Ексклюзиви
вівторок, 27 серпня 2013 18:42

10 книжок вересня

  До збірки есеїв Миколи Рябчука ”Попереднє життя” увійшли колонки, які він писав для ”Газети по-українськи” протягом 2008–2013 років
До збірки есеїв Миколи Рябчука ”Попереднє життя” увійшли колонки, які він писав для ”Газети по-українськи” протягом 2008–2013 років

IV Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Czernowitz

6 – 8 вересня, Чернівці

XX форум видавців у Львові 12 – 15 вересня

Віктор СУВОРОВ, "Її ім'я було Татьяна"

"Чьорчілль не заявляв і не писав, що Сталін прийняв Росію із сохою, а залишив з атомною бомбою. А якби й бовкнув таку дурість, то формулу цю слід було б уточнити: з тією таки ж сохою і залишив", – пише колишній розвідник Віктор Суворов у новій книжці "Її ім'я було Татьяна". Так звали ядерну бомбу, яку в СРСР випробовували на людях.

 

Любко ДЕРЕШ, "Остання любов Асури  Махараджа"

"Асура Махарадж вище пояса людина, нижче пояса – змія. Він демон, працівник наукового інституту, який вивчає інтелектуальний розвиток планети Земля. Мешкає на одній із нижніх райських планет. Там усі живуть у достатку, але немає почуттів. Асура Махарадж закохується у земну дівчину", – нова книжка Любка Дереша розповідає історію про демонів і напівбогів. Кілька перших сторінок роману автор написав торік у Єгипті, а весь твір – у польському місті Краків.

 

Кость МОСКАЛЕЦЬ, збірка "Вечірній мед"

Близько чотирьох сотень жителів налічує село Матіївка на правому березі річки Сейм, за 30 км від райцентру Бахмач. Серед них – письменник Кость Москалець. Автор слів пісні "Вона" гурту "Плач Єремії", які багато хто вважає народними. Мешкає у власноруч зведеному будинку, який називає Келією Чайної Троянди.

 

Микола РЯБЧУК, "Попереднє життя", збірка есеїв

"Криза – не так стан кишень, як стан душі", – пише у есеї "Безквитковий проїзд" Микола Рябчук. – Тому в нас і країна така. Міністри крадуть по кілька мільйонів, прості люди – по кілька гривень".

 

Юрій ІЗДРИК, збірка віршів "Після прози"

"У мені троє гріються під однією ковдрою: музикант, художник і літератор. Літератор постійно перетягує цю ковдру на себе, але ті двоє теж не замерзають, – каже Юрій Іздрик. Таланти поєднує у проекті Drumтиатр, де виконує власні вірші під електронну музику Григорія Семенчука. Одну з пісень – зі словами "осіння осанна" і проханням "поцілуй у вушко" – присвятили Оксані Забужко.

"Жити-пити", збірка оповідань

"Героїня Євгенії Кононенко пише оповідання для літературної "антиалкогольної збірки",

а сама при цьому п'є. Євген Положій написав про чоловічка, який живе на дні порожньої пляшки", – розповідає про новели колег

зі збірки "Жити-пити" Галина Вдовиченко.

Її герой викидає найцінніші речі – дитячий фотоальбом, листи дружини, іграшки сина.

У новелі жодного разу не згадані слова –

"алкоголік", "спирт", "п'є".

 

Юрій МАКАРОВ,"За чверть десята"

Усі прокльони героя нової повісті Юрія Макарова збуваються. Серед фраз Миколи Павловича багато питомо українських:

А щоб у тебе пір'я в роті поросло

А щоб тобі курка на ногу наступила

Щоб тобі булька з носа вискочила

А щоб твоєю мордою просо молотили

А щоб тебе муха вбрикнула

А щоби твоя срака по шву розійшлася

Тарас і Мар'яна ПРОХАСЬКИ, "хто зробить сніг"

Народженням 13 кротенят починається перша дитяча книжка Тараса Прохаська. ­Ілюстрації малювала його дружина Мар'яна.

"Це не гостросюжетна повість, там немає карколомних пригод, – каже автор. – Більше йдеться про стосунки між дітьми. Кротенята живуть у лісі й контактують з іншими звірятами – буденне життя, як воно є".

 

Брати КАПРАНОВИ, "Мальована історія Незалежності України"

Про трьох найколоритніших героїв історії України в коміксах розповідає Дмитро Капранов:

 

Мамай – поет- воїн високого рангу в Золотій Орді. Був воєводою, впливав на призначення ханів. Але якось зібрав усіх людей від Подніпров'я до Криму й організував бунт за незалежність рідної землі. У коміксі Мамай звільняє бранців від ординців. Його портрет вішають на покуті, як ікону.

 

Петро Сагайдачний – в одну прекрасну мить записався з усім Військом Запорозьким до Київського братства – створив "кришу" для культури. Якщо порівнювати масштаб постатей – то Хмельницький поруч навіть не стояв. У коміксі показали Сагайдачного в битві під Хотином. Коли турки наступали з бойовими слонами, Сагайдачний наказав козацькому флотові пройти Чорне море і підкорити Стамбул – умів завдати удару зненацька.

 

Роман Шухевич – увійшов у світову еліту політичних діячів, сидячи в лісі. Створив підпільну державу Україна, а з УПА фактично зробив те, що Сагайдачний із Війська Запорозького. Загинув у бою, як справжній козак. Ніхто ніколи так довго не воював із Радянським Союзом.

 

Лариса ДЕНИСЕНКО, "Розрахунковий стан"  Невипадкову смерть податківця у першому детективі Лариси Денисенко вивчає слідчий Вадим Зозуля. Це жартівливий, емоційний чоловік середнього віку. Найбільше боїться своєї колишньої дружини й бабусиних жахливих оповідок.

Зараз ви читаєте новину «10 книжок вересня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути