Ексклюзиви
середа, 14 серпня 2024 20:00

Вчені знайшли схожу на Землю планету, яка скоро буде знищена

Вчені виявили планету розміром із Землю, орбітальний період якої становить лише 5,7 год.

З великою ймовірністю планета зазнає приливного руйнування і її поглине зірка, повідомляє Phys.org.

Знахідку здійснила міжнародна група з понад 50 дослідників,

Відкриття допоможе краще зрозуміти процеси, що лежать в основі таких взаємодій зірки та планети. Але воно кидає виклик розумінню архітектури планетних систем.

Помічник астронома в Інституті астрономії Гавайського університету та провідний автор дослідження Фей Дай каже, що подібне може статися й із Землею.

"Приливна руйнація може бути потенційною долею кам'янистих планет. Схоже, що близько 10 відсотків зірок, подібних до Сонця, могли поглинути свої кам'янисті планети. Ця система TOI-6255 є найвідомішим прабатьком цих подій поглинання планет. Приливна руйнація кам'янистих планет дозволяє нам досліджувати їхній внутрішній склад і порівнювати із Землею", - пояснив він.

Вчені спостерігали за планетою TOI-6255 b. Її радіус якої становить 1,08 радіусу Землі, а маса складає 1,44 від земної. Планета розташована на відстані близько 65,2 світлових років від нас. Але через обертання навколо своєї зірки за 5,7 год. ця планета є надто гарячою для життя. Орбіта планети розташована у небезпечній близькості від межі Роша. Це відстань, де менший об'єкт може обертатися навколо більшого об'єкта, поки гравітація більшого об'єкта не розірве менший об'єкт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дослідники NASA виявили схожу на Землю планету, на якій може бути життя

"Ця планета приречена на приливну руйнацію через 400 млн років, що мало в космічних масштабах (13 млрд років). Планета також приливно спотворена, прийнявши форму футбольного м'яча (відхилення від сфери 10%), для порівняння, приливне спотворення Землі через Місяць становить лише 1e-7 [0,0000001] рівня", - вказав Дай.

TOI-6255 b буде цілою ще близько 400 років. У цей час спостереження за складом планети дозволять краще зрозуміти подібності та відмінності між планетами нашої Сонячної системи та екзопланетами.

Ця планета кинула виклик звичним уявленням про структури планетних систем. Хоч Меркурій і є внутрішньою планетою Сонячної системи, але йому потрібно 88 дні для обороту навколо Сонця. Але приливна руйнація може виявитись "майбутнім кам'янистих планет", кажуть вчені.

"Приливна руйнація планет мінімальна в нашій сонячній системі. Однак вважається, що кільця Сатурна виникли внаслідок приливного руйнування супутників навколо Сатурна. Приливні сили сильно залежать від орбітального поділу, тільки об'єкти з найкоротшим орбітальним періодом зазнають значних припливів", - вказав дослідник.

Комета C/2023 P1 (Нішимура) повільно рухається до перигею – найближчої до Сонця точки своєї орбіти. Вона досягне її 17 вересня, а потім продовжить свій рух орбітою протяжністю 400 років.

У міру наближення до зірки небесне тіло стає дедалі яскравішим і помітнішим, повідомляє IFLScience.

Комета зблизиться із Землею 12 вересня, але вона не становитиме жодної небезпеки для нашої планети. Пролетить на відстані 125,4 мільйона кілометрів від Землі.

Зараз ви читаєте новину «Вчені знайшли схожу на Землю планету, яка скоро буде знищена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути