середа, 30 січня 2019 15:10

Вивели курей, яйця яких допоможуть у боротьбі з раком

Вивели курей, яйця яких допоможуть у боротьбі з раком
Кури несуть лікувальні яйця. Фото: vkazivka.com

Шотландські науковці з університету Единбурга вивели генетично модифікованих курей, яйця яких допоможуть у боротьбі з раком.

Курячі яйця містять 2 види людських білків. Вони здатні протидіяти артриту і деяким видам ракових клітин, пише ВВС.

Перший білок - FNalpha2a. Він має противірусні та протиракові властивості. Другий - людський і свинячий варіант білка макрофаги-CSF. Саме його використовуватимуть для препарату, який стимулюватиме загоєння пошкоджених тканин.

Розвиток хвороб в організмі пов'язують із браком якогось білка. Такі захворювання можна контролювати за допомогою ліків, які містять необхідний елемент.

У 3 курячих яйцях міститься клінічна доза ліків. Одна птиця може відкладати у рік до 300 яєць. Крім того, виробництво курей буде дешевшим заводського варіанту препарату у 10-100 разів. Економія пов'язана з тим, що будувати і експлуатувати пташники набагато дешевше, ніж стерильні та чисті приміщення для заводського виробництва.

"Модифіковані кури живуть у дуже великих загонах. За ними доглядають кваліфіковані технічні працівники, які кожен день їх годують і напувають. У цілому життя цих курей досить комфортне", - говорить доктор Лісса Херон із Единбурзької компанії Roslin Technologies. Вона працює над комерціалізацією проекту.

Згодом проект із вирощування модифікованих курей можна збільшити до створення ліків у промислових кількостях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали симптоми, які можуть свідчити про рак

Розробка препарату для лікування людей займе більше 10 років, прогнозують дослідники. Метод також підійде для створення ветеринарних медикаментів. Зокрема, препаратів, які зміцнюють імунну систему сільськогосподарських тварин в якості альтернативи антибіотикам.

"ДНаприклад, ми могли б використовувати його для регенерації печінки або нирок домашньої тварини. Доступні зараз ліки коштують надто дорого", - каже фахівець.

Хліб містить велику кількість важливої для травлення речовини — клітковини. Нестача її в організмі підвищує ризик передчасної смерті, появи серцевого нападу, інсульту та раку кишечнику. Окрім хліба, багатим джерелом цієї речовини є макаронні вироби із цільнозернової пшениці, рис, злакові, картопля, горіхи, насіння.

Зараз ви читаєте новину «Вивели курей, яйця яких допоможуть у боротьбі з раком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути