четвер, 13 квітня 2023 13:55

Зробили унікальне фото Юпітера та його супутників

Створений для детального спостереження за Землею штучний супутник Pleiades Neo зробив рідкісні фото Юпітера та його супутників.

Унікальну світлину опублікував європейський аерокосмічний гігант Airbus у Twitter, повідомляє Space. На фото зображені всі чотири супутники газового гіганта.

"Крижані супутники танцюють навколо Юпітера. Важко повірити, але ці знімки були зроблені нашим супутником. Pleiades Neo – це найсучасніші європейські супутники спостереження за Землею, здатні надавати зображення із роздільною здатністю 4 дюйми (30 сантиметрів)", – написала компанія.

Автор: Airbus
  Рідкісне фото Юпітера та його супутників
Рідкісне фото Юпітера та його супутників

Фото оприлюднили за два дні до запланованого запуску європейського космічного апарату Jupiter Icy Moon Explorer (JUICE) – флагманської наукової місії, яка вивчатиме Юпітер та його супутники зблизька. Компанія Airbus, яка створила і експлуатує супутник Pleiades Neo, також є головним підрядником місії JUICE.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Другий Місяць: вчені відкрили стародавній супутник Землі

Спочатку в Airbus планували використовувати чотири космічних апарати, але наразі на орбіті перебувають лише два. Другу пару супутників компанія торік втратила через невдалий запуск європейської ракети Vega C у грудні.

Місія JUICE стартувала 13 квітня з європейського космодрому в Куру, Французька Гвіана. Космічний апарат летітиме до місця призначення майже 8 років. Він першим вийде на орбіту супутника Ганімеда.

NASA та Канадське космічне агентство назвали імена чотирьох астронавтів, які вперше за 50 років облетять Місяць на кораблі Artemis II.

Політ експедиції триватиме близько 10 днів. Місія має на меті перевірку систем життєзабезпечення космічного корабля Orion, а також можливості для життя й роботи в далекому космосі. У місячній місії вперше візьмуть участь жінка, афроамериканець і канадець.

У 2024 році учасники місії вирушать до Місяця на кораблі Orion, облетять його та повернуться додому. А вже місія Artemis ІІІ, яка запланована на 2025 рік, передбачає висадку астронавтів на поверхню супутника.

Зараз ви читаєте новину «Зробили унікальне фото Юпітера та його супутників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути