середа, 13 березня 2013 16:03

20 кілограмів копійок зібрали громадські активісти міністру оборони

Понеділок, 11 березня, 16.30

О 16.45 у двір Надії Мельник із села Кобринове Тальнівського району на Черкащині заходить сільський голова Юрій Книш, 50 років.

– Надю, знаєш, що тобі орден вручатимуть? Купуй нову сукню й помаду, бо будеш їхати на нагородження й треба мати пристойний вигляд. Подзвонив журналіст із газети та й питає про тебе, а ми не в курсі. Потелефонували в адміністрацію, там підтвердили інформацію: від 7 березня вийшов указ президента про нагородження тебе  орденом княгині Ольги III ступеня.

Жінка йде назустріч із повним відром води. Звістці – радіє. Бере телефон, щоб дзвонити до доньки Світлани. Має двох синів – Богдана та Назара.

Орден вручать за багаторічну працю та внесок у розвиток сільськогосподарського виробництва.

– Це ж і якийсь додаток до пенсії, – говорить Юрій Борисович. – Перший раз на всю Тальнівщину така серйозна нагорода. Ні за роки незалежності, ні за Союзу нічого такого не було.

– У люди вибилася на старості, – почувши розмову, каже 49-річний Іван, чоловік Надії.

– А що, заслужила. Доярка – це важка праця. Хоч і з апаратами, але все одно руки болять. А то ж було світло вимкнули й треба було вручну доїти 25 корів. Так цілий рік пройшов. Було б приємно, якби сам Віктор Янукович вручив, я його ніколи не бачила. Хай би приїхав до нас у село. Побачив як живем, – відказує Надія Федорівна

А в цей час:

24-річний Сергій Дудін виходить із приміщення 5-ї міської клінічної лікарні у Полтаві. Під руку його веде товариш – Іван Кулик, 25 років.

– Оце відзначили свято, – говорить до Сергія. – Казав тобі, не запихайся в'яленими бичками. Вони старі були, аж розсипалися. Зверху сіль повиступала.

Сергій тримається за живіт. 8 березня отруївся рибою з магазину в мікрорайоні Авіамістечко. З'їв зо два десятки в'ялених бичків.

– З пивом так добре ішли, – відповідає Сергій. – Під вечір скрутило. До унітаза ледь добіг. Цілу ніч кожні півгодини нудило. Думав, до ранку не доживу. Два дні голодував. Учора бульйончику сьорбнув три ложки – і зразу все назад. Лікар приписав антибіотики, виводять токсини з організму.

– Якщо до кінця робочого дня не впора­ємося, будемо до ночі працювати, – каже директор Львівської галереї мистецтв 58-річна Лариса Возницька-Разінкова.

Десяток вантажників і працівників галереї у внутрішньому дворику дістають із трьох фур 27 коробок із витворами скульптора ­Івана-­Георга Пінзеля. За процесом слідкують бійці спецпідрозділу "Титан".

День тому скульптури привезли з паризького музею Лувр, де їх експонували три місяці.

– Перш за все, потрібно зняти митні пломби, оглянути стан збереження творів, – продовжує Лариса Возницька. – Потім твори з Тернополя та Івано-Франківська передадуть у їхні музеї в супроводі охорони. 15 експонатів із нашої галереї мистецтв плануємо виставити на тимчасовій експозиції. Виставка триватиме, доки в музеї не проведуть ремонт.

Музей Пінзеля у Львові, що підпорядковується галереї, в аварійному стані: протікає дах, руйнуються стіни.

41-річна Олеся Вітюк із села Ракова Томашпільського району Вінниччини сидить у знахарки. Жінки схилилися над фотографією сина 16-річного Дмитра. Він пішов на дискотеку в сусіднє село Липівка й не повернувся.

– Як крізь землю провалився. Три дні міліція і рятівники шукають його в лісах, у річці, в ярах. Я була вже в двох бабок. Сказали, уже не живий, але десь близько біля дому. Міліція почала ще й по хатах шукати, – втирає зім'ятою хустинкою сльози Олеся Василівна. – Пішов із друзями відпочити до клубу. Поверталися додому, хлопці стали перекурити, а він уперед пішов. Кажуть, тільки встигли розвернутися, а його не стало.

Знахарка мовчки слухає жінку, дивиться у вікно й перетасовує карти.

– Мобільний телефон його знайшли на подвір'ї у жінки за вісім хат від того місця, де вони розійшлися, – каже Олеся Василівна.

– Хлопець ще живий. Його треба шукати у відкритому приміщенні в районі дискотеки. ­Потрібно поспішити, бо голова в нього дуже ­побита, він лежить.

20 кілограмів копійок номіналом 1, 2 та 5 зібрали громадські активісти міністру оборони Павлові Лебедєву під Ленінським райсудом у Севастополі. Там розглядали справу журналістки Яни Васильківської. Її звинувачують у наклепі, образі честі та гідності ­міністра, хочуть змусити заплатити $10 тис. Вона написала, що Лебедєв ­присвоїв заслуги щодо купівлі обладнання міській лікарні. Насправді його придбали за державний кошт

Заява Яценюка свідчить про його капітуляцію

Після рішення суду щодо позбавлення Сергія Власенка мандата народного депутата, Арсеній Яценюк заявив, що "ніяких виборів у 2015 році не буде". При цьому він зазначив, що опозиція підніматиме людей на протест.

Недосвідченість Яценюка спрацювала проти нього. Він зробив багато істеричних заяв, а це свідчить про капітуляцію. Я розумію його емоції, схвильованість, невдоволення. Але політик має думати про майбутнє. Адже як розуміти його слова виборцям тієї ж "Батьківщини"?

Володимир ФЕСЕНКО, політолог

На Банкову чекає дипломатична зима

Брюссель і Москва не битимуться за Януковича. Україна вже давно перестала бути містком для них. Вони ходять у гості одне до одного іншими, значно коротшими доріжками. Якщо Янукович і надалі демонстративно ігноруватиме європейські вимоги, у ЄС може увірватися терпець. Розв'язок ситуації не за горами. Європа чітко окреслила для нашого президента часові рамки виконання ультиматуму. Якщо вона буде послідовною, а Янукович невиправно впертим, Банкову чекає дипломатична зима. У нього не залишиться іншого шляху, ніж піти на поступки Росії, задовольнити її ключові забаганки й перетворитися на васала. Але це – квиток в один бік.

Михайло БАСАРАБ, політолог

Влада залякуватиме українців

До кінця 2013 року в Україні заборонять ­депозити в іноземній валюті. Це передбачає законопроект депутата-"регіонала" Євгена ­Сігала.

У Партії регіонів більшість у Верховній Раді. Тому, ймовірно, законопроект схвалять. Уряд із Нацбанком таким чином хочуть витягнути із населення долари. Українці нерідко тримають заощадження у доларових депозитах, бо американська валюта знецінюється не так швидко, як українська. Проте є ймовірність того, що законопроект не збираються приймати. ­Вирішили залякати ним людей, щоб ті скоріше міняли долари на гривні. Як це було півроку тому. Тоді урядовці казали, що введуть податок на депозити в доларах. Українці злякалися й продали понад 4 мільярди доларів. А податку не ввели.

Олексій ЛУПОНОСОВ, економіст

Що робили в прокуратурі та міліції

Міліціонери з Полтавського райвідділу відпустили на підписку про невиїзд 36-річну Наталію Гниду з приміського села Циганське. Уночі 19 лютого вона народила сина й викинула його у вигрібну яму надвірного туалету. Пояснила, що народженням дитини намагалась повернути чоловіка від коханки, однак той не схотів, тому малого втопила. Жінці загрожує п'ять років в'язниці. У неї є сини 19-річний Олег і Максим, 14 років.

Слідчий Хмельницької міської прокуратури відкрив кримінальне провадження за побиття 38-річного Артура Сторожука. Він постраждав від працівників міліції 22 вересня 2010-го біля кафе "Пелікан". Щоб не зміг написати заяву, йому розтрощили руку. ­Кістка була роздроблена на 11 уламків. Два з половиною роки чоловік намагався покарати кривдників. Весь цей час міліціонери не могли їх спіймати і, зрештою, справу закрили. "Пояснили, що за новим законодавством покази свідків не є доказами. Тепер необхідна тільки відеозйомка. Я нічого не знімав, бо ж не готувався, що мене битимуть", – каже Сторожук. Нове кримінальне провадження відкрили, щойно постраждалий поскаржився до ЗМІ.

Від 28 лютого шукають зниклих у селі Глиниця Радомишльського району на Житомирщині 3-річного Андрія та братів Левенчуків – на рік старшого ­брата Данила. ­Водолази обстежили ­близько 10 км дна річки Мика, що протікає неподалік їхнього будинку. Поки що безрезультатно. ­Напередодні селяни бачили чужу машину, припускають, що хлопчиків могли викрасти. У сусідньому районі зник 10-річний Денис Саламатін, хворий на аутизм. Правоохоронці не позв'язують ці зникнення.

На понад 10 тис. грн судових позовів направили проти нардепа-"свободівця" 37-річного Ігоря Мірошниченка та його помічників. 15 лютого вони знесли пам'ятник Володимиру Леніну в місті Охтирка на Сумщині.

Головний лікар ­найбільшої в місті Краматорськ на Донеччині ­лікарні №3 Олександр Каліберда звільнився й переїздить до Севастополя після 17 років перебування на цій посаді. "Я втомився боротися з безладом", – пояснив. Головлікаря обурило, що торік казначейство не проплатило закладу близько 1 млн грн. Стільки ж цього року недодав фонд зар­плати. ­Керівництво вимагало скорочувати витрати, зберігаючи при цьому всі функції лікувальної установи.

"Нам кажуть, що дороги майже готові, а ми бачимо, як асфальт засипають у калюжі й загортають ногою. І так по всій Україні. Це не ремонт доріг, це окозамилювання і банальний розпил грошей, який ще раз підтверджує – Укравтодору існувати не повинно".

Віктор БАЛОГА, позафракційний народний депутат, про те, що Укравтодор відзвітував прем'єр-міністру Миколі Азарову про ремонт 90 відсотків доріг

"Ми всі йдемо до церкви, молимося, але коли виходимо – забуваємо, за що там молились. Бо починається інше, буденне життя. Ми приходимо на патріотичні зібрання, говоримо про свій патріотизм, б'ємо себе в груди. А вийшли – й одразу про це забуваємо і думаємо про матеріальне. То коли ми сьогодні говоримо про Україну і про краще майбутнє, подумаймо, чи ми його заслужили. Хіба Бог вам дасть Україну, коли ви в нього просите грошей, золота?", - Юрій ШУХЕВИЧ, Герой України, син головнокомандувача УПА Романа Шухевича

Анекдоти

На початку прес-конференції Янукович попросив журналістів, аби запитували так, щоб не довелося потім за це відповідати.

Після заборони чиновникам володіти активами за кордоном у їхньому середовищі раптово зріс статус тещі.

Янукович прийшов на дитячу виставку з 20 охоронцями, тому що дитина може одним запитанням вибити мізки дорослому дядькові.

Зараз ви читаєте новину «20 кілограмів копійок зібрали громадські активісти міністру оборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути