четвер, 13 квітня 2023 09:09

Другий Місяць: вчені відкрили стародавній супутник Землі

Астрономи виявили стародавній супутник Землі, який обертається навколо Сонця синхронно із Землею. Це робить його "квазімісяцем" нашої планети.

Астероїд 2023 FW13 перебуває на настільки складній орбіті, що пролітає "на півдорозі до Марса і на півдорозі до Венери", повідомив Девід Чандлер із Sky & Telescope, передає Space.com.

"Вчені вперше помітили астероїд 28 березня за допомогою оглядового телескопа Pan-STARRS. Він робить знімки нічного неба з вершини Халеакала – сплячого вулкана на гавайському острові Мауї", – ідеться у повідомленні.

Наявність астероїда незабаром підтвердили за допомогою телескопа на Гаваях і обсерваторії на горі Леммон в Арізоні. Після проходження всіх перевірок 1 квітня офіційно оголосили про його відкриття.

Автор: space.com
  Астрономи відкрили астероїд, який обертається за 15 млн км від Землі
Астрономи відкрили астероїд, який обертається за 15 млн км від Землі

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Марсом можна "гуляти" – створили найдетальнішу в історії 3D-мапу планети

Ця новина привернула увагу журналіста французького вебсайту новин Futura Адрієна Коффіне. Накресливши шлях астероїда за допомогою симулятора орбіти, розробленого астрономом-любителем Тоні Данном, Коффіне першим виявив, що 2023 FW13 обертається навколо Сонця за той самий час, що й Земля, і водночас обертається навколо нашої планети. Ця інформація дозволила зробити висновок, що небесне тіло є квазімісяцем.

За попередніми оцінками, 2023 FW13 має близько 20 м завширшки. Щороку він наближається на 15 млн км до Землі. Для порівняння: найближча точка місячної орбіти на Землі – 360 тис. км.

NASA та Канадське космічне агентство назвали імена чотирьох астронавтів, які вперше за 50 років облетять Місяць на кораблі Artemis II.

Політ експедиції триватиме близько 10 днів. Місія має на меті перевірку систем життєзабезпечення космічного корабля Orion, а також можливості для життя й роботи в далекому космосі. У місячній місії вперше візьмуть участь жінка, афроамериканець і канадець.

У 2024 році учасники місії вирушать до Місяця на кораблі Orion, облетять його та повернуться додому. А вже місія Artemis ІІІ, яка запланована на 2025 рік, передбачає висадку астронавтів на поверхню супутника.

Зараз ви читаєте новину «Другий Місяць: вчені відкрили стародавній супутник Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути