четвер, 02 червня 2011 13:23

54-та Венеційський бієнале, 4 червня - 27 листопада

Італія, Венеція, Венеційський Арсенал та парк Джардіні

Проект Оксани Мась Post-vs-Proto-Reneissance

Україну на Венеційському бієнале представлятиме проект Оксани Мась. Художниця збере з дерев'яних яєць сім фрагментів Гентського вівтаря, створеного братами Яном і Губертом ван Ейками у 1432-му. Кожна частина розміром шість на шість метрів складатиметься із 12 800 елементів, виточених із бука.

Оксана МАСЬ, 41 рік

Народилася в місті Іллічівськ на Одещині. Закінчила філософський факультет Одеського університету імені Мечникова. Її роботи є в 180 приватних колекціях. Одна з найвідоміших - мозаїчна картина "Погляд у вічність" із 15 тисяч великодніх яєць. Оксана місяць працює над проектом у Венеції. Каже: "Гентський вівтар свого часу підірвав світ. Це найчастіше крадений твір мистецтва. Третій у списку Гітлера серед цінностей, якими він хотів володіти. На вівтарі намальований рай на Землі. Це те, чим завжди хотіли володіти люди, причому - за життя. У проекті яйця - не писанки. На них зображені гріхи. Спочатку хотіла, щоб малювали бажання. Але вони були банальні - квартири, машини. Коли попросила показати гріхи, заговорили душі".

Про проект розповідає агент художниці Оксана БЕЗРУКОВА, 29 років:

- Оксана з помічниками зафарбовували яйця різними кольорами в Одесі. Далі їх надсилали у тюрми, монастирі, наркодиспансери, школи. Сотню відправили в жіночу колонію. На яйцях від ув'язнених багато інтиму, є діти, повішання, грабіж, телевізори, комп'ютери, facebook. Інші малювали пепсі, горілку, марихуану, шприци. Хтось зобразив морозиво й тістечко як свою слабкість. Багаті показували машини, квартири, сльози. Монахи писали калину-малину, природу, сонце. Один чоловік три дні ходив до Оксани, взяв кілька яєць. Нічого не міг відобразити. Потім поставив крапку й так просив повісити на вівтар. Сказав, що усвідомлює значення цієї крапки.

До проекту долучилися відомі політики й музиканти, просили їх не називати.

Відправляли яйця у 52 країни світу. Іноземці теж малювали безкоштовно. Виявилося, незалежно від національності й релігії, у всіх однакові комплекси й страхи. Основна ідея - якщо ти визнав свій гріх і зобразив його, значить очистився. 150 тисяч людей зробили це, отже, світ став кращий.

Кожен фрагмент вівтаря складається із 26 панелей. Їх перевезли до Італії у фурах. Разом поїхали 150 тисяч букових яєць. Виготовили їх у Івано-Франківську. Вони трохи більші за звичайні - 7 сантиметрів заввишки. Кольори Оксана задавала сама. Малювали кульковими ручками, маркерами, лаком для нігтів. Потім їх обробляли професійні художники, лакували кілька разів.

Років за п'ять Оксана скопіює весь Гентський вівтар. Його розміри сягатимуть 92 метри заввишки й 134 метри у ширину. На мозаїку розміром як футбольне поле піде понад три мільйони яєць.

Зараз ви читаєте новину «54-та Венеційський бієнале, 4 червня - 27 листопада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути