Ексклюзиви
середа, 03 лютого 2021 15:53

Найуспішніші залишатимуться за кордоном - експерт про гранти

Найуспішніші залишатимуться за кордоном - експерт про гранти
Найуспішніші випускники залишаться за кордоном - експерт про запровадження грантів фото: carpathia.gov.ua

Відтепер найуспішніші учасники зовнішнього незалежного оцінювання зможуть отримати премії, стипендії та гранти на здобуття вищої освіти за кордоном. Відповідний указ підписав президент Володимир Зеленський 28 січня.

Найкращі учасники ЗНО отримуватимуть щомісяця президентську стипендію у розмірі 10 тис. грн, переможці всеукраїнських учнівських олімпіад - разову премію у 20 тис. грн, а переможці міжнародних олімпіад - 100 тис. грн.

Загалом призначать 250 стипендій для 10 учнів із кожного регіону України за умови, що дитина обирає і навчається в українському ВНЗ.

Окрім того, щороку виділятимуть президентські гранти для здобуття вищої освіти за кордоном - у вузах США, Великої Британії, Німеччини, Франції, Канади, Японії, Китаю, Південної Кореї та ін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Живе навчання завжди було дорогим задоволенням - експерт розповів про попит на репетиторів

"Такі нововведення необхідні для талановитої молоді, проте є також певні ризики. Україна ризикує у будь-якому разі. Надаючи гранти, немає стовідсоткової гарантії, що фахівці повернуться, - говорить Gazeta.ua Заслужений вчитель України та головний редактор порталу "Освітня політика" Віктор Громовий. - 2 роки тому я брав участь у місячній програмі у Польщі, зокрема, було 2 тижні навчання на базі Ягелонського університету в Кракові. З 50 тисяч студентів Ягелонського університету навчалися 5 тисяч українців, тобто 10 відсотків. Зрозуміло, що абсолютна більшість з них не повернеться в Україну, оскільки тут немає відповідної роботи за їхнім фахом і нормального рівня заробітної плати".

2020 року основну сесію зовнішнього незалежного оцінювання 447 абітурієнтів склали на максимальний бал — 200. Це вдвічі більше, ніж 2019-го, коли ЗНО на 200 балів склали 274 учасники.

"Якщо економіка генеруватиме попит на отримані спеціальності та гідний рівень заробітної плати, то не тільки українці, а й поляки та китайці приїдуть працювати саме в Україну. Одна справа мати фахівця, і зовсім інше - попит", переконаний фахівець.

1 лютого 2021 року розпочалася реєстрація на основну сесію зовнішнього незалежного оцінювання 2021 року. Цьогоріч реєстрація триватиме до 5 березня. Участь в основній сесії ЗНО є безкоштовною. Кожен учасник має право скласти тести не більш як із 5 навчальних предметів

Зараз ви читаєте новину «Найуспішніші залишатимуться за кордоном - експерт про гранти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути