пʼятниця, 25 жовтня 2019 03:30

Вперше зробили якісний знімок зворотної сторони Плутону

Вперше зробили якісний знімок зворотної сторони Плутону
Це найкраща фотографія планети із 2015-го. Фото: NASA.

Учасники місії NASA New Horizons опублікували найякісніший знімок зворотної сторони Плутона.

Ця частина планети залишилася практично "невидимою" для космічного апарату, який минув карликову планету в липні 2015-го.

Для одного повного обертання Плутона довкола своєї осі потрібно 6,4 земних дня, а зонд зближувався з ним всього на кілька годин. У цей час одна сторона була освітлена Сонцем і добре помітна, але інша ховалася в тіні, передає NASA.

Вчені обробили знімки, зроблені з відстані 6 млн кілометрів, за допомогою спеціальної програми і змогли отримати чітке зображення. Остаточний варіант виявився в 100 разів кращий, ніж у телескопа Hubble, який використовувався для спостережень за Плутоном.

"Ми вибрали найкращі фотографії чорно-білих і кольорових камер і об'єднали їх в одну мозаїку", – пояснив дослідник New Horizons Алан Штерн.

На ближній стороні Плутона, в області під назвою Рівнина Супутника (Sputnik Planitia), скупчилася велика кількість метанового льоду. В іншій півкулі таких запасів не виявилося, але проглядається темна область, яка може бути пов'язана з Долиною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Біля Землі пролетить небезпечний астероїд. Буде онлайн трансляція

Вчені вважають, що Sputnik Planitia сформувалася в результаті якоїсь катастрофічної події. Швидше за все, падіння астероїда. Потужний удар міг змінити рельєф в місцевості, що знаходиться з протилежного боку від епіцентру.

Фахівці розглянули на іншій стороні Плутона темні лінії, що перетинаються. Це або гірські хребти, або розломи, що виникли в результаті катаклізму.

Ще одне цікаве спостереження було пов'язано з кратером Сімонеллі, чий діаметр досягає 250 кілометрів. У ньому виявили басейни азотного льоду, вуглекислого газу та метану. Вивчивши знімки, автори дослідження припустили, що дно кратера також може бути вкрите льодом.

Крім того, члени місії помітили загадкову темну смугу, яка практично повністю оперізує Плутон і переривається лише над Долиною Супутника. За їх словами, це можуть бути частинки атмосферного туману, нагріті Сонцем і тому не перетворилися в лід.

Американські астронавтки Крістіна Коч та Джессіка Мейр почали першу жіночу місячну прогулянку за межами Міжнародної космічної станції. Жінки змінюватимуть дефектний електрощиток.

Зараз ви читаєте новину «Вперше зробили якісний знімок зворотної сторони Плутону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути