Ексклюзиви
четвер, 14 квітня 2011 13:07

25 хвилин із дельфіном коштують 800 гривень

 

4 квітня, на годиннику 14.00. Переодягнений у спеціальний костюм 5-річний Данило Бешон підходить до басейну Київського дельфінаріуму "Немо". Його привезла маршруткою з Чернігова мати Людмила. Данило вп'яте приїхав на заняття з дельфінотерапії. Черги чекали із січня.

- Заняття (одне заняття коштує 800 грн-?) коштує 800 гривень, триває 25 хвилин. З лікарями не радилася, вирішили з чоловіком. Прочитала в інтернеті, що така терапія розвиває дитину, - розповідає Людмила. - Дорога втомлює, щодня їздимо з дому. Житло знімати в столиці надто дорого. Вдома чекає ще один син. Треба його нагодувати, відправити до школи, уроки перевірити. Чоловік - військовий. Йому ніколи за всім дивитися.

На заняттях присутні тренер і психолог. Тренер викликає свистком двох дельфінів із басейну. Ті виринають із води і плюхаються на підлогу перед хлопчиком.

Дорога втомлює, щодня їздимо з Чернігова. Житло знімати в столиці надто дорого

- Ой! - вигукує Данило і затуляє рота руками.

- Даниле, привітайся з ними. Глянь, які хороші, - каже психолог-дельфінотерапевт 32-річний Станіслав Якушко. - Торкнися, не бійся. Ми гралися з ними минулого тижня. Пригадай: дельфіни наші друзі.

Хлопчик роздивляється тварину, торкається її. Потім разом із психологом робить дельфіну масаж, гладить шию. Наступні 10 хв. Данило кидає тваринам м'ячі й кільця, плескає у долоні. Останні 10 хв. плаває з дельфіном Шкіпером. Той цвіркоче, катає Данила на спині й на животі. Хлопчик верещить від задоволення, махає матері рукою.

- У маршрутці до Чернігова буде 2 години спати, як убитий, - каже Людмила.

За півгодини після сеансу випадково зустрічаю Данила з матір'ю в метро. Хлопчик складає руки, показує, як пірнали дельфіни. Обоє сміються.

 

Після третього заняття діти стають іншими

Психолог-дельфінотерапевт Станіслав ЯКУШКО, 32 роки:

- Дельфінотерапія впливає на психоемоційний розвиток дитини. Половина малюків, яких приводять, мають затримку розвитку мовлення. Не беремо на заняття епілептиків, бо в них у воді може статися напад, та онкохворих. Онкологічні недуги після дельфінотерапії прогресують.

Перед заняттями з дітьми спілкується лікар-психіатр.

Сьогодні записуємо на 22 серпня. Нинішня черга для мене новинка, хоча працюю тут із самого початку. Люди усвідомили, що дельфінотерапія не дає, як таблетки, побічних ефектів.

Черга велика, бо ті, хто спробував, частенько хочуть покупатися з дельфінами знову. Третина охочих пройти таку терапію приїжджають із-за кордону. Найбільше - з Росії.

Стандартні курси дельфінотерапії - п'ять або 10 сеансів. Вже після третього заняття діти стають іншими. Одні спокійнішими, погоджуються спати вдень, чого раніше не було. Інші виявляють невластиву раніше активність. Треті вимовляють свої перші в житті слова.

 

Зараз ви читаєте новину «25 хвилин із дельфіном коштують 800 гривень ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути