Ексклюзиви
середа, 09 червня 2021 09:03

Визнали існування п'ятого океану: почнуть вказувати на картах

Визнали існування п'ятого океану: почнуть вказувати на картах
National Geographic стежив за Міжнародною гідрографічною організацією щодо морських назв. Фото: pixabay.com

На мапи американського телеканалу, який транслює науково-популярні фільми виробництва Національного географічного товариства США, відтепер наноситимуть п'ятий океан.

З 1915 року випускають карти, де відмічені чотири океани: Атлантичний, Тихий, Індійський і Північний Льодовитий, пише National Geographic. 8 червня, у Всесвітній день океанів, картографи визнали, що є ще Південний океан.

"Південний океан давно визнаний вченими, але оскільки не було згоди на міжнародному рівні, ми ніколи не визнавали його офіційно", - пояснив географ Національного географічного товариства Алекс Тейт.

National Geographic стежить за Міжнародною гідрографічною організацією щодо морських назв. І хоча організація не є безпосередньо відповідальною за їхнє визначення, вона співпрацює з Групою експертів ООН із географічних назв для їхньої стандартизації у міжнародному масштабі. Нова політика National Geographic вплине на те, як діти, які використовують карти в школі, бачитимуть світ.

Південний океан визнали 1937 року, але 1953-го рішення скасували під тиском наукової спільноти. Вчені багато років сперечалися, чи мають води навколо Антарктиди унікальні характеристики або є продовженням сусідніх океанів. Рада з географічних назв США використовує назву окремого океану з 1999 року, а в лютому 2021-го американське Національне управління океанічних і атмосферних досліджень офіційно визнало Південний океан окремим від інших.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Створили найповнішу мапу розподілу темної матерії у Всесвіті

У NASA затвердили проєкт спектрофотометричної обсерваторії SPHEREx, яка вивчатиме розширення Всесвіту, історію формування галактик, а також шукатиме ключові біогенні молекули. Телескоп має створити першу у світі мапу спектрометрії неба в ближньому інфрачервоному діапазоні.

Зараз ви читаєте новину «Визнали існування п'ятого океану: почнуть вказувати на картах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути