понеділок, 23 жовтня 2023 10:40

Від червоної піраміди до автобуса: 7 незвичайних бібліотек світу
7

Сьогодні відзначають міжнародний день шкільних бібліотек. Кожна країна святкує його по-різному, у всіх є свої традиції і правила.

Ресурси шкільних бібліотек учням допомагають підготувати інформацію до уроку, написати реферат та скласти іспити.

У сучасному світі електронних пристроїв та інтернету день шкільних бібліотек покликаний привернути увагу дітей, батьків, меценатів до бібліотек шкіл і їх забезпечення підручниками, затребуваною літературою та періодикою.

Gazeta.ua зібрала сім незвичайних бібліотек світу.

1. Шкільна бібліотека в Кембриджі (Великобританія)

Автор: novate
  Шкільна бібліотека у Кембриджі
Шкільна бібліотека у Кембриджі

Бібліотека для учнів початкової школи складається із закритого простору зі спеціальними місцями для читання вголос. У коридорі, що веде в бібліотеку, знаходиться книга, яка символізує присутність історії в шкільних коридорах. Меблі - це гігантські букви, на стінах, замість портретів письменників - цитати з повісті "Том і опівнічний сад" англійської письменниці Філіппи Пірс, а посеред однієї з кімнат стоїть ліхтар, точно такий, як у книзі Клайва Стейплза Льюїса "Лев, чаклунка і платтяна шафа".

У бібліотеці відсутні звичайні підручників. Всі науково-популярні книги знаходяться в класах, а на полицях - тільки пізнавальна і розважальна література у вільному доступі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили, скільки абітурієнтів з окупованих територій зарахували y вузи

2. Бібліотека підготовчої школи в Лондоні (Великобританія)

Автор: novate
  Бібліотека підготовчої школи у Лондоні
Бібліотека підготовчої школи у Лондоні

Проблему відсутності бібліотеки, керівництво підготовчої школи Розендаль вирішило за допомогою червоного двоповерхового автобуса - популярного символу Лондона, який з купою книг і зручних місць для читання перебуває в шкільному дворі. Відвідувати цю бібліотеку можуть не тільки учні школи. Щосереди літературний автобус відкритий для всіх бажаючих.

3. Шкільна бібліотека в Фредериксхавне (Данія)

Автор: novate
  Шкільна бібліотека у Фредериксхавні.
Шкільна бібліотека у Фредериксхавні.

Бібліотека у вигляді червоної піраміди знаходиться в центрі приміщення школи, на перетині всіх основних шляхів, службовців посилення її ролі в шкільному житті дітей.

4. Бібліотека школи Дейма Бредбері в Сафрон-Уолдені (Великобританія)

Автор: novate
  Бібліотека школи Дейма Бредбері у Сафрон-Уолдені
Бібліотека школи Дейма Бредбері у Сафрон-Уолдені

Серцем шкільної бібліотеки стало Дерево Знань, яке служить центральним книгосховищем, і місцем для читання. Дерево Знань привертає увагу учнів не тільки до бібліотеки, а й до читання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У школі під Одесою відмовилися від вивчення російської мови

5. Нова бібліотека в Бірмінгемі (Англія)

Автор: novate
  Нова бібліотека в Бірмінгемі
Нова бібліотека в Бірмінгемі

Це приміщення в Бірмінгемі є найбільшою бібліотекою Великобританії і найбільшим культурним центром Європи і світу. Голландська студія Mecanoo розробила унікальний дизайн фасаду будівлі з переплетеними металевими кільцями різних діаметрів.

Сучасний інтер'єр бібліотеки складається з декількох поверхів, включаючи цокольний, і містить найбільші колекції архівів британської та міжнародної літератури.

6. Бібліотека Cooroy (Квінсленд, Австралія)

Автор: novate
  Бібліотека Cooroy
Бібліотека Cooroy

Спорудження в Квінсленді розробила архітектурна студія Brewster Hjorth Architects як масштабний інформаційний центр. Площа бібліотеки 1650 кв. м. Вона зручно розташована між галереєю Butter factory Art і центральною вулицею міста.

Будівля складається з двох павільйонів з зеленим дахом. Внутрішній простір виділяє сучасний інтер'єр з яскравими квітами і веселими формами.

7. Бібліотека Casa Kike (Коста Ріка)

Автор: novate
  Casa Kike
Casa Kike

Дизайн будівлі розроблили для відомого письменника Кейта Ботсфорда. Будинок спроектували, адже бібліотека архітектора налічувала близько 17 тис. книг.

Будівля знаходиться на узбережжі Карибського моря, на курорті Каху. Головний павільйон "дивиться" на море. В ньому розташований кабінет господаря будинку. Другий "корпус", меншого розміру, має спальню і ванну кімнату.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 способів перетворити плюси ґаджета на користь батьків

Зараз ви читаєте новину «Від червоної піраміди до автобуса: 7 незвичайних бібліотек світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути