середа, 12 травня 2021 12:55

"Загін" морських котиків приплив до українських полярників
6

Морські котики влаштували лежбище неподалік "Вернадського"
Фото: Національний антарктичний науковий центр
Морські котики влаштували лежбище неподалік "Вернадського"
Морські котики влаштували лежбище неподалік "Вернадського"
Морські котики влаштували лежбище неподалік "Вернадського"
Морські котики влаштували лежбище неподалік "Вернадського"

До Національного антарктичного наукового центру припливли 80 південних морських котиків. Вони вподобали територію біля аварійної бази, неподалік "Вернадського", і влаштували там лежбище.

До станції південні морські котики починають припливати наприкінці антарктичного літа, щоб відпочити на островах із рівними кам'янистими ділянками. На зиму вони здебільшого мігрують на північ, до островів Субантарктики, повідомляє пресслужба Національного антарктичного наукового центру.

У цьому районі котики їдять переважно криль, рідше – рибу та молюсків. Зокрема, охоче ковтають молюсків "антарктичне блюдце", мушлі яких відіграють роль камінців-гастролітів, що покращують травлення. За їжею пірнають здебільшого вночі, занурюючись неглибоко й на короткий час.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подарували на день народження та знімався для Vogue: яких тварин тримають знаменитості

Південні морські котики завдовжки від одного до двох метрів, важать від 30 до 160 кг. Самці більші за самиць і мають помітну чорну гриву з білими чи сірими волосинами.

На відміну від тюленів Ведделла, морських леопардів чи крабоїдів, морський котик не належить до родини справжніх тюленів. Це пов'язано з тим, що в котиків видні вуха, а справжні тюлені не мають зовнішніх вушних раковин.

Морські котики мають складні стосунки з людьми. Раніше вони пережили страшне винищення. Звіробої масово вбивали їх заради цінної шкіри. Побачивши людей здалеку, котики починають фиркати й намагаються атакувати.

У родині столичних бізонів народилося маля. Батьками стали Варяга й Веста. Виношує дитинча самиця бізона дев'ять місяців. Зазвичай новонароджений малюк важить близько 30 кг. За кілька годин після появи на світ, він встає на ноги й починає бігати.

Зараз ви читаєте новину «"Загін" морських котиків приплив до українських полярників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути