вівторок, 23 лютого 2021 10:00

ЗНО не допоможе вирішити питання з математичною освітою в Україні - експерт

ЗНО не допоможе вирішити питання з математичною освітою в Україні - експерт
ЗНО не допоможе вирішити питання з математичною освітою в Україні - експерт фото: pedrada.com.ua

Майже 400 тис. осіб складали ЗНО під час основної сесії 2020 року, проте 26 % зареєстрованих учасників не змогли пройти тестування. Так, 393 особи з'явилися на тестування без обов'язкових документів, 268 учасників порушили процедуру тестування, 127 осіб мали ознаки ГРВІ у день тестування, а 9 учасників не змогли приїхати на ЗНО через повені в західних областях України.

Через пандемію та локдаун МОН знизило порогові бали з усіх предметів порівняно з 2019 роком. Найбільше зниження відбулося з математики і хімії. 2020 року мінімальний поріг склав/не склав становив 9 тестових балів з математики і 13 балів з хімії. 91 % учасників ЗНО подолали поріг склав/не склав і отримали можливість вступати у вищі навчальні заклади.

"Щороку на ЗНО виставляють пороговий бал склав/не склав. Цей бал є досить низьким і учні можуть його отримати на межі сліпого вгадування. Наприклад, якщо учень в усіх питаннях ставить варіант А, то вже автоматично отримує такий бал", - каже Gazeta.ua заслужений вчитель України, редактор порталу "Освітня політика" Віктор Громовий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найуспішніші залишатимуться за кордоном - експерт про гранти

Експерт переконаний, що відсутність високого порогового бала повністю демотивує учнів до навчання.

"Багато учнів не мають бажання вчитися, оскільки пороговий бал мінімальний. Його треба збільшувати. Немає нічого страшного в тому, що 20 відсотків учнів його б не отримали. Наступного року вони б зрозуміли, що потрібно вчитися. Учні отримують свідоцтво про здобуття загальної середньої освіти, а за фактом вони її не здобули. Це профанація самого свідоцтва. ДПА і ЗНО не стимулюють вчитися, а потім люди дивуються, чому в Україні така ситуація з освітою", - додає експерт.

Торік найменше учасників складали ЗНО з фізики та хімії, більш як 28 і 14 тис. відповідно. Ці показники падають вже кілька років поспіль.

"Мало учнів складають на ЗНО біологію, фізику та хімію. Цьогоріч зробили обов'язковим ЗНО з математики. Вважають, що ЗНО з математики стане своєрідною панацеєю від катастрофічного стану математичної освіти в Україні. Це складна проблема, але ЗНО не допоможе її вирішити. Для того, щоб підвищити рівень математичної освіти, потрібно створювати підручники нового покоління та підвищувати професійний рівень вчителів. Потрібно створювати ту атмосферу, яка б заохочувала нове покоління до вивчення математики, фізики та інших точних наук", - підкреслив експерт.

1 лютого 2021 року розпочалася реєстрація на основну сесію зовнішнього незалежного оцінювання 2021 року. Цьогоріч реєстрація триватиме до 5 березня. Участь в основній сесії ЗНО є безкоштовною. Кожен учасник має право скласти тести не більш як із 5 навчальних предметів.

Зараз ви читаєте новину «ЗНО не допоможе вирішити питання з математичною освітою в Україні - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути