Ексклюзиви
пʼятниця, 09 лютого 2018 16:29

Вперше в лабораторії виростили людську яйцеклітину

Вперше в лабораторії виростили людську яйцеклітину
У лабораторії виростили повноцінні яйцеклітини Фото: news.vse42.

Британські біологи вперше змогли виростити повноцінні яйцеклітини. Експеримент провели з використанням особливого коктейлю з білків і сигнальних молекул.

"Ми навчилися управляти всіма стадіями росту яйцеклітин у лабораторії, що розширює наш арсенал у боротьбі з безпліддям", - повідомила Евелін Телфер з Единбурзького університету.

За її словами, зараз вчені намагаються зрозуміти, як потрібно змінити умови середовища, щоб змусити яйцеклітини рости краще.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Несподівано: вчені розповіли, як можна вилікувати грип сексом

Мікробіологи сподіваються отримати дозвіл на проведення досліду із запліднення.

Результати дослідження опублікували у науковому журналі Molecular Human Reproduction.

Телфер та її колеги виростили повноцінні яйцеклітини не з стовбурових клітин мишей, а з незрілих гамет, витягнутих з яєчника декількох десятків жінок-добровольців.

"Це прорив, який показує, що можливий повний розвиток яйцеклітин людини в лабораторії, більш як через 20 років після того, як це було успішно випробувано на мишах. Як визнають автори, їм ще належить зробити набагато важливіші дослідження, але це може послужити основою для збереження фертильності у жінок і дівчаток із ширшим спектром видів раку, ніж це можливо, використовуючи існуючі методи", - говорить професор Деніел Брайсон з департаменту репродуктивного здоров'я Манчестерського університету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали смачний продукт, який продовжує молодість

Подібна техніка вирощування яйцеклітин дозволить раковим хворим зберегти шанси на продовження роду навіть у тому випадку, якщо їхні статеві клітини знищить радіація.

Вчені назвали найнезручнішу позу для сексу - "69 стоячи". Виявилося, що 57% жінок і 43% чоловіків назвали саме цю позицію найбільш незручною. У них вона викликає стрес.

Зараз ви читаєте новину «Вперше в лабораторії виростили людську яйцеклітину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути