середа, 20 вересня 2017 15:15

Знайшли гробницю короля племені майя

Знайшли гробницю короля племені майя
Ті 'Чан Ахк - один з монархів династії Вак. Він правив у 4 ст. Фото: fainaidea.com.

Археологи виявили у Гватемалі (країна в Центральній Америці) гробницю короля майя - Ті Чан Ахка.

Ті Чан Ахк - один з монархів династії Вак, який правив у IV ст., пише fainaidea.com.

Знахідка - найстаріша гробниця з тих, які виявили науковці у стародавньому місті Ель Перу-Вака. Тут перетиналися основні торговельні маршрути, що йшли з півночі на південь і зі сходу на захід. Археологи датують знахідку 300-350 р.

"Майя класичного періоду шанували померлих царів як богів, вони вважали їх живими душами, які перебувають у світі смерті. Гробниця цього вождя освятила землю королівського палацу династії Вак. Це схоже на могили давньосаксонських королів у Вестмінстерському соборі. Це місце слави роду і його величі", - каже професор Вашингтонського університету в Сент-Луїсі Давид Фрейдель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли у Єгипті туалет V ст

Написів, які б достеменно ідентифікували гробницю як королівську, дослідники не виявили. Втім знайдена нефритова маска із зображенням бога кукурудзи вказує на те, що останки належать королеві. Королів у племені майя називали нащадками бога кукурудзи. Саме їм робили такі маски.

У похованні виявили 22 витончені керамічні посудини, нефритові прикраси, кручені морські раковини і перламутрову підвіску-кулон у вигляді крокодила. Маска і останки верховного вождя пофарбовані у яскраво-червоний колір.

У Гватемалі виявили 9 тіл дітей. Їх принесли у жертву народи майя. П'ятьох дітей поховали в одному місці. Чотири з них були немовлятами, а один мав 4-5 років. У похованнях знайшли камінці та бісер. Усього 42 артефакти.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли гробницю короля племені майя». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути