впливу всередині країни тощо. Список відомий і не змінюється багато років.

За адміністрації Обами той же Байден купу часу провів у телефонних розмовах із тодішнім президентом Порошенком, вмовляючи його боротися з ­корупцією та проводити інші реформи. Отримав орден Свободи, а не те, про що просив.

Добре, якщо Байден зателефонує Зеленському найближчими днями. Не біда, якщо набере за кілька місяців. Стратегічні проблеми України вирішуються не за дзвінками з-за кордону.

Анатолій МАРЦИНОВСЬКИЙ, журналіст

2017-го сусід купив нову іномарку за 15 тисяч доларів. За чотири роки втрапив у 12 аварій. В останній зламав ногу й руку. Днями відремонтовану машину продав: "Боюся їздити. Бог натякає, що я не автомобіліст".

Віталій ТАРАН

Після вбивства дитини на Херсонщині заборонила 11-річній доньці ходити в гості до однокласниці з іншого дому: "Її тато випиває. Люди в такому стані небезпечні". Мала цю причину переказала подрузі. Та розплакалася посеред уроку. Увечері я купила торт і пішла вибачатися.

Ольга НЕСТЕРЕНКО

На вулиці до мене підбіг хлопець і замахнувся палицею. Займаюся боксом, то моментально збив його з ніг. За секунду примчали двоє його друзів: "Не убивайте його! Це розіграш, знімаємо для тіктоку реакції людей". Обізвав їх придурками.

Олексій ЛЕМЕШ

70% українців довіряють Збройним силам. Це найвища підтримка серед громадських і державних структур, за опитуванням Центра Разумкова, проведеного з 5 по 9 березня. Найменше довіряють судам і чиновникам.

Міністерство освіти з міжнародним фондом The Lego Foundation та Австралійською радою освітніх досліджень перевірять якість початкової школи в Україні. Упродовж чотирьох років аналізуватимуть ефективність ігрових методів навчання.

Із 6 квітня майбутні водії складатимуть теоретичні тести за новими екзаменаційними білетами. Оновлені запитання з'являться в онлайн-тренажері на сайті головного сервісного центру Міністерства внутрішніх справ.

У додатку "Дія" можна буде реєструватися, піднісши ID-паспорт до телефона, що підтримує безконтактну технологію NFC. Зараз для авторизації у програмі необхідно бути клієнтом банку, підключеного до системи BankID.

Близько 26 млн українців користуються соцмережами, за дослідженнями компанії GlobalLogic. Найбільше – фейсбуком, майже 16 млн. Рік тому профілі мали 19 млн людей.

Учнів 4-х і 9-х класів звільнили від цьогорічної підсумкової атестації через епідемію коронавірусу. Так вирішило Міністерство освіти і науки.

318 946 людей записалися на цьогорічне зовнішнє незалежне оцінювання. Це майже на 62 тис. менше, ніж позаторік. Найпопулярнішими предметами стали історія України і математика. Їх складатимуть 247 109 та 242 834 учасники, відповідно. ЗНО пройде з 21 травня по 15 червня

1360 українців двічі перехворіли на коронавірус із початку пандемії, каже директор Центру громадського здоров'я Роман Родина

"Кремль використовує енергоносії як зброю. "Північний потік-2" росіянам потрібен для тиску на Україну та Польщу. Адміністрація Байдена це розуміє. Розглянуть усі варіанти розв'язання проблеми, порадяться з українськими й польськими представниками. І після цього з Європейською комісією буде ухвалене колективне рішення, яке позбавить Путіна цього важеля впливу", –

Деніел ФРІД, колишній координатор Державного департаменту США із санкційної політики

 

Позаторік сильно напилися в барі з друзями. Влаштували бійку з іншою компанією – розбили посуд, перевернули два столи. Від поліції врятувала дружина. Умовила адміністратора не викликати. Заплатила 5 тисяч гривень за збитки.

Олексій, 32 роки, Дніпро

Попросив товариша здати кров для мого батька, якого готували до операції. Той погодився. Під час процедури знепритомнів. Коли привели до тями, зізнався, що дуже боїться уколів. Зомлів, як побачив голку у вені.

Ярослав, 36 років, Полтава

Баба була дуже побожною. Навчила мене в 11 років церковнослов'янської мови. Відправляла читати заупокійні молитви до сусідів у яких, помирали родичі: "Роби Божу справу". Вони платили по 20–50 гривень. Витрачала їх на солодощі.

Алла, 25 років, Миргород Полтавської області

Однокласник зробив тест на батьківство. Бо дізнався, що дружина його зраджувала три роки тому. Якраз коли завагітніла донькою. Отримав результат, але вже місяць не наважується відкрити конверт: "Боюся втратити сенс життя".

Максим, 29 років, Харків

Якось на вечерю приготувала борщ на молоці за рецептом з інтернету. Вийшло смачно. Але за пару годин нас із чоловіком почало нудити. По черзі бігали в туалет усю ніч. Борщ вилили.

Ірина, 41 рік, Київ

Зараз ви читаєте новину «70% українців довіряють Збройним силам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути