понеділок, 27 листопада 2017 04:24

Вчені ідентифікували перший астероїд, який прилетів з міжзоряного простору

Вчені ідентифікували перший астероїд, який прилетів з міжзоряного простору
Перший астероїд з міжзоряного простору. Фото: РБК

Вчені-астрономи з European Southern Observatory (ESO) підтвердили, що виявлений космічний об'єкт, який отримав тимчасову назву A/2017 U1, є першим зареєстрованим астероїдом, що прилетів в Сонячну систему з глибин міжзоряного простору.

"Міжзоряний мандрівник", який сотні мільйонів років блукав між зірками, кардинально відрізняється від будь-якого відомого об'єкта Сонячної системи, інформують у Європейській Південній обсерваторії.

Після виявлення дивного і дуже швидкого об'єкта до спостереження підключили інші телескопи - деяким вченим довелося пожертвувати своїми спостереженнями, щоб дати колегам можливість вивчити цей об'єкт. Астрономи прорахували його траєкторію і зрозуміли, що це астероїд. Небесне тіло не залишало за собою хвоста, а отже не могло бути кометою. Більше того, вчені з'ясували, що астероїд не з Сонячної системи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Землі наблизяться 10 небезпечних астероїдів

Астероїд отримав гавайську назву "Оумуамуа", що в приблизному перекладі означає "перший далекий посланник". Звідки астероїд прилетів в Сонячну систему, невідомо. Скільки він провів в космосі і з чого складається, також ніхто не знає.

Траєкторія руху астероїда "Оумуамуа" вказує на те, що він прибув з боку зірки Вега в сузір'ї Ліри. З урахуванням його швидкості, астероїд міг перебувати в районі Веги 300 тисяч років тому. Однак, зірки не стоять на місці і в той час Вега перебувала зовсім в іншій області космосу. Це, в свою чергу, вказує на те, що "Оумуамуа" літає у міжзоряному просторі дуже довгий час.

Як зазначається, система телескопів на вершині гавайського вулкана Мауна-Кеа зафіксувала об'єкт, який виявився першим зареєстрованим міжзоряним астероїдом. Першим про нього дізнався вчений Роберт Веріка, переглядаючи зібрані телескопами дані. Спочатку він подумав, що це комета, але коли Веріка відшукав об'єкт серед даних за попередню ніч, то зрозумів, що перед ним щось таке, чого вчені ще ніколи не бачили.

Зараз ви читаєте новину «Вчені ідентифікували перший астероїд, який прилетів з міжзоряного простору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути