середа, 05 липня 2017 14:15

Вузи покривають нестачу фінансування за допомогою студентів-трієчників - експерт

Вузи покривають нестачу фінансування за допомогою студентів-трієчників - експерт
"Медичні університети добирають нестачу грошей за рахунок контрактників з низькими балами та іноземних студентів" . Фото: Город Х

Цього року вступ на медичні спеціальності викликав багато дискусій у суспільстві. Спочатку прохідний бал підняли до 150. Згодом залишили на попередньому рівні - 103. До питання встановленого порогу повернуться перед вступом наступного року, повідомляють у Міносвіти.

Дискутувати потрібно не через певний поріг, а через причини, чому медичні вузи беруть вступників із низькими балами, кажуть фахівці.

"Міністерство охорони здоров'я почало боротьбу з наслідками, а не з причинами. Я не підтримую Богомолець, для неї питання вищої освіти соте на порядку денному. Не впевнений, що її цікавить щось, окрім того, як вжалити Супрун чи когось з команди Міністерства охорони здоров'я. Справа у тому, що держава давно недофінансовує медичні вузи. На кожного бюджетника дає лише половину з необхідних грошей, а то й менше собівартості навчання. Медичні університети добирають нестачу грошей за рахунок контрактників із низькими балами та іноземних студентів. Цим самим понижують планку прийому. А держава закриває на це очі. Якби на кожного бюджетника давали хоча б наближену суму до собівартості його підготовки, слабких контрактників у вузах не було б", - каже Gazeta.ua експерт аналітичного центру CEDOS Єгор Стадний.

Фінансування на рівні собівартості для кожного бюджетника буде тоді, коли зменшиться кількість місць державного замовлення, вважає аналітик.

"Кількість бюджетних місць збільшують попри економічну кризу та урізання видатків. Як наслідок, на одне бюджетне місце все менше і менше державного фінансування. Потрібно зменшувати кількість бюджетних місць за тієї ж суми фінансування. Тоді подібних дискусій не виникатиме", - розповідає Стадний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які університети отримають більше бюджетних місць

Абітурієнти з окупованого Донбасу та Криму мають право отримати освіту в українських вузах. Випускники, які складали ЗНО цього року чи минулого, вступатимуть на загальних умовах. Абітурієнти, які не отримали документи про українську освіту, складатимуть вступні іспити. Це - українська мова та історія (іспити ДПА) та вступний, який визначає вуз.

Зараз ви читаєте новину «Вузи покривають нестачу фінансування за допомогою студентів-трієчників - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути