понеділок, 15 червня 2020 12:57

Випадково винайшли метод вулканізації гуми

Випадково винайшли метод вулканізації гуми
Чарльз Гуд'їр. Фото: Wikipedia

15 червня 1844 року Чарльз Гуд'їр запатентував метод вулканізації гуми, який відкрив кількома роками раніше.

У той час Чарльз працював у Філадельфії, у власному магазині господарських товарів, де продавав продукцію свого батька. Бізнес Гуд'їра не був прибутковим, тому змушував чоловіка позичати гроші у знайомих. Аби покращити своє матеріальне становище, Гуд'їр намагався підвищити якість товарів, які продавав.

Гуд'їр почав шукати спосіб вдосконалення каучука. Досліди, які проводив хімік-самоук, не приносили бажаного результату: всі його вироби виходили нестійкими до високих температур і при нагріванні перетворювалися в рідку речовину.

Однак у 1839 році краплина приготованої ним суміші каучука з сіркою впала на раскалену плиту і перетворилася на обуглену речовину. Гуд'їр почав проводити досліди і експериментувати з різним співвідношенням сірки й каучука, аби отримати міцну і еластичну гуму.

Патент на своє відкриття Гуд'їр отримав у 1844 році.

І, хоча винахід дозволив чоловіку прославитися, не приніс бажаних коштів. За борги він неодноразово опинявся за гратами. Газети писали про нього: "Якщо ви побачете людину у взутті, пальто і шапці з гуми, але без копійки в кишені, знайте: перед вами — Чарлз Гуд'їр". Гуд'їр помер у злиднях в 1860 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тисяча людей загинули в пожежі на пароплаві

Вандал пошкодив картину Рембрандта "Даная" у російському художньому музеї "Ермітаж" 15 червня 1985 року. Вилив на полотно сірчану кислоту та проштиркнув фрагмент із оголеною жінкою ножем.

Зараз ви читаєте новину «Випадково винайшли метод вулканізації гуми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути