пʼятниця, 28 травня 2021 13:11

Створили найповнішу мапу розподілу темної матерії у Всесвіті

Міжнародна група дослідників темної енергії (DES) створила найбільшу у світі мапу темної матерії Всесвіту.

Темна матерія — це невидима речовина, яка пронизує простір. На неї припадає приблизно 80% усіх речовин у Всесвіті, пише The Guardian.

За допомогою штучного інтелекту та телескопа ім. Віктора Бланко, що в обсерваторії в Чилі, вчені проаналізували понад 100 млн галактик. Астрономи з'ясовували, де розташовується темна матерія, спостерігаючи за світлом, що прямує до Землі з темних галактик. Коли світло від далеких зірок спотворювалося, це означало, що там є матерія, яка його загинає. Що більше спотворення, то більша концентрація темної матерії.

Мапа охоплює чверть неба південної півкулі, тобто восьму частину всього нічного неба, видимого з Землі. На ній показано, як темна матерія розподіляється у Всесвіті. Розподіл матерії позначили рожевим, фіолетовим і чорним кольорами. Світле кільце на карті зображує Чумацький Шлях. Найяскравіші ділянки на карті показують найщільніші місця темної галактики, а чорні плями — це космічні порожнечі.

Автор: Dark Energy Survey
 

Карта також показує частини Всесвіту, які астрономи раніше не бачили, зокрема нові космічні порожнечі. Учені цікавляться цими структурами, оскільки припускають, що там гравітація може поводитися інакше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: NASA створить тривимірну мапу зоряного неба

Космічний телескоп Hubble Національного управління США з аеронавтики та дослідження космосу зробив серію фотографій туманності Вуаль за допомогою нових методів обробки зображень, які дозволяють побачити найдрібніші деталі.

Зараз ви читаєте новину «Створили найповнішу мапу розподілу темної матерії у Всесвіті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути